Deze 9 kookboeken wil jij in huis hebben!
Hoe hebben jouw afgelopen maanden eruitgezien? Veel gekookt of stiekem toch regelmatig voor afhaalmaaltijden gekozen? Wij zijn voor jullie op zoek gegaan naar de leukste kookboeken voor jezelf óf om cadeau te geven. Van California tot het Midden-Oosten, van simpele gerechten van Donny tot high protein van Hannah. Met welk kookboek ga jij binnenkort van start? Ga er even voor zitten en lees lekker mee want met deze 10 boeken maak jij jezelf in ieder geval een heuse chef in huis!
Alle boeken zijn online verkrijgbaar maar wij raden altijd aan jouw lokale boekenwinkel hiervoor een bezoekje te brengen! :)
CALIFORNIA DREAMIN’
De schrijfster Vivian Lui groeide op (en woont nog steeds) in California. De Californische keuken is een van de meest populaire in deze tijd: heel verschillend en altijd heerlijk. Met California dreamin’ maak jij de lekkerste pokébowls, proef je de zee én maak je een salade met groene asperges en garnaaltjes. Of wat denk je van sappige runderribben of taco’s met vis? Ontbijt-, brunch- en lunchgerechten van fusiongerechten tot en met de klassiekers. Je krijgt niet alleen de keuken mee, maar ook de hotspots van California met prachtig geschoten beelden. Wij zijn FAN!
Ons favoriete recept: Ons Taco’s als ontbijt in het weekend. Met dit hartige ontbijt ben je ready om het weekend in te duiken. Maiswafels, eieren en vlees maken de taco’s een heerlijk ontbijt.
BAZAAR
Dit prachtige boek is gebaseerd op het Midden-Oosten met allerlei vegetarische recepten zonder al te veel gedoe. Door de prachtige foto’s lijken de gerechten nét echt en wil je ze zo uit het boek opdienen, maar hier zijn eerst je eigen kookkunsten voor nodig. Bazaar is geschikt voor iedere gelegenheid en bewijst dat vegetarisch koken niet moeilijk hoeft te zijn en daarbij heeft het ook extra veel recepten om te delen! Geniet van de smaaksensaties met een hartige taart gevuld met ui, feta, olijven of heb je wel eens een kaneelpavlova geprobeerd? De smakelijke intro bij ieder gerecht zorgt voor een geweldige beleving met het koken.
Ons favoriete recept: Dat is toch wel de salade van gerookte aubergine, paprika, walnoot en granaatappel. Gerookte aubergine wordt vaak geassocieerd met het Midden-Oosten en zo hebben veel Midden-Oosterse landen hebben hun eigen versie, maar bereidt op de eenvoudigste, primitiefste kooktechniek ter wereld: voedsel plus vuur. Vlees, groente en zelfs fruit worden altijd beter van een beetje vuur.
GEWOON VEGAN
Geschreven door Alexandra Penrhyn Lowe en vooral gericht op snelle en simpele gerechten voor iedere dag en elk gezin! Gewoon Vegan bevat heerlijke ontbijtjes, lunch, salades, soepen, avondeten, zoetigheid, maar ook babyhapjes en andere heerlijke smaakmakers. Dit boek leg je niet opzij voor speciale gelegenheden, maar is voor dagelijks gebruik. Ideaal voor als je meer vegan wilt eten! Het boek staat vol met handige tips en is zeker geschikt voor moeders met faalangst voor de keuken.
Ons favoriete recept: De allerlekkerste vegan brownies vind je in Gewoon Vegan. Na tientallen vegan brownies geproefd te hebben, mogen we deze heerlijkheden benoemen tot de allerbeste! Door alle plantaardige ingrediënten, hoef je niet bang te zijn voor enge bacteriën én kan je de bak zo leeglikken. Deze moet je proberen.
BISH BASH BOSH
Alweer het tweede kookboek dat in Nederland uitkomt van vegan kookdue Henry Firth en Ian Theasby. Wij volgen hen al een tijdje via YouTube en zijn dus ook bekend met hun fijne en heerlijke gerechten! Het is hun missie om heerlijke maaltijden te maken zonder zuivel of vlees, dus ja het gaat ook hier om een plantbased boek! Gemakkelijke beschrijvingen en niet te moeilijke ingrediënten maken jou binnen no-time een groene chef hiermee! Probeer de quesedilla’s en Thaise Salade en sluit af met een heerlijke chocoladetaart! In Bish Bash Bosh vind je een perfecte variatie van je nieuwe favoriete gerechten. Ooit wel eens vegan mini croissaint op? Ook deze moet je proeven!
Ons favoriete recept: Kebabisch Tandoori Speciaal. Dit klinkt alsof je het moet proberen toch? Mis je die vette kebab nog wel eens van vroeger, dan heeft Bish Bash Bosh een heerlijke kebab vol met groente gemaakt. De combinatie van smaken in deze wraps zijn echt fantastisch. En hoe handig, dit gerecht kan je een dag van tevoren in de marinade leggen wanneer je een keer weinig tijd hebt.
