De 5 grootste fabels over suiker

Fit & Training door roos-aduagyei

Sommige fitte chicks hebben suiker volledig afgezworen. Beginnen met een detox en daarna besluiten om nevernooit meer een theelepel suiker te eten, ik hoor het maar al te vaak. Maar moeten we al die kwaadaardige 'feitjes' over dat heerlijk goedje zomaar aannemen? I don't think so. 

1. 'Suiker maakt kinderen en volwassenen rete druk'

Waarschijnlijk kun je het je moeder/tante/oma zo horen zeggen: "Nee, geef ze vooral niet te veel snoepjes anders staan ze de hele avond te springen." Op zich leuk bedacht, maar dit is nooit bewezen. In de jaren '70 heeft een Amerikaanse kinderarts beweerd dat veel suiker leidt tot hyperactieve kinderen. Bij deze bewering schreef hij ook een flink aantal dieetboeken die als warme broodjes (zónder suiker) over de toonbank gingen. Een slimme marketingsstunt maar hier is helaas een heel groot deel van gelogen. Het is waarschijnlijk het gevoel van opwinding voordat je je hoofd gaat begraven in donuts die ervoor zorgt dat je zo druk wordt. Tsja, dat herken ik om eerlijk te zijn wel. Ik ben vast niet de enige...

2. 'Te veel suiker veroorzaakt diabetes'

Dit is een misvatting waarvan nog steeds heel veel mensen denken dat het een feit is. Diabetes type 1, de niet-erfelijke variant, wordt niet veroorzaakt wanneer iemand heel veel snoept. Diabetes type 2 kan ontstaan wanneer de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt. Of wanneer het lichaam niet meer reageert op insuline. Dit kan door erfelijke aanleg komen, maar ook door een ongezonde levensstijl. Dit komt niet per se door het suiker eten, maar door het gevolg van veel zoetigheid eten. In snoep zitten namelijk vaak veel vetten en calorieën. Een overschot aan calorieën veroorzaakt een gewichtstoename en wanneer iemand te veel aankomt kan dit wél diabetes veroorzaken. Goed om te onthouden, dus!

3. 'Suikervrij is altijd de beste optie'

Nopes, dit klopt zeker niet altijd. Snoepjes zonder suiker worden vaak gezoet met kunstmatige zoetstof. Vaak proef je het verschil wel wanneer je het vergelijkt met 'echt' snoep. Mensen denken vaak dat wanneer iets geen suiker bevat, het een vrijbrief is om zich helemaal rond te eten aan allerlei snacks. Net zoals suiker hebben andere zoetstoffen vaak ook een verslavende werking. Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken bij heel veel mensen buikklachten. Enneh, urenlang op de wc zitten omdat je jezelf niet iets te hard hebt laten gaan op de suikervrije snoepjes klinkt ook niet ideaal, of wel dan? Tipje, probeer jezelf dus te realiseren dat je, wanneer je af wilt vallen, ook met mate moet genieten van de suikervrije snacks. Want die zoetstoffen daar gaat je maag niet heel blij van worden...

4. 'Suiker is de #1 dik maker'

Klinkt aannemelijk, toch is het dat niet. Overgewicht wordt simpelweg veroorzaakt door een teveel aan calorieën. Of dit nou uit suikers of uit vet komt, maakt hierbij niet uit. Te veel calorieën zijn te veel calorieën. Wanneer je af wilt vallen is het uiteraard wel een logische stap om te minderen met suikers, dit omdat veel suiker vaak zit in producten waar je geen enorm vol gevoel van krijgt. Zo kun je jouw favoriete cruesli met chocolade dus beter vervangen door een zelfgemaakte granola met vers fruit.

5. 'Suiker is vergif'

Ja, dit is misschien wel de meest overdreven opmerking die ik zo nu en dan hoor. De suikerindustrie is iets héél anders dan het ingrediënt suiker zelf. Wat mensen met suiker maken is inderdaad niet altijd even goed voor je. S'mores, frisdrank, snoepjes en cupcakes, ik noem maar wat. Wanneer jij dagelijks een normale hoeveelheid suiker binnenkrijgt, en jezelf niet volgiet met liters cola, hoef jij helemaal niet bang te zijn dat je vergiftigd wordt. Thank god. 

Zeg eens eerlijk, in welk van deze fabels geloofde jij voor het lezen van deze post nog heilig?