Het belang van slaap en hoe je het verbetert

Body & Health door Lien

Slapen is enorm gezond. Lees hieronder waarom het zo gezond is om genoeg aandacht te besteden aan een diepe, ononderbroken nachtrust. Wie weet motiveert het je om vanavond wat eerder onder de dekens te kruipen.

Waarom is slaap belangrijk?

Wie weleens een nachtje minder uurtjes slaap pakt, weet hoe suffig je je de volgende dag kunt voelen. Volgens slaapexperts komt dat doordat je hersenen door slaapgebrek minder goed functioneren. Je onthoudt minder en bent minder productief. Het kortetermijngeheugen gaat achteruit, eveneens als de snelheid van de informatiefunctie en de algehele hersenfunctie. Dit kan je prestaties overdag natuurlijk enorm beïnvloeden. Je hebt dan ook meer concentratie en energie beter wanneer je wel goed slaapt. Je wordt beter in wat je doet en kunt op die manier meer controle uitoefenen op hoe je je dag wilt indelen en ervaren.  Een diepe slaap is dus essentieel voor je gezondheid. In die tijd worden je hersenen hersteld en gerepareerd. Niet alleen de uren die je in dromenland verkeert zijn van belang, ook de kwaliteit van je slaap maakt voor je gezondheid een groot verschil. Stap je gestresst en met een vol hoofd je bed in? Dan sta je ’s nachts in een constante staat van paraatheid. Op die manier kom je minder tot rust.

Je slaap verbeteren

De kwaliteit van je slaap kun je verbeteren door voor het slapen een meditatie of ademhalingsoefening te doen. Ze zet je je gedachten ‘uit’ en laat je de dag achter je. Zo kan je lichaam meer ontspannen en voorkom je dat er nog te veel hersenactiviteit is. Ook voordat je je bed in stapt kun je hier al aan werken. Dim de lichten en schuif je telefoon en andere schermen met blauw licht aan de kant. Houd het bij kalme activiteiten. Een heftige discussie of spannende serie kijken werkt dan ook averechts. Nachtrust begint niet op het moment dat je wilt slapen, maar heeft enige voorbereidingstijd nodig.

Ook interessant: makkelijk en snel: zelf een bodyscrub maken