Gezonde kruidnoten

Food & Recipes door fitgirlcode

Onze hele familie is verslaafd aan de lekkernijen van Sinterklaas. Mijn man is dol op marsepein, mij geeft het een excuus om 3 weken lang chocolade te eten en mijn kids werken een groothandelhoeveelheid aan kruidnoten en ander strooigoed weg.

Gezond en Sinterklaas lijken absoluut niet met elkaar samen te kunnen, maar dat is niet helemaal waar. Op basis van een recept maakte ik deze gezonde kruidnoten met minder suiker en extra vezels. Ik ben namelijk niet zozeer een suikerhater, maar vooral een vezelliefhebber. Vezelrijk eten helpt met een verzadigd gevoel en een goede stoelgang. Daar ga je dus vanzelf minder van snoepen. En als je wel eens een verstopt kind hebt gehad dan hoef ik jou het belang van een goede stoelgang niet uit te leggen. Daarom verving ik het speltmeel in het originele recept met volkoren tarwemeel en voegde nog wat extra lijnzaadpoeder toe.

Als je wilt, kun je ze suikervrij maken door je favoriete suikervervanger te gebruiken. Ikzelf heb de suiker gehalveerd en iets meer speculaaskruiden toegevoegd. Meer smaak, minder suiker is namelijk precies het tegenovergestelde van wat er met fabriekspepernoten gebeurt: meer suiker, minder kruiden. Want suiker is namelijk veel goedkoper (en dus winstgevender) dan koekkruiden.

Het resultaat: stevige, smaakvolle kruidnoten die vullen. Knappe Fit Mom/Fit Girl/Fit Kid die hier een hele zak van op kan! Manlief keek wat bedenkelijk bij het proeven, maar die is ook meer fan van pepernoten. De kids vinden het net zo lekker als het traditionele fabrieksvoer! En daar was het me toch om te doen!

gezonde kruidnoten

Ingrediënten

 • 250 gram volkoren meel
 • 50 gram bruine basterdsuiker (of een suikervervanger naar keuze, zoals bijvoorbeeld kokosbloesem suiker)
 • 2 eetlepels lijnzaadpoeder
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • 100 gram kokosolie (gesmolten)
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 1 ei

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 150 graden. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Meng in een andere kom het ei met de appelstroop en voeg scheutsgewijs de gesmolten kokosolie toe.
 2. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en voeg het natte mengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Als het te droog is, voeg dan een beetje water toe. Is het te nat, voeg dan een beetje meer bloem toe. Wikkel het deeg in folie en laat het een kwartiertje in de koelkast rusten.
 3. Smeer een bakplaat in met wat kokosolie of leg er een bakpapiertje op. Maak nu kleine balletjes van het deeg. Als het goed is kun je er 2 bakplaten mee vullen.
 4. Bak de kruidnoten gedurende 15 tot 17 minuten totdat ze in het midden krokant zijn. Goed laten afkoelen voordat jij en de kids gaan proeven!

Heb jij zelf een verantwoord recept voor Sinterklaas lekkernijen? Deel hem dan in de comments onder deze post. Lekker snoepen, zonder buikpijn. 

gezonde kruidnoten