Alles wat je wilt weten over de menstruatiecup

Body & Health door Chloe

De menstruatiecup is de laatste jaren enorm populair geworden. Het zou verschillende voordelen hebben ten opzichte van bijvoorbeeld een tampon of maandverband. Twijfel jij om over te stappen naar de menstruatiecup? Dit is alles wat je er over wilt weten.

Wat is een menstruatiecup?

Een mestruatiecup gebruik je wanneer je ongesteld bent. Dit cupje, dat je kan zien als een soort siliconen bakje, breng je in en vangt zo het menstruatiebloed op. Doordat je deze cup inwendig draagt en deze zich goed aansluit, is de kans op doorlekken heel klein.

Voordelen van een menstruatiecup

Eén van de grootste voordelen is dat je een menstruatiecup minder vaak hoeft te vervangen. Zo houdt de cup tot drie keer meer bloed vast dan de meest absorberende tampon en kan je deze tot wel 12 uur dragen. Mega handig als je een drukke dag hebt dus of niet altijd in de buurt bent van een toilet. Nog een voordeel is dat je door het gebruik van een menstruatiecup veel geld kan besparen. Een cup kost je ongeveer €25,- en hier kan je tot wel tien jaar mee doen. Zo kan je honderden euro’s besparen op tampons en maandverband. Dit maakt de cup ook nog eens heel duurzaam. Het scheelt namelijk ontzettend veel afval. 

Welke cup heb ik nodig?

Net als tampons, komen menstruatiecups ook in verschillende soorten en maten. Maar welke heb je dan nodig? Dat kan per persoon nogal verschillen. Het hangt onder andere af van de hoogte van je baarmoeder en de kracht van bekkenbodemspieren. Ook het inbrengen vergt even wat oefening. Maar zodra dit gelukt is zal je merken dat de cup super comfortabel is en je er alles mee kunt doen.