Bodyshaming door dik en dun

Fit & Training door fitgirlcode

Wat is de basis van bodyshaming? Vanaf het eerste moment dat je iemand ziet maak je al onderscheid. Dat is menselijk, dierlijk en een logische stap om een oordeel te maken. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Beoordeel je de persoon door middel van herkenning, intuïtie en/of opvoeding en hoe handel je naar je oordeel over de ander. Om ons heen lijkt racisme, discriminatie en profilering weer steeds meer op de voorgrond te treden. Ik zou hier natuurlijk een duidelijke uitleg kunnen geven over de termen en de inhoud daarvan. Alhoewel ik daar uiteraard mijn visie over heb wil ik het met jullie over vorm hebben en het automatisch handelen die wij allen in ons hebben om afwijkende vormen als negatief te bestempelen. Oftewel Bodyshaming! Op mijn eigen blog (check mij HIER) probeer ik hier meer aandacht aan te geven. Hoewel men doet voorkomen dat we tegenwoordig elk lichaam zouden moeten en willen waarderen lijkt men ook niet te kunnen stoppen met het bekritiseren van andermans lichaam.

Het begint eigenlijk al met je persoonlijke bodyshaming. Er zijn weinig mensen die volledig tevreden zijn met hun lichaam. Er is altijd wel wat op aan te merken. Bij de ene persoon blijft dat, hoe fijn voor hen, bij minimale ontevredenheid en bij anderen mondt het zelfs uit in stoornissen met zeer schadelijk gedrag tot gevolg. Het is niet zwart wit en er zijn te weinig hokjes om mensen in te proppen.

Het maakt niet uit hoe bodyshaming zich manifesteert, het leidt vaak tot vergelijking en schaamte, en conformeert het idee dat mensen vooral moeten worden beoordeeld op hun fysieke kenmerken.

Ik ben zelf mijn eigen grootste body shamer. Ik heb een eetstoornis en ik kraak mezelf dagelijks af en kan heel eerlijk zeggen dat ik nog nooit tevreden ben geweest met hoe ik er uit zie. Ik kan uitgebreid vertellen hoe zeer ik mijn eigen lichaam haat en lelijk vind en dat ik nooit dun genoeg zal zijn of gespierd genoeg, dat ik mijn gezicht niet vind kloppen en de kale plek op mijn hoofd als niet van mij beschouw. Twintig jaar aan therapie heeft mijn zelfbeeld niet anders doen zien, alleen doen accepteren en destructief gedrag onder controle te houden.

Bodyshaming

Mijn mening over mijn eigen gedrag

Laat ik het daarom bij mijn eigen gedrag houden want ook ik heb een oordeel klaar staan over anderen. Zelfs ik die beter weet en genoeg opmerkingen over zijn eigen lichaam krijgt. Mijn social media en vooral mijn Instagram zorgen bij mij vooral voor negatieve gedachten over anderen. Ik zie mannen en vrouwen hun afgetrainde lichaam constant bloot stellen en alhoewel ik hun lichaam als mooi beoordeel zie ik die mensen als minder intelligent en oppervlakkig. Dat is mijn vooroordeel waarvan ik weet dat die individueel gezien wel zou kunnen kloppen maar in algemene zin niet. Hetzelfde gaat op voor iemand die zeer zwaarlijvig is. Hoewel ik niets van de persoon in kwestie af weet is mijn eerste aanname dat die persoon ongezond, lui en gezellig is. Kijk ik naar te dunne mensen, vraag ik, degene met het eetprobleem, zich af of die ander ook een eetprobleem heeft.

Mag ik dan geen mening hebben over te dikke, te dunne, te getrainde mensen? Natuurlijk mag ik dat. Ik mag het ook niet mooi vinden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn kritiek daarover hoef, mag en moet uiten. Het is namelijk niet aan mij om een oordeel daarover te vellen maar aan die individu zelf. Ik wil namelijk zelf ook niet dat men kritiek heeft op mijn uiterlijk. De vraag is eigenlijk, als we weten hoeveel schadelijke gevolgen bodyshaming kan hebben, waarom doen we het dan? Waarom als we boos, geërgerd, geïrriteerd of geïntimideerd zijn door iemand, geven we standaard kritiek op hun uiterlijk? Het is makkelijk schieten.

Bodyshaming op social media

Onlangs kwam er een playboy model in opspraak die een foto van een omkledende vrouw in de sportschool op haar snapchat had geplaatst. Het model maakte de vrouw belachelijk om haar figuur en vergat daarbij ook even alle privacy regels. Wat mij opviel was vooral hoeveel mensen dit verschrikkelijk vonden en voor de vrouw die door het model werd geridiculiseerd opkwamen. Wat me nog meer opviel? Mensen die wilden zien hoe die vrouw eruit zag (zodat je zelf een oordeel kan vellen of het goed of slecht is). Maar ook mensen die over het uiterlijk van het model begonnen. Hoe kan je nou iemand beschuldigen als je daarna precies hetzelfde doet? Bodyshaming gaat namelijk alle kanten op en niet alleen de kant op van mensen met overgewicht.

Daarom sluit ik graag af met het aloude gezegde opdat jullie allen zowel je hoofd als je hart blijven gebruiken; Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet!

xoxo
Paultje Column

Ben je benieuwd naar meer oefeningen van Model Workout? Denk jij dat je al onze online workouts aankan? Neem dan een kijkje op www.mymodelworkout.com voor alle online workouts en online recepten.