De Fit Journey van Lian

door fitgirlcode

Iedere week zetten we een Fit Girl in de spotlights die een bijzondere Fit Journey heeft afgelegd. Ze deelt haar ups- en downs, tips en tricks, ergernissen, slechte en goede gewoontes en hoopt jou hiermee te inspireren om ook de fitste versie van jezelf te worden. Als zij het kan, dan kan jij het ook!

Lian was vanaf jongs af aan eigenlijk altijd al in de weer met eten. Een extra portie was altijd welkom, maar ze vond zichzelf wel te zwaar. Dit in combinatie met bijna dagelijkse cardio-sessies, om maar continu te blijven compenseren. Op kamers ging het van kwaad tot erger: “Mijn zelfbeeld vloog van goed naar slecht, ik at de ene dag 1200 kc en de andere dag 3500 kc. Ik wisselde af tussen huilbuien, eetbuien, niet-eet buien en noem zo maar op…” Afgelopen augustus besloot ze het roer om te gooien, en ging ze samen met haar moeder aan de slag met haar eetstoornis (NAO). “Streven naar de beste versie van jezelf is iets moois, maar verlies daarbij het belangrijkste (JIJ) niet uit het oog!”

Wat was voor jou de reden/aanleiding om het roer om te gooien? Ik heb eigenlijk twee keer het roer omgegooid. Bij de eerste poging was de reden voornamelijk omdat ik altijd heb gezegd “als ik meer dan 74 kg weeg moet het anders”, en deze grens had ik destijds overschreden. Daarnaast stond ik totaal niet meer achter mijn eigen levensstijl en zat ik niet lekker in mijn vel. De tweede keer dat ik besloot aan de slag te gaan kwam voornamelijk voort uit constante vermoeidheid. Het gevecht in m'n hoofd (door mijn eetstoornis) nam de overhand, en ik wist dat het op een bepaald punt zou escaleren. Toen besloot ik hulp te zoeken om écht fit te worden, ook psychisch dus.

Wie of wat heeft jou gemotiveerd? Veel leuke meiden op het internet hebben mij gemotiveerd zoals Yola, Elle, en Marlies. Daarnaast hebben ook zeker mijn lieve ouders, mijn vriendinnen en uiteindelijk ikzelf een flinke rol gespeeld. Het meest motiverende was voor mij dat ik moest leren beseffen dat ik zélf de keuzes maak, er is geen excuus waar je je achter kunt verstoppen. Je gaat ervoor of je doe het niet. Maar wél op een gezonde manier dus!

Waar schaamde je je vroeger voor? Ik ben altijd heel onzeker geweest, mijn buik (taille) en heupen vond ik het ergst. Daarnaast heb ik veel groeistrepen en ben ik vrij wit, dit werkt dan ook niet erg mee. Ik droeg wel bikini's, maar voelde me dan écht diepongelukkig.

Wat durf je nu wat je voorheen niet deed? Ik ben nog steeds niet heel zeker van mijzelf, maar ik durf wel meer. Ik train met zelfvertrouwen in het krachthonk (dit leek een jaar geleden meer op een droom) en durf mijn shirtje op te knopen op festivals. Ook durf ik mijn progressie te delen en mensen te vertellen wat er speelt, dit zijn dingen die ik voorheen niet had gedacht te kunnen.

Fit Journey

Met vriendinnen swingen op festivals is ook een sport! 

Wat was jouw slechtste gewoonte? Mijn slechtste gewoontes zijn inmiddels minder geworden, maar soms heb ik nog wel eens een eetbui. Eetbuien waren (en zijn soms dus nog steeds) zonder twijfel mijn slechtste gewoonte, want je haalt jezelf er enorm mee omlaag. In mijn studieperiode at ik ’s morgens soms 5 boterhammen met chocoladepasta of een hele zak drop. Ik deed 6 keer per week aan cardio als goedmaker, of at de dag erna maar 1000 calorieën. Als er iets slecht is voor je lijf, is dat het. Ook heb ik tijden lang alle koolhydraten uit mijn eetpatroon gehaald, tot op het punt van pure angst voor gewichtstoename.

Heb je deze gewoonte vervangen voor een goede gewoonte of heb je het in balans kunnen brengen? Ik heb nu een eetschema en werk eraan om minder bezig te zijn met eten. Ik probeer mijn emoties niet meer weg te eten, maar schrijf dingen op. Ik haal geen producten in huis waarvan ik weet dat er ‘gevaar’ achter schuilt, en probeer open te zijn wanneer het een keer niet goed loopt qua voeding. In plaats van dingen op te kroppen vertel ik het nu aan anderen, en dit zorgt ervoor dat ik daarna sneller de draad weer op kan pakken. Ook eet ik weer koolhydraten (van 50 naar 200 gram) en zit ik gemiddeld hoger in calorie inname.