DONNIE’S KOOKBOEK
Een geweldig boek om te krijgen maar ook zeker voor jezelf! Je kent Donnie vast wel van zijn Instagram account of zijn liedje Snelle Planga? Maar wist je ook al van Donnie’s Kookboek? Dit is Donnie’s vreetschuur. Een boek voor snacks en snelle happen. Super simpel en puur natuur, aldus Donnie. Voor de hardwerkende studenten, voor de mensen van vlees en centen maar ook voor de vegetariërs die graag groen koken. Het is een ratatouille aan gerechten met zo voor ieder wat wils. Denk hierbij aan gerechten als; nasi à la Donnie, broodje kippie of zalm in een zakje.
Ons favoriete recept: Deze snelle hap is simpel, maar een traditioneel en heerlijk recept. De gehaktballen zijn gemaakt met runderbraadworsten, pancetta, gehakt, Parmezaanse kaas en nog veel kruiden. Sinds dit gerecht een keer op tafel is verschenen, komt deze iedere week wel een keer terug.
Keto in 5
Makkelijke, snelle en lekkere recepten die passen binnen het KETO-dieet. We schreven al eerder over keto op FGC. Dit dieet is gericht op vetverbranding door koolhydraatarm te eten. Jen Fisch, de schrijfster van de populaire blog Keto In The City, vond het moeilijk om gemakkelijke keto recepten te vinden in haar drukke schema. Om toch haar keto-dieet te kunnen volgen ontwikkelde ze een boek vol snelle recepten met maar 5 ingrediënten. In Keto in 5 vindt je verschillende recepten voor snacks, ontbijt, lunch en het avondeten. Wij zeggen, hét ideale kookboek voor het keto-dieet.
Ons favoriete recept: Tijdens een keto dieet spek en avocado eten? Een wrap gemaakt van omelet, gevuld met spinazie, spek en avocado. Maar je kunt zelf allerlei verschillende vullingen bedenken om met dit gerecht te variëren.
HIGH PROTEIN
Een boek naar ons (sportieve) hart! High Protein is het nieuwste kookboek van Hannah Vreugdenhil. Dit smakelijke kookboek bevat 56 voedzame recepten met minimaal 25% eiwit in ieder gerecht. Een percentage wat soms lastig te behalen valt in onze dagelijkse maaltijden. Waarom zoveel eiwitten? Eiwitten zijn erg belangrijk voor wanneer je actief leven leidt, maar ook voor als je wilt afvallen of een plantaardig dieet volgt. Geniet met dit boek gerechten als tofu sateh & sweet honey chicken salad of probeer de pumpkin pie waffles of eiwitrijke kokosmakronen! En het fijne is dat ieder gerecht ook vegetarisch gemaakt kan worden.
Ons favoriete recept: De ‘Too much crisps to temp’. Het allereerste DoorMeal recept die er ooit is gemaakt. Eigenlijk bevat dit recept alleen maar lekkere crunchy bites. De krokant gebakken tempeh met quinoa is een heerlijke snack voor op een feestje zelfs. En voor de sporters, dit gerecht zit vol met proteïne.
Greenfeast
Zelf hebben wij al meerdere boeken van Nigel Slater in onze kast staan dus ook Greenfeast was zeker welkom op onze kookboeken-plank! Dit nieuwe boek bevat meer dan 110 (!) heerlijke groente-recepten speciaal voor de lente en de zomer met groenten hierin de hoofdrol, top voor alle vegetariërs! De eenvoudige en seizoensgebonden recepten staan binnen 30 minuten op tafel dus lijk welke groenten je nog hebt liggen, zoek achterin het boek naar recepten hiermee en laat je verrassen door nieuwe bereidingsmogelijkheden ermee. Kies een paar van de gerechten en deel deze met elkaar.
Ons favoriete recept: Doperwten, pappardelle en Parmezaan. Wat zo fijn aan dit gerecht is, is dat het maar 5 ingrediënten heeft en vegetarisch is. In tijdnood is dit een van onze favoriete, maar toch lekker en gezonde go-to gerecht om te maken.
Azië
Alleen al de cover van Azië zorgt ervoor dat koken met dit boek heel leuk gaat worden! Dit kookboek is geïnspireerd op de Aziatische keuken en bevat gerechten die wij tijdens onze reizen ooit eerder hebben mogen proeven! Ooit gehoord van Laksa? Of wel eens met Kimchi gekookt? De lekkerste curry’s, salades maar ook geweldige desserts met een Aziatische touch. Voor de ultieme ervaring én de beste ingrediénten raadt auteur Meera Sodja je aan om naar een Indiase of Chinese winkel te gaan. Let’s go!
Ons favoriete recept: De Okonomiyaki met spitskool is by far onze favoriet uit dit boek. Het is een soort Japanse hartige pannenkoek gevuld met spitskool, bosui en de heerlijke Okonomiyakisaus. De naam van dit gerecht betekent ‘bereid zoals jij hem lekker vindt’. En wij doen dit graag met extra veel saus, gebakken uitjes en verse kruiden! YUM.
We zijn benieuwd naar jouw favoriet of heb je nog andere suggesties? Deel deze dan ook zeker met ons! :)