Trucjes om je motivatie te boosten

Fit & Training door Lien

Jezelf motiveren is niet altijd makkelijk, maar wel van belang om te doen. Je hebt je doelen gesteld en wilt ze gaan behalen: nu die motivation nog vasthouden. De eerste paar keer ga je vol goede moed naar de sportschool of begin je aan een andere gezonde gewoonte, maar na een tijdje merk je dat je er niet altijd meer zo’n zin in hebt. Gelukkig kun je op talloze manieren je zin om doelen te behalen weer terugkrijgen. We hebben drie trucjes voor je op een rijtje gezet. Pas ze toe in je leven en je bent weer good to go.

Trucjes om je motivatie te boosten

Je motivatie boosten: dat op zichzelf vraagt al enige inspanning, maar: you got this. Welke manier voor jou het best werkt moet je zelf gaan ondervinden. Je kunt ervoor kiezen om één van onderstaande trucjes te gebruiken. Dit zijn ze.

1.      Fake it till you make it

Door te doen alsof je gemotiveerd bent trigger je iets in je brein waardoor je die echte motivatie dus gaat oproepen. Je houdt jezelf een beetje voor de gek en kunt vervolgens vol goede moed aan die ene work-out of lastige taak starten. Je raapt al je energie bij elkaar, zet een lach op en komt van die bank af. Dit vergt wat inspanning, maar na enkele minuten zal die ‘echte’ motivatie al snel opduiken. En daar doen we het voor.

2.     Maak het leuker

Logisch dat je ertegen opziet om de was te doen als je daar niet zoveel zin in hebt, of dat je geen zin hebt om te sporten wanneer je door de regen moet om bij de gym te komen. De oplossing: maak het makkelijker of leuker voor jezelf. Probeer manieren te bedenken om over die weerstand heen te kunnen gaan. Misschien dat je tijdens het doen van de was een fijn muziekje kunt luisteren en dat je ergens nog een regenjas of paraplu hebt liggen tegen die koude regen. En daarna mag je natuurlijk extra trots op jezelf zijn dat je de motivatie hebt weten te vinden.

3.     Haalbare doelen

Wanneer je een eindeloze to-do list hebt of een onrealistisch fitnesschema hebt opgesteld is het natuurlijk logisch dat je gedemotiveerd raakt. De stap tussen nu en wat je wilt bereiken is dan net wat te groot. Probeer niet te veel in één keer te willen en bouw je doelen langzaam op. Zo krijg je die motivatie binnen de kortste keren weer terug. Je gaat je weer competent voelen om je goals te behalen en ervaart achteraf een succesgevoel, waardoor je de volgende keer sneller geneigd bent om die lastige taak of gezonde gewoonte opnieuw te herhalen.

Good luck!

Ook interessant: trucjes om minder streng te zijn voor jezelf