Is spierpijn een goed teken?

Fit & Training door michelle-den-elzen

Pijn op plekken waarvan je niet wist dat ze pijn konden doen, nauwelijks van de bank kunnen opstaan en ook traplopen en je jas aantrekken zijn vandaag flinke uitdagingen geworden. Jep, jij hebt vast je spieren flink op hun donder gegeven gisteren. Maar is die spierpijn die je nu voelt inderdaad een indicatie van een goede workout?

Ja en nee, is het antwoord. Als je traint, krijg je kleine scheurtjes in je spieren. Dat klinkt heel heftig, maar is het eigenlijk helemaal niet. Je lichaam herstelt deze namelijk, waarmee het zich klaarstoomt om de volgende keer wel de kracht te kunnen leveren die je nu miste. Dit is de spierpijn die je voelt. Dat je deze pijn hebt, betekent dus dat je een intensieve workout achter de rug hebt. (Maar dat kon je zelf vast ook al wel vertellen!)

 

INSTANT COUCH POTATO

Er is echter ook een valkuil. Je spieren baten namelijk bij continuïteit. Het is beter om meerdere keren per week te trainen op een niveau waarbij je geen last hebt, dan om in één keer alles te geven en de rest van de week niks te doen. Want zeg eerlijk, als jij zulke spierpijn hebt dat zelfs lopen pijn doet, is een tweede rondje sportschool echt het laatste dat in je opkomt.

Maar let op! Dit betekent niet dat je geen progressie moet boeken met je workouts. Tien kilo erbij op de barbell of een aantal extra kilometers rennen gaat heus pijn doen, maar om te groeien moet je wel steeds een stapje zwaarder gaan trainen. Het is dus aan jou om de balans te vinden tussen persoonlijke groei en een lichte spierpijn waarmee je de rest van de week nog wel gemotiveerd blijft. You can do this!

Hoe je het juiste gewicht kiest voor jouw training? Roos heeft tips >