Is ijskoffie gezond?

Food & Recipes door Lien

In de zomer is het heerlijk om een ijskoffie te drinken voor wat verkoeling. Maar hoe verhoudt dit koude drankje zich eigenlijk tegenover zijn warme tegenhanger? We zochten uit hoe gezond ijskoffie nou écht is.

Wat is ijskoffie?

Ijskoffie is precies wat je denkt: koffie die ijskoud wordt geserveerd. Het begint allemaal met vers gezette, hete koffie die je vervolgens met ijsblokjes laat afkoelen. Hier ligt het verschil met cold brew koffie, waarbij gemalen koffie wordt vermengd met koud water. Soms wordt er een beetje zoetigheid toegevoegd om de natuurlijke bitterheid van afgekoelde koffie te temperen. Er bestaan talloze verschillende soorten ijskoffie: van klassieke opties tot gezoete drankjes met karamel.

Temperatuur en cafeïne

Vind je het belangrijk dat er lekker veel cafeïne in koffie zit? Dan is dit een handig feitje om te onthouden: ijskoffie bevat doorgaans minder cafeïne dan hete koffie. Terwijl een klassiek kopje koffie gemiddeld zo'n 60 milligram cafeïne bevat, klokken ijskoffiedrinkers maar 40 milligram weg. Toch is dit niet per se iets negatiefs. Minder cafeïne kan leiden tot een betere nachtrust, een lagere bloeddruk en een evenwichtige hormoonhuishouding.

Warme koffie en humeur

Terwijl sommige mensen hun ochtendhumeur met een vleugje cafeïne bestrijden, heeft recent onderzoek nog iets anders aangetoond wat onze gevoelens kan beïnvloeden: de temperatuur van je drankje. In een experiment werden deelnemers verdeeld: de ene groep genoot van hete koffie, terwijl de andere groep verkoeling zocht in een glas ijskoffie. Degenen die van de warme variant nipten gaven aan gevoelens van warmte, zorgzaamheid en vrijgevigheid te ervaren, een effect dat niet werd waargenomen bij ijskoffie.

Antioxidanten

Een klein duikje in de wereld van antioxidanten: warme koffie bevat daar over het algemeen meer van dan koude dranken. Die antioxidanten zijn natuurlijk supergezond. Zo beschermen ze je lichaam tegen beschadiging en voorkomen ze daarmee het ontstaan van verschillende ziektes. Nog zo'n krachtig argument om zelfs op de heetste dagen je vertrouwde warme kopje te blijven omarmen.

Ijskoffie en je hart

Maar vergis je niet, ijskoffie heeft ook zijn troeven als het gaat om onze gezondheid. Dit verfrissende drankje is vaak rijker aan magnesium. Dit mineraal draagt bij aan het behoud van sterke botten, een goed gebit en soepele spieren. Ook maakt het energie vrij uit voeding. Magnesium haal je onder andere uit bladgroenten, avocado's en banaan.

Meer lezen: Dit eet je het beste na het sporten

Wat is het gezondst?

De eindstand is een gelijkspel van 2-2. Beide koffiedranken brengen gezondheidsvoordelen met zich mee. Je kan daarom met een gerust hart af en toe je vertrouwde warme kopje vervangen voor een verfrissende ijskoffie.