Wat kan je absoluut niet uit je leven schrappen? Ik zou absoluut niet meer willen stoppen met trainen, dit geeft me echt veel voldoening. Daarnaast ben ik echt gék op brinta ’s morgens, daar kan ik me serieus op verheugen. Én kaneel, mensen verbazen zich altijd over de dingen waarover ik kaneel gooi: brinta, fruit, yoghurt, en zelfs op gezonde snacks. Heerlijk!

Wat is het grootste diepte- en hoogtepunt in jouw journey? Het grootste dieptepunt was toen ik in de zomer van 2015 werd geconfronteerd met het feit dat ik mijn eetstoornis niet alleen kon oplossen, en dat ik realiseerde dat ik echt een fout had gemaakt. Ik kwam er langzaamaan achter dat er bepaalde dingen niet klopten in mijn gedachtegang en zelfbeeld, en dat was een flinke klap! Het grootste hoogtepunt vond plaats toen ik heb gekozen voor mijzelf en hulp heb gezocht. Ik weet nu dat ik hoe dan ook compleet gezond zal worden, en dat ik niet langer alleen ben in deze strijd. Toen dit duidelijk werd heb ik samen met mijn moeder een voorstelling bezocht over eetstoornissen (mijn moeder heeft 10 jaar anorexia gehad) en hebben we samen gehuild, opgelucht dat ik er eindelijk iets aan ging doen. Dit moment was voor mij heel speciaal.

"Mensen om mij heen zagen niet dat het slecht ging, ik was immers dat vrolijke mollige meisje"

Wat heeft voor jou het verschil gemaakt, sporten/voeding of bijvoorbeeld de combinatie? Het verschil is dat ik destijds alleen aan cardio deed en onregelmatig at (de ene dag 1000 kc, de andere dag 4000 kc), en dan ook nog eens koolhydraatarm. Dit maakte me futloos, maar tegelijkertijd was ik bang om aan te komen door het eten van meer koolhydraten. Nu train ik op kracht, eet ik meer en heb ik koolhydraten weer geaccepteerd. Mijn lijf reageert hier veel beter op.

Wat is jouw doel op de korte- en lange termijn? Op lange termijn wil ik psychisch zekerder zijn van mijzelf, mijn zelfbeeld moet veranderen. Ook wil ik een iets lager vetpercentage en wat meer spierdefinitie. Het uiteindelijke doel is dat ik mezelf daadwerkelijk fit voel, en ook echt zie zoals ik ben. Op de korte termijn zoek ik vooral balans en wil ik genieten van elke dag.

Volhouden is vaak het aller moeilijkste. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft? Zoek mensen op die je stimuleren in jouw journey, en laat de ‘haters’ voor wat ze zijn. Vraag advies als je vastloopt en probeer ook in te zien waarom je het ook alweer deed, en waarom het je zo gelukkig maakt. Ik heb veel dingen te horen gekregen tijdens mijn Fit Journey. De één vond me te gespierd, de ander vond me veelste mager, nog één vond me obsessief, en tonnen aan 'vrienden' lullen achter je rug om. Deze negativiteit kost energie, terwijl jij juist hard werkt aan je doel. Surround yourself with people who bring out the best in you, not the worst.

Als je iets kon zeggen tegen de persoon die je was 'voor' je transformatie, wat zou je dan zeggen? “Lieve Lian, ik vergeef je voor je tekort aan inzicht. Ik vergeef je voor je foutjes en eigenzinnigheid, je doet het zo graag alleen. Ik ben blij dat je hebt besloten jezelf open te stellen en de muur om je heen langzaam af te breken, het is goed zo.”

Fit Journey

                                   Lian met haar grootste steun en toeverlaat, mama!

Hoe ziet jouw sport-regime eruit, en heb je een vast schema? Ik heb een trainingsschema aangeschaft en laat ze ook wel eens door vrienden maken. Ik wissel vaak om de 2/3 maanden van schema en bepaal dan waaraan ik wil werken. Op dit moment volg ik fitness. Dit verdeel ik in 4 dagen à rug, benen, borst + biceps, schouders + triceps. Soms pak ik er een extra combinatie-dag bij of doe ik wat meer cardio. It's all about variation! 

