Slim Snacken: Hoe je Smaakvol Popcorn Maakt met Minimale Calorieën

Snack door Djamila

Popcorn is de ultieme snack voor een avondje bingewatchen en kan ook in de bioscoop of op de kermis niet ontbreken. Hoewel popcorn, net als chips, een nogal ongezond imago heeft, is maïs op zichzelf een gezond voedingsmiddel.

Dat roept de vraag op, of je eigenlijk niet heel eenvoudig gezonde popcorn kunt maken. Hoe zorg je ervoor dat de snack smaak behoudt, maar toch gezond is? Lees snel verder om meer te ontdekken over smaakvolle popcorn met minimale calorieën.

Hier komt popcorn vandaan

Popcorn is al eeuwenoud. Het werd al duizenden jaren voor Christus gemaakt in Mexico door de lokale bevolking. We weten dat de bevolking al popcorn maakte dankzij het zoek- en speurwerk van archeologen. Hoewel de tand des tijds vaak groot is voor maïskorrels, hebben archeologen toch resten van maïskorrels weten te vinden die er op duiden dat ze destijds al een lekkernij waren om te poffen.

Popcorn tref je vaak aan in de bioscoop, maar ook op de kermis is het een onweerstaanbare lekkernij. Hier wordt de popcorn vaak op een aantrekkelijke manier gepresenteerd in mooie glazen dozen, die tevens bekend staan als popcornmachines. Deze popcornmachines zijn een ware blikvanger en voegen een vleugje nostalgie toe aan het sfeervolle kermisterrein.

Gelukkig hoef je niet te wachten tot het volgende kermis- of bioscoopbezoek om van verse popcorn te genieten. Tegenwoordig zijn deze geweldige popcornmachines ook beschikbaar voor thuisgebruik en voor allerlei evenementen. Op websites zoals https://www.expondo.nl/popcornmachines/  vind je een uitgebreide selectie van verschillende modellen popcornmachines die aan jouw behoeften en voorkeuren kunnen voldoen.

Om popcorn te maken pof je de maïskorrels op temperaturen van ongeveer 200 graden. Het pofproces zelf gebeurt al op ongeveer 175 graden celcius. Mais bestaat grotendeels uit vocht en vezels, dat zijn die vliesjes die je tussen je tanden voelt als je popcorn snackt. Door de hoge temperaturen zet het vocht in de korrel uit en ontstaat een soort ontploffing die leidt tot het ‘pof- of popproces’. Als maïskorrels wat oud of droog zijn, poppen ze vaak niet meer.

Hoe gezond is popcorn van zichzelf?

Popcorn is in principe geen ongezonde snack. Zoals gezegd bestaat popcorn voor een deel uit water. Andere delen van de korrel bestaan vooral uit vezels. Vezels zijn goed voor de darmen en de stoelgang en geven je een verzadigd gevoel. Groenten en volkoren brood bevatten bijvoorbeeld ook veel vezels, en worden daarom gezien als gezond voedsel.

Maïskorrels bevatten daarnaast zeer veel antioxidanten, waardoor het net als fruit een snack is met een hoge voedingswaarde. Sterker nog, popcorn zou zelfs zoveel antioxidanten bevatten, dat het meer vitaminen en mineralen biedt dan sommige fruitsoorten.

De reden dat popcorn een slecht imago heeft, komt doordat de snack vaak wordt overgoten met verzadigde vetten zoals boter of caramel en druipt in het zout. Met smaken als gezouten caramel, komen deze twee ongezonde ingrediënten bij elkaar. Popcorn wordt in landen waar het razend populair is, zoals in de Verenigde Staten, vaak op deze manier bereid of alvast kant en klaar in een zak in de winkel gekocht.

Zelf popcorn thuis maken en de ingrediënten zelf kiezen kan de snack een stuk gezonder maken dan bijvoorbeeld een zak chips. Het mag dan misschien niet een handje cherrytomaten of snackkomkommertjes zijn, het is al een heel stuk beter dan andere vette en gefrituurde snacks.

Popcorn zo gezond mogelijk maken

Als je denkt dat je liever popcorn snack met een gezonde twist, dan moet je met een aantal zaken in het achterhoofd houden. Ten eerste is qua calorieën een zoete popcorn vrijwel altijd het slechts voor de gezondheid. Zoete popcorn zit vol met suikers en suikers zetten zich om in vetten, als ons lichaam er niets mee doet. Suiker geeft energie en vet is de opslag.

Als je liever niet teveel calorieën snoept op het moment dat je popcorn eet, vervang je dus liever de suikers en boter voor zout. Maar hoewel zout op zich geen calorierijke popcorn oplevert, is het ingrediënt niet bepaald gezond te nemen. Van teveel zout krijg je een hoge bloeddruk en je kunt bovendien onnodig veel vocht vasthouden. Laat dus ook dat zout liever staan als je fitter wilt worden en toch wilt snacken van popcorn.

Maar wat kies je dan wel? Kruiden, kruiden en nog eens kruiden. Paprikapoeder, knoflook- of currypoeder zijn ideale smaakmakers. Ook donkere chocolade is een gezonde smaakmaker of kaneel, pindakaas en gedroogde fruitsoorten kunnen zoete popcorn lekker maken. Je zou de suiker ook kunnen vervangen voor een zoete suikervervanger met minder calorieën zoals stevia of xylitol.

Bak de popcorn bovendien in weinig olie in een pan met dikke bodem of zo’n professionele popcornmachine met een glazen wand. Kies het liefst voor een olie met weinig verzadigde vetten, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Hoewel je ook vaak kokosolie ziet als alternatief, zou dat product volgens experts redelijk wat verzadigd, en daarmee ook slecht, vet bevatten. Pas dus op met kokosolie om de popcorn te poppen.

Het alternatief voor popcorn

Popcorn zelf maken zorgt ervoor dat het een geen calorierijke snack meer is. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de popcorn zelf maakt in een pan met dikke bodem, of een professionele popcornmachine. Het resultaat zal in beide gevallen een stuk lekkerder zijn dan popcorn uit de magnetron.

Bovendien is het zelf maken van popcorn een leuke en interactieve ervaring, vooral als je het samen met vrienden, familie of kinderen doet. Het geluid van de maïskorrels die ploffen in de pan of popcornmachine zorgt voor een gezellige sfeer en een gevoel van voldoening wanneer je een grote kom verse popcorn tevoorschijn tovert.

Daarnaast zijn de mogelijkheden voor het op smaak brengen van zelfgemaakte popcorn eindeloos. Je kunt kiezen uit een breed scala aan kruiden en specerijen om je eigen unieke popcornsmaak te creëren. Denk aan knoflookpoeder, gedroogde kruiden zoals rozemarijn of tijm, een vleugje cayennepeper voor wat pit, of zelfs een snufje geraspte Parmezaanse kaas voor een hartige twist.

Kortom, popcorn zelf maken is een bevredigende en gezonde manier om van deze heerlijke snack te genieten. Het zorgt ervoor dat je kunt genieten van de ultieme combinatie van knapperigheid en smaak, zonder je zorgen te maken over onnodige toevoegingen of overtollige calorieën. Dus waarom niet experimenteren met verschillende smaken en genieten van je eigen creatieve popcorncreaties terwijl je ontspant tijdens je favoriete film of serie?