Detoxen: yay of nay?

Mind door fitgirlcode

Detox is een woord met veel lading en heeft zowel voor- als tegenstanders. Tegenwoordig is detoxen heel populair en is er veel controversie rondom het onderwerp. Maar wat doet detoxen eigenlijk met je lichaam en waarom is er zoveel ophef over?

Wat is detoxen?

Reiniging van het lichaam, ontgiften, sapkuren en het lichaam weer in balans brengen zijn verschillende benamingen voor het volgen van een detox. Voorstanders van detox programma’s menen dat in onze voeding en het milieu zich allerlei gifstoffen bevinden die het lichaam niet op een natuurlijke wijze kan afscheiden. Deze worden daardoor opgeslagen in de cellen en darmen en kunnen bijdragen aan vermoeidheid, een slechte huid en gewichtstoename. Doordat je tijdens een detox zo gezond mogelijk eet, zou dit helpen om deze afvalstoffen te verwijderen. Dit proces is best zwaar en daardoor kunnen mensen die een detox volgen zich moe, futloos en chagrijnig voelen. Na een detox zou het lichaam weer helemaal gereinigd zijn en kan men de normale leefstijl weer oppakken. Tegenstanders claimen dat detoxen wel eens meer schade zou kunnen toebrengen dan een positief effect te bereiken. Zo zou het tijdverspilling zijn en zou detoxen een vage term zijn waarbij niet duidelijk is welke giffen precies verwijderd worden, waarvandaan ze worden verwijderd en op welke wijze dit gebeurt.

Sappen

Er zijn heel veel verschillende detox programma’s. De meest bekende zijn de kuren waar men meestal gedurende een week fruit- en groentesapjes nuttigt. In januari van het afgelopen jaar zwichtte ook ik voor de detox trend. Een zevendaagse detox waarbij het lichaam wordt gezuiverd door het drinken van verschillende sapjes te drinken. Door de gehele commotie rondom detoxen werd ik toch ook wel nieuwsgierig naar dit fenomeen. Ik stuitte via Facebook op een online detoxkuur en de beschrijving “net alsof je je auto voor een beurt naar de garage brengt” en “een goede manier om jezelf weer even op het rechte pad te brengen” trok mijn aandacht. Ik was gelijk verkocht en het leek mij interessant om te kijken hoe ik dit zou ervaren. Het klonk wel spannend en ik zag het als een uitdaging. Kon ik dit volhouden en wat zou het met mijn lichaam doen? Over het algemeen was de detoxkuur goed te doen en in het begin voelde ik mij erg laag in energie, maar na een paar dagen was ik eraan gewend en voelde ik mij steeds beter.

Wat het met mijn lichaam heeft gedaan? Ik viel in een week vijf kilo af, maar kwam net zo snel aan zodra ik normaal begon te eten. Ik voelde me na de detox schoon en had meer energie maar dit gevoel heb ik ook wanneer ik een week lang genoeg water drink en een gebalanceerd voedingspatroon volg met veel groenten en fruit. Ik was heel trots op mezelf dat ik de detox had gedaan en vol gehouden, maar of ik me nu een ander mens voelde? Nee, totaal niet. Door de detoxkuur probeer ik wel vaker sapjes en smoothies te maken en dit in mijn dagelijkse routine te integreren. Een sapje dat ik graag drink om mijn lichaam zuiver te houden is de Antioxidant van innocent drinks. Deze smoothie bevat drie antioxidanten – vitamine C, E en selenium – die je cellen fris houden en het past goed bij een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet. Dit sapje drink ik ongeveer 1 a 2 keer per week en het zorgt voor een frisse start van de dag.

Dus geloof ik in de magie van detoxen? Ik ben van mening dat de gulden middenweg de beste oplossing is, zoals dit met zoveel dingen in het leven is. Je lichaam verwijdert namelijk ook op een natuurlijke wijze afvalstoffen met behulp van je lever, darmen en nieren en een detoxkuur hoeft dus niet de oplossing te zijn. Het is belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te volgen waar groenten, fruit, granen en water deel van uitmaken en daarnaast veel te bewegen!

Wat vinden jullie Fit Girls van detoxen? Hebben jullie het wel eens geprobeerd en wat zijn jullie ervaringen? Deel het met de community door de hashtag #ImInnocent te gebruiken in al je posts, comments en foto’s!