Als je ze op de juiste manier klaarmaakt, zijn salades super tasty en een perfecte manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. En ze zijn zo lekker makkelijk om te maken!  Wil je de perfecte salade maken, maar weet je niet hoe? Volg dan deze 6 simpele stappen.


728x90 shop GIF banner

1. KIES JE BASIS

Probeer donkere bladgroenten als basis te nemen, zoals spinazie, rucola of boerenkool. Liever dat dan ijsbergsla of andere bindsla. Donkere bladgroenten bevatten vaak veel meer voedingsstoffen. Denk: vitamine A, C en K.

2. KIES JE GRANEN

Ik denk dat we allemaal wel eens het gevoel hebben gehad dat we nog een beetje trek hadden, nadat je net een bak vol groenvoer hebt gegeten. Een goede manier om dit niet meer te hebben, is door wat granen toe te voegen aan je salade. Granen zijn een goede bron van koolhydraten, die ons lichaam een kleine energy boost geven. Daarnaast zitten ze vaak ook vol vezels, die er voor zorgen dat we langer vol zitten. Ideaal! Weet je niet wat voor granen je moet toevoegen? Probeer eens wat couscous of quinoa, die zijn super gezond en lekker tegelijkertijd.

3. VOEG 3 GROENTEN TOE

Als je geen expert bent in het maken van salades, is het makkelijk om eerst te experimenten met groenten. Probeer wat verschillende manieren van bereiden uit, en kies je favoriet. Vergeet niet: er is geen precies recept dat je moet volgen, dus alle combinaties zijn goed! Maak het zoals je wilt, maar let op dat je wel minstens 3 groenten toevoegt. Hierdoor voeg je meer smaak, voedingsstoffen en bite toe. Heb je geen idee wat voor groenten je moet gebruiken? Hier zijn wat tips! Tomaat, ui en champignon doen het altijd goed – net als wortel, komkommer en paprika. En wil je alles een beetje creatiever en kleurrijker maken, denk dan eens aan rode ui, gele tomaatjes en paarse wortel!

4. KIES JE EIWITBRON

Proteïne zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus is het hartstikke belangrijk dat je dit toevoegt aan je salade. Wat bijna iedereen doet, is gegrilde kip als extra ingrediënt kiezen. Maar je kunt natuurlijk ook wat gerookte zalm of tofu door je sla husselen. Zalm is bijvoorbeeld een fantastische bron van omega 3, wat goed is voor je hart, huid en ontstekingen.

5. VOEG DRESSING TOE

Wat mij betreft is een dressing hartstikke belangrijk: it can make or break your salad. Het belangrijkste is om de juiste hoeveelheid te kiezen. Ik heb bijvoorbeeld eens mijn salade verzopen in balsamico dressing: het was compleet oneetbaar geworden. Maar als je de dressing vergeet, wordt je salade weer droog en mist het smaak. (Jep, ook dat vertel ik uit ervaring.)
Houd altijd in gedachten dat sommige kant-en-klaar dressings vol calorieën en kunstmatige toevoegingen zitten. Een goed idee is om altijd je eigen dressing te maken. Kan je dat niet? No problem! Kies er dan eentje uit die verse ingrediënten en gezonde oliën bevat, zoals vinaigrette. Veel beter dan romige, dikke slasaus.

6. TOP HEM AF MET GEZONDE VETTEN

Sommige mensen zijn bang voor vetten, maar we hebben het toch echt nodig. Natuurlijk zit er een enorm verschil tussen transvetten en gezonde vetten. Maar die laatste zijn echt oké: ze helpen onder andere met het glucosegehalte in ons bloed. Goede opties zijn walnoten, chiazaad en lijnzaad, want die zitten ook nog eens boordevol omega 3. Maar een fijngesneden avocado werkt natuurlijk net zo goed!

Zo, nu weet je hoe je de perfecte salade moet maken. Je ingrediënten scoren en het klaarmaken zijn nog de enige twee laatste stappen op de lijst, en daarna is het tijd voor genieten! Welke ingrediënten voeg jij altijd toe aan een salade? Laat het ons weten in de comments.

Bron foto’s: Susan van Esch

Een goed voorbeeld van een salade die dit alles heeft, is deze heerlijke versie met gerookte kipfilet en mango >

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *