Citroenwater is gezond: feit of faux?

Fit & Training door michelle-den-elzen

Een glaasje warm water met citroen in de ochtend; wie doet het nou niet? Met die talloze gezondheidsvoordelen die het zogenaamd zou hebben, lijk je wel gek als je het niet doet. Kleine moeite om ’s ochtends even voor het ontbijt weg te tikken, toch? Maar eh, of het nou echt zo gezond is, dat weten we nog niet helemaal zeker.

Die lijst met voordelen van citroenwater overtuigt je eigenlijk al bij punt één, en dan wordt ‘ie ook nog eens steeds langer. Het helpt je lichaam detoxen, het herstelt je Ph-waarde van je lichaam, het is rijk aan vitaminen en mineralen die je immuunsysteem versterken, helpt met afvallen en laat je huid stralen. En dat allemaal door één drankje.

Maar zo gezond schijnt het allemaal niet te zijn. Er wordt wel eens van hoge daken geschreeuwd dat detoxen onzin is: je lichaam zou prima in staat zijn om zichzelf te ontdoen van giftige stoffen. Daar heeft het echt geen uitgeperst citroentje voor nodig. Ook aan het alkalische dieet (waarbij het erom gaat dat je lichaamsvloeistoffen alkalische waarden aannemen) wordt inmiddels flink getwijfeld: met voeding zou je de Ph-waarde van je bloed helemaal niet kunnen veranderen. Maar tot nu toe zijn al deze stellingen gebaseerd op meningen (van amateurs en kenners), want er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor dat het echt zo is.

TANDEROSIE

Wat echter wél wetenschappelijk bewezen is, is dat citroenwater slecht is voor je tanden. The British Dental Association heeft verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd en kwam tot een schokkende conclusie. Het zuur van het sap breekt langzaam het glazuur af, waardoor je onder andere vlekken kunt krijgen die je niet meer kan fixen. Yikes! Dat wil je niet hebben. Het is dus de vraag of je de voordelen op vindt wegen tegen de nadelen...

Wat wel helpt, is om je glaasje citroenwater door een rietje te drinken. Hierdoor komt het zuur niet in aanraking met je tanden, maar begin je dag alsnog met een vitamine C-boost. Of je kunt natuurlijk gewoon een lekker kopje groene thee zetten, en beginnen met een ontbijt gevuld met fruitsoorten. Wat vind jij van de stelling dat citroenwater ongezond is? 

Maak bijvoorbeeld deze smoothie bowl bomvol fruit morgenochtend >

Bron: Mens & Gezondheid, DailyMail, The British Dental Association