Wat vind jij de grootste bullshit hype op fitness gebied? Shakes als vervanger voor maaltijden en koolhydraatarm eten. Op deze manier raak je heel erg af van ‘normale’ eetgewoontes, en dit werkt stoornissen en angsten in de hand. Voor sommige mensen zal dit werken, maar anderen klampen zich te lang vast aan deze gewoontes en verstoren zo hun gezonde ritme.

Wat is je grootste ergernis als het aankomt op health & fitness? Mensen die sporten en werken aan jezelf beschouwen als een obsessie of iets onvrouwelijks. Ze kijken niet verder dan hun eigen beleving, en hebben het zelf vaak niet eens geprobeerd. Vervolgens praten ze over sporten en voeding alsof ze er verstand van hebben, en dan krijg je ongevraagde meningen naar je hoofd. Ik zeg altijd zo “Ik bemoei me niet met jouw levensstijl, mag ik dan die van mij ook invullen zoals ik wil?” Daaaag!

Hoe zorg jij voor balans in je voeding? Ik gebruik myfitnesspal, een semi-gestructureerd voedingsschema en heb een dietist. Omdat ik gevoelig ben voor eetbuien of veranderingen in voedsel doe ik niet aan cheat days. Af en toe plan ik in dat ik bijvoorbeeld een feest heb, dan mag ik van mijzelf op dat moment ook gewoon genieten.

Fit Journey

Een healthy maaltijd á la Lian

Hoe sta jij tegenover het tellen van calorieën en macro’s? Ik vind het persoonlijk fijn, maar het kan ook stressvol zijn. Wanneer je iemand bent die denkt in de trant van: “Ik heb nu al teveel gegeten, dus ik kan nog wel wat meer eten”, raad ik het niet aan, het kan dan zó frustrerend zijn. Maar wanneer je hier kalm mee om kan gaan en flexibel bent is het zeker handig.

Hoe ziet een healthy menu er voor jou uit?

  • Ontbijt: 40gr brinta, 200ml amandelmelk
  • Middag: 2 wasa volkoren crackers, 1 gekookt ei, 1 plakje rookvlees, 2 plakjes kipfilet, komkommer/sla/tomaat en veel kruiden 
  • Avondeten: 50gr (ongekookte) zilvervliesrijst, 200gr groente naar keuze, 120gr kipfilet of bijvoorbeeld 1 tartaar. Dan gebruik ik vaak nog wat soya saus of chili saus en veel kruiden!
  • Snacks: ik eet tussendoor vaak 1 appel, 1 banaan en 200ml soya yoghurt met lijnzaad en kaneel. Ook bak ik zelf cakejes met fruit van boekweitmeel, hier eet ik er vaak 1 tot 2 van tussendoor.

Wat is jouw favoriete ‘foodprep’ maaltijd? Het klinkt waarschijnlijk heel saai, maar dit is gewoon echt kip, rijst en groente. Het is gemakkelijk, de smaak blijft goed, en het past in elke dag!

Doe je ook aan de zogeheten cheat meals/cheat days? Nee, omdat ik gevoelig ben voor eetbuien en op dit moment structuur nodig heb. Ik ga dit nog wel leren van mijn dietist als de tijd daarvoor rijp is. Ik plan vaak 1 keer per maand een avondje uit, dit is voor mij al een soort cheat day.

Wat is een gezond alternatief voor je guilty pleasure? In plaats van een chocolade brownie een zelfgemaakt cakeje met blauwe bessen, soja eiwit isolaat, chocolade, en boekweitmeel. Yummy!

Wat is jouw ultieme Lazy Fit Girl product? Mijn ultieme lazy Fit Girl product is waarschijnlijk yoghurt met fruit, het is zó klaar en kan eigenlijk altijd. Als avondeten vind ik een gebakken ei met groente altijd toepasbaar.

Heeft Lian jou ook zo'n motivatie boost gegeven? Wil jij zelf nu ook een paar kilo’s kwijt en een healthy en happy levensstijl opbouwen? We hebben een speciale Fitgirlcode guides pagina gemaakt waar je alles vindt om jouw Fit Journey vandaag nog te starten! Voedingsschema's, full body workouts, berekende macro's en nog veel meer! Neem nu een kijkje!

[maxbutton id="57"]

Ken jij of ben jij iemand die ook een bijzondere fit journey heeft afgelegd? Stuur dan een mailtje naar michelle@fitgirlcode.com. Jouw verhaal kan voor iemand het laatste of eerste duwtje in de goede richting zijn.