Aranka’s story: de ins & outs over voor jezelf beginnen

Lifestyle & Tips door aranka

Als je Aranka van drie jaar geleden had verteld wat me allemaal te wachten stond, had ik het niet geloofd. En misschien ook nooit de stap gezet. Maar dat is ook precies de reden waarom je het van tevoren niet moet weten. Bij deze: alle ins & outs van het kiezen voor het ondernemerschap, en hoe het mij is vergaan.

FROM SCRATCH

In 2013 deed ik mee aan de Ladies Run, omringd door allemaal zwarte leggings. Als één van de weinige deelnemers had ik een legging met een kek printje aan. Dat was het moment dat ik besloot dat ik voor mezelf wilde beginnen: dit moet veel gezelliger, leuker en kleurrijker kunnen. Het idee van Jogha was geboren.

Ik schreef een businessplan, ging op zoek naar investeerders en zei mijn baan op. Makkelijk was het zeker niet: vertel je omgeving maar eens dat je ontslag gaat nemen, zonder zicht op financiële zekerheid. Ik mocht in mijn handjes knijpen, want ik had een lieve achterban die me daarmee kon steunen. Ook had ik mezelf een deadline van zes maanden gesteld, met een plan B als het niet zou lukken.  Gelukkig heb ik die nooit in hoeven zetten, want het is allemaal – met natuurlijk wat struggles hier en daar – voortvarend gegaan! De keuze om voor mezelf te beginnen is vrij natuurlijk gegaan. Ja, die baan opzeggen was wel een dingetje. En bij de KvK tekenen ook. Maar eigenlijk ben ik iemand die altijd dingen veroorzaakt. Ik zet een stap, waardoor er een dominosteentje omvalt en het de hele zooi omgooit. En dan moet je door.

Mijn businessplan was niet perfect, maar ja, welk business plan is dat nou wel? Maar dat investeerders er iets in zagen, en daadwerkelijk geld in het project wilden steken, was voor mij het punt dat ik besloot om door te zetten. Want dat je familie en vrienden je idee goed vinden, betekent eigenlijk helemaal niks. Maar dat mensen die me niet kenden, en die het niet uitmaakt of ik succesvol word, interesse hadden. Dat was een belangrijk punt. Nu kon ik niet meer terug.

voor jezelf beginnen

JOGHA X FITGIRLCODE

Fitgirlcode kwam er eigenlijk per ongeluk bij. Ik wilde een marketingplatform creëren waar ik Jogha op kon lanceren. Op deze manier kon ik fans bereiken en vragen stellen. Maar al snel werd dat groter: we deelden recepten, workouts, en eigenlijk alles rondom een healthy lifestyle. Adverteerders toonden interesse, en we moesten een knoop doorhakken wat we hier mee wilden. En dus werden Jogha en Fitgirlcode twee aparte merken, ook al staan ze in essentie nog steeds dicht bij elkaar. Met allebei wil ik een gezondere wereld creëren, en vrouwen aanmoedigen om elkaar te motiveren en sterker te maken.

Van tevoren had ik niet bedacht dat het zo zou lopen. De impact die het op mijn persoonlijke leven zou hebben – daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Ik denk dat als je over dat soort dingen te lang nadenkt, je het misschien niet doet. Want als je gaat lezen over wat je zou moeten doen als je een groot en succesvol bedrijf wilt opzetten, dan komen er telkens weer twee dingen naar voren. Geen leven hebben en alleen maar met je bedrijf bezig zijn. En ergens is dat ook wel zo. Ik ben geen zakelijke Aranka op werk, en een persoonlijke Aranka in mijn vrije tijd. Ik ben een blend, ik sta altijd aan. Maar ik ben wel 24/7 bezig met mijn droom najagen. Als werknemer in een bedrijf moet je soms projecten doen waar je helemaal niet achter staat. Als ondernemer kun je alleen maar dingen doen waar je achter staat. En als je er niet achter staat, dan ben je verkeerd bezig en moet je het veranderen.

Dat is één van de vele positieve dingen die horen bij het ondernemerschap. Inmiddels ben ik omringd door een enthousiast team dat met mij dezelfde droom aan het najagen is. Ze motiveren me, ook als ik het zelf even niet meer zie zitten. Ik ben constant bezig met leuke dingen doen, en daardoor kan ik tien keer meer werk verzetten dan dat ik bij welke werkgever dan ook deed.

voor jezelf beginnen

VAN PARTTIME DUIZENDPOOT NAAR CEO

In het begin doe je heel veel zelf. Je bent eigenlijk een duizendpoot die heel veel kleine dingetjes parttime doet. Een beetje bloggen, een beetje mensen aansturen, een beetje begroting maken. Maar op een gegeven moment komt er een shift, en ben je gewoon fulltime ondernemer. Ik heb tegenwoordig geen officiële functie meer, behalve CEO. Ik zorg ervoor dat het bedrijf draait en dat iedereen zijn werk doet.

Als ik het opnieuw kon doen, zou ik alles veranderen. Natuurlijk. Maar dat is ook waarom je geen do over krijgt. Als je weet wat je allemaal te wachten staat, dan schrik je wel. En misschien doe je het daarom toch niet, terwijl dit het wel allemaal meer dan waard is geweest. Ik heb flinke struggles gehad, maar ik ben ook blij dat ik ze heb gehad. Ik heb daardoor kennis en ervaring opgedaan die ik nu kan gebruiken. Maar ik wil ze niet nog een keer meemaken. Zoals die keer dat de nieuwe Jogha collectie veel te laat binnen kwam en er al massaal was besteld in de pre-sale. Ik wilde wel door de grond zakken.. Hoe ging ik al die mensen vertellen dat ze nóg een week langer moesten wachten op hun bestelling? Voor mij was het een ramp, maar toen we met het team alle klanten persoonlijk benaderden om de situatie uit te leggen, bleek iedereen ontzettend lief en begripvol te zijn! Zo zie je maar weer, het verloopt niet altijd zoals je verwacht.

Denk je er ook over na om voor jezelf te beginnen? Het is een absolute aanrader! Zorg dat je een financiële buffer hebt om op terug te vallen, en stel jezelf een deadline zodat je niet uitzichtloos bezig ben. Omring jezelf met mensen die je steunen en ga ervoor!

Wil je checken of jij er helemaal klaar voor bent? Doe dan de Startersscan van ABN AMRO: een handige tool waarmee je een persoonlijk rapport krijgt hoe jij als ondernemer en je onderneming kunnen verbeteren. Ook staat ‘ie boordevol tips over hoe je een onderneming start. Handig! Dus surf snel naar de website en schrijf dat business plan, wie weet ben jij in no time een succesvol ondernemer.