Blessure? Waarom rust zo belangrijk is!

Tips door nathalie

Vier maanden terug deed ik mee aan een plaatselijk hardloopevenement. Ik kwam als eerste vrouw en met een PR trots over de finish! Wat dit uitsloven me nog meer opleverde? Een scheenbeenblessure. Ondanks de spierpijn na deze wedstrijd liep ik koppig door. Twee weken lang negeerde ik de pijn in mijn onderbenen. Tot die ene heuvelachtige 12 kilometer run op een mooie zondagmiddag. Iedere stap die ik zette deed pijn. Toen wist ik dat het echt fout zat. Blessure? Waarom rust zo belangrijk is!

Ik wilde als Fit Girl simpelweg niet opgeven. Hardlopen, krachttraining en snelwandelen, ik deed alles met plezier. Iets minderen oké, maar stoppen met rennen? Daar wilde ik niet eens aan denken. Achteraf gezien natuurlijk ontzettend stom! Juist omdat ik zo koppig door ben gegaan met sporten en hardlopen heb ik een flinke blessure opgelopen.

Shin splints

Een scheenbeenblessure is een blessure die veel voorkomt bij (beginnende) hardlopers. Dit werd mij al snel duidelijk na wat online zoeken. Shin splints is een ruim begrip, er vallen dan ook verschillende scheenbeenblessures onder. Al deze blessures hebben te maken met overbelasting aan de onderbenen.

Het advies? Rust, koelen en spierversterkende oefeningen doen. Bij de drogist kocht ik een koelelement (aanrader) en op internet zocht ik verschillende oefeningen om mijn spieren te versterken. Het koelen en de oefeningen herhaal je meerdere keren per dag, totdat je geen pijn meer voelt.

Een goede oefening is hiel/teen lopen. Deze oefening versterkt je kuitspier en zorgt ervoor dat je spieren de klappen tijdens het hardlopen beter op kunnen vangen. Hoe je deze oefening doet? Loop tien stappen op je hielen (met je voorvoet van de grond) en tien stappen op je tenen, dit herhaal je twee tot drie keer.

blessure

Wanneer weer hardlopen?

Zolang je pijn voelt moet je zeker niet gaan hardlopen! Ik kan helaas uit eigen ervaring vertellen dat je het hier alleen maar mee verergert. Probeer eerst eens te wandelen, gaat dit pijnloos? Dan mogen je hardloopschoenen voorzichtig weer aan. Probeer een paar minuten te rennen op zachte ondergrond en vermijd hoogteverschillen. Wissel het hardlopen af met stukken wandelen.

Zelf begon ik bijvoorbeeld met één minuut hardlopen en twee minuten wandelen op zachte ondergrond. Dit herhaalde ik vijf keer. Na die eerste keer kwam ik met een dubbel gevoel thuis. Ja het ging wel goed, maar hoe kon ik nu blij zijn met vijf keer één minuut hardlopen? Ik wil zoveel meer! Er is echt veel geduld nodig. Probeer iedere training langer te rennen en minder te wandelen. Voel je pijn? Ga dan gewoon weer wandelen, totdat de pijn weg trekt.

Gaat de pijn na een tijdje rust niet over? Ga dan eens langs bij een fysiotherapeut en probeer samen te achterhalen waar de pijn vandaan komt en hoe je deze kunt verhelpen.

Wat nu?

Ik hoop snel te herstellen van mijn blessure. De tijd dringt, want in april hoop ik de Marathon van Rotterdam te lopen. Of ik dit ga halen? Ik begin best een beetje zenuwachtig te worden…

Gelukkig hoef ik me met deze 10 tips niet te vervelen nu ik wat vaker mijn rust pak en thuis op de bank zit.

Mijn advies aan jou? Het klinkt als een enorm cliché, maar luister echt naar je lichaam! Heb je pijn? Neem je rust. Doe je dit niet, dan levert het nog meer ellende op en zit je straks weken (of zelfs maanden) thuis op de bank.