Cheat day yay of nay?
Cheat day; de dag waar alle Fit Girls naar uitkijken. De dag waarop je eindelijk mag toegeven aan je ultieme guilty pleasure zonder je daar schuldig over te voelen. Sommige mensen zijn dol op deze dag en voor anderen is het een pain in the ass. Afwijken van je strakke schema vindt niet iedereen fijn. Maar wat is nou eigenlijk het nut van cheatday? #FITGIRLCODE zocht het voor je uit!
Toegeven aan je cravings
Wanneer je je doordeweeks houdt aan een strak schema kan het heerlijk zijn om daar eens compleet van af te wijken. Even alles loslaten is soms nodig om gefocust te blijven. Waar sommige zich tijdens een cheat day helemaal losmaken van hun dagelijkse routine, kiezen anderen ervoor om slechts één maaltijd of snack te cheaten. Ieder zijn voorkeur, natuurlijk.
Iets hebben om naar uit te kijken is voor veel mensen fijn. Het zorg er voor dat je je makkelijker kunt houden aan je dagelijkse schema. Wanneer je jezelf iets compleet ontzegt, wil je die 'verboden vrucht' extra graag. Zo werkt ons brein nu eenmaal. De filosofie van de cheat day is dan ook dat je na zo’n dag weer vol goede moed aan je gezonde levensstijl begint.
Wanneer je bezig bent met afvallen dan krijgt je lichaam een tekort aan calorieën binnen. Wanneer je dit een lange tijd volhoudt schiet je lichaam in de spaarstand. Een cheat day per week zorgt er dan in feite voor dat je metabolisme niet vertraagt zodat je gewoon blijft afvallen.
Er is ook een groep mensen die ervoor kiest om elke dag wat te ‘cheaten’. Zo hoeft het niet per se gepropt te worden in één dag, maar heb je iedere dag een lekkere snack waar je naar uit kunt kijken. Het belangrijkste is dat je er van blijft genieten en je níet schuldig voelt. Want al heet het een cheat meal, het is niet fijn om je iedere week of dag weer schuldig te voelen nadat je iets lekkers hebt gegeten.
Tegenstanders van cheat day
Waar er cheat day lovers zijn, zijn er natuurlijk ook cheat day haters. Sommige mensen zien het niet zitten om zichzelf iedere week compleet los te laten gaan in het weekend.
Een nadeel van een cheat day kan zijn dat je na het proeven van al dat lekkers weer makkelijker terugvalt in je oude routine. Om dat te voorkomen kiezen zij er dan voor om niet af te wijken van hun dagelijkse schema.
Ook wordt er door tegenstanders gezegd dat een cheat day per week ervoor zorgt dat je niet afvalt. Simpelweg omdat het calorieëntekort dat je in de loop van de week creëert weer overschrijden wordt door de extra calorieën die je eet tijdens die dag. Tim Ferris (auteur van The Four Hour Body) is het absoluut niet eens met deze stelling. Een piek in je calorie-inname veroorzaakt juist hormonale veranderingen die de vetverbranding stimuleren. Het verbetert ook de leptine gevoeligheid waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt.
De hoeveelheid leptomine is afhankelijkheid van je lichaamsvet. Hoe meer lichaamsvet, hoe hoger de hoeveelheid leptine in je bloed. Kinkt gek, toch? Want dat zou namelijk betekenen dat je sneller een hongergevoel hebt wanneer je meer lichaamsvet hebt en dat zou er weer voor moeten zorgen dat je eigenlijk mínder lichaamsvet zou moeten hebben. Het probleem zit hem eigenlijk in de momenten waarop je meer eet dan je nodig hebt. De resistentie wordt dan opgebouwd. Als je dit blijft doe maakt je lichaam steeds meer leptine aan waar jij uiteindelijk niet meer naar luistert omdat je blijft eten. Gelukkig is het mogelijk om van deze resistentie af te komen. Dit kan simpelweg door clean, of in ieder geval ‘cleaner’ te gaan eten. Zo veel mogelijk bewerkt voedsel uit je dagelijkse schema schrappen zorgt ervoor dat deze resistentie afneemt. Wanneer je leptine level dan op een normaal niveau zit, ben je niet ineens terug bij af wanneer je één keer cheat.
Cheat day vs Re-feed day
Er zijn ook mensen die een cheat day zien als een soort re-feed day. Een re-feed day is een dag waarop je als het ware je lichaam hervoedt. Deze twee principes lijken in feite minder op elkaar dan je misschien denkt. Op een cheat day eet je vaak iets dat geen onderdeel is van je dagelijkse schema, zoals bijvoorbeeld pizza of friet. Een re-feed day bevat voornamelijk gezonde producten maar het is zo dat je op een dag als deze een stuk meer koolhydraten binnenkrijgt om je tekort op te krikken.
Persoonlijk ga ik liever voor een combinatie van cheat day en elke dag een beetje cheaten wanneer ik daar behoefte aan heb. Voor mij werkt het nou eenmaal om niet te strikt te zijn in mijn schema. Dan wil ik juist nog meer dingen die niet goed voor me zijn. Wanneer ik het toelaat om iedere dag een klein beetje af te wijken komt het vaak voor dat ik daar eigenlijk helemaal geen zin in heb. In het weekend cheat ik maar houd ik me ook gewoon aan mijn schema. It’s all about the balance!
Het beste advies is om uit te proberen wat voor jou werkt. Iedereen is anders en daarom heeft iedereen ook andere voorkeuren. Misschien houd jij het bij één cheat meal in de week of houd je je zelf liever helemaal aan je gezonde levensstijl. Door het zelf te ontdekken kom je uiteindelijk achter je eigen succesformule!