Het is dierendag! Dit zijn de lekkerste vega(n) recepten

Food & Recipes door fitgirlcode

Dierendag, dé dag om jou geliefde dier(en) extra te verwennen. Nóg langer knuffelen op de bank, een nieuw speeltje of zijn/haar favoriete snacks. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen voor je huisdier! Maar heb je wel eens stilgestaan bij alle andere dieren? Niet ieder dier heeft een liefdevolle dierendag. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om toch iets bewuster bezig te zijn