Fit wakker worden? Creëer een fijne en duurzame slaapkamer

Beauty door Djamila

Goed slapen is heel belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam en geest zich volledig herstellen en dat je vol energie aan de nieuwe dag begint. Klaar voor een actieve dag werken, naar school gaan, sporten, moederen of wellicht wel een combinatie.

Een goede nachtrust gaat ook gezondheidsklachten tegen. Je hebt gemiddeld zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Lukt je dat niet altijd? Dan kan het realiseren van een prettige duurzame slaapkamer je helpen om beter én gezonder te slapen. In dit artikel geven we je vier tips om zo’n duurzame slaapkamer te creëren.

Tip 1. Zet de verwarming uit of zo laag mogelijk 

Als je gaat slapen daalt je lichaamstemperatuur omdat je lichaam het stofje melatonine aanmaakt. Daardoor kan je het koud krijgen en de neiging hebben om je slaapkamer lekker warm te maken door de verwarming hoog te zetten.

Toch kan je dit beter niet doen. Je lichaamstemperatuur stijgt ‘s nachts namelijk weer, waardoor je het met een hoge kamertemperatuur al snel te warm krijgt. Hierdoor ga je zweten en slaap je onrustig. Je kan de verwarming daarom beter helemaal uit of op een zo laag mogelijke stand zetten, bijvoorbeeld 15 graden. Dat zorgt niet alleen voor een goede nachtrust, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Zet dus ook je eventuele elektrische deken op tijd uit als je deze graag gebruikt.

Tip 2. Kies voor duurzaam beddengoed

Duurzaam beddengoed kan ook helpen bij een betere nachtrust en gezondheid. Dit bedtextiel is namelijk milieuvriendelijk geproduceerd en bevat geen of zo weinig mogelijk schadelijke chemicaliën en bestrijdingsmiddelen. Hierdoor krijg je minder snel last van allergische huidreacties of andere eventuele gezondheidsklachten.

Je herkent duurzaam bedtextiel aan speciale keurmerken op het label. Voorbeelden hiervan zijn het Global Organic Textile Standard (GOTS), Global Recycle Standard, Fairtrade en OEKO-TEX Standard 100 label. Zie je één van deze labels op dekbedden en ander beddengoed? Dan weet je dus zeker dat het duurzaam is.

Tip 3. Gebruik dimbare led lampen 

Vermijd kunstlicht in je slaapkamer voordat je gaat slapen. Kunstlicht verstoort namelijk je slaap- en waakritme. Je lichaam denkt als het licht is dat het nog geen tijd is om te gaan slapen en maakt daardoor geen melatonine aan. Hierdoor duurt het langer voordat je moe wordt en zak je moeilijker weg.

Heb je licht nodig? Gebruik dan dimbare led-lampen met natuurlijk licht. Deze zijn duurzaam en kunnen je ook helpen om beter te slapen. De ‘slimmere’ varianten bootsen zelfs het natuurlijke daglicht na, waardoor je lichaam het normale ritme volgt. Hierdoor wordt je ‘s avonds slaperig en zak je makkelijker weg. En dat draagt weer bij aan een goede nachtrust.

Tip 4. Koop duurzame planten 

Planten zien er niet alleen leuk uit, maar zorgen ook voor een goede luchtkwaliteit in je slaapkamer. Ze zuiveren de lucht zodat ie schoon en fris is en geven zuurstof af. Hierdoor slaap je lekker en wordt je uitgerust wakker. Let er natuurlijk wel op dat de planten die je koopt duurzaam zijn gekweekt.

Er zijn verschillende keurmerken voor bloemen waaraan je kan zien of ze duurzaam zijn. Voorbeelden hiervan zijn Biologisch, On the Way to PlanetProof, MPS-A en Fairtrade. Met een goede luchtkwaliteit van duurzaam gekweekte planten slaap je een stuk lekker en wordt je uitgerust wakker. Welterusten!