Binnen of buiten trainen: de pro’s en con’s

Fit & Training door michelle-den-elzen

Het weer kan best invloed hebben op je training, zowel positief als negatief. Want yay: frisse lucht en heerlijke zonnestralen, maar nay: regenbuien en vrieskou. Wat is er nu echt beter? Binnen of buiten trainen? 

Ikzelf train veel liever binnen in de sportschool. Ik doe een stukje warming up op de treadmill of crosstrainer en ga daarna door het krachthonk in. Voor mij geen tientallen kilometers buiten rennen of bootcamp lesjes in het park. En eigenlijk bevalt me dat prima: ik sta lekker droog, heb alle gewichten die ik nodig heb binnen handbereik en wordt gestimuleerd door alle sportende mensen om me heen.

Maar ja, in de zomer heeft het heus wel eens pijn gedaan toen het zonnetje scheen en ik binnen stond. En als het rondom alle dumbbells gigantisch naar mannenzweet stinkt, snak ik ook echt naar een training buiten in de frisse lucht. Is buiten dan misschien toch beter dan binnen? Daarom: alle voordelen van een indoor versus een outdoor training op een rij.

INDOOR TRAINING

  • Yay: Zonder mooie uitzichten, lage zon in je ogen of schattige puppy’s die vlak naast je worden uitgelaten, heb je veel meer aandacht voor je workout. Fijn!
  • Yay: Door die veel betere focus zet je dus ook een betere training neer, waardoor je sneller en beter resultaat ziet.
  • Yay: Als je in de sportschool (of andere omgeving met anderen) traint, ben je omringd door mensen die net als jij werken aan een fitter lichaam. Zo heb je constant motivatie om je heen! (Want hallo, met die hottie drie meter verderop zak jij wel even wat dieper in die squat, toch?)
  • Nay: Zeker als je bezig bent met een cardiotraining, kan je omgeving een beetje saai zijn. Het tellertje op het scherm van de loopband of crosstrainer loopt wel op, maar het voelt helemaal niet alsof je kilometers verzet. En dat saaie programma op de tv voor je ben je inmiddels ook wel zat.

OUTDOOR TRAINING

  • Yay: Mensen die buiten trainen hebben minder stress, doordat ze hun hoofd goed leeg kunnen maken in een groene omgeving.
  • Yay: Geen penetrante zweetgeur, jij ruikt alleen maar gras en bomen. Lekker!
  • Yay: Met een nieuw sportschema beginnen gaat beter wanneer je buiten start. Zodra je super gemotiveerd bent, het in je vaste ritme zit en het weer ook nog eens gaat omslaan, verhuis dan naar binnen.
  • Nay: Regen. (Dit heeft geen uitleg nodig.)

How about you? Train jij liever buiten of binnen, en waarom? Laat het ons weten in de comments!

Deze te gekke Dobbelsteen Duo workout (die je samen met je sport buddy doet!) kun je overal doen, binnen of buiten. Check de spelregels hier