Goed nieuws voor alle chocoladeliefhebbers! Last van vervelende hoestbuien? Vergeet de hoestdrankjes en koppen thee met citroen en honing. Uit onderzoek is gebleken dat chocolade (of beter gezegd cacao) het medicijn is tegen hoest.

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Professor Alyn Morice heeft goed nieuws voor ons. Als hoofd van de studie cardiovasculaire (hart en vaten) en respiratoire (ademhaling) aan de universiteit van Hull in Engeland deed hij jarenlang onderzoek naar de medische waarde van chocolade.

Wat blijkt? Hoestmedicijnen die cacao bevatten werken beter dan de varianten zonder cacao. Van alle deelnemers aan het onderzoek, zagen de patiënten die het op cacao gebaseerde medicijn toegediend kregen binnen twee dagen een vermindering van de klachten. Bij de patiënten die een regulier hoestmedicijn toegediend kregen duurde dit langer.

chocolade medicijn hoest

Verzachtende eigenschappen chocolade

De verzachtende eigenschappen van cacao hebben een kalmerend effect op de zenuwuiteinden in onze keel. Volgens professor Morice zorgt het laagje dat cacao achterlaat in onze keel ervoor dat de hoestprikkel verdwijnt. Dit plakkerige en stroperige effect is ook de reden dat een product als honing kalmerend kan werken en hoest tegengaat.

Toch heeft chocolade meer effect. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat het stofje theobromine dat zich bevindt in pure chocolade effectiever lijkt te werken tegen hoest dan bijvoorbeeld codeïne. Codeïne is het ingrediënt dat op dit moment in de meeste hoestmedicijnen voorkomt.

Helaas heeft alleen chocolade niet genoeg effect. De chocolade is pas echt effectief in combinatie met de andere aanwezige ingrediënten die de hoestmedicijnen met cacao bevatten.

Het is nu dus afwachten tot het eerste hoestmedicijn met cacao op de markt komt. Volgens professor Morice kan het langzaam opzuigen van een stuk pure chocolade ook al enige verlichting geven! Onder het mom “beter voorkomen dan genezen” pak ik er vast een lekker stukje pure chocolade bij!

Bron: Dailymail

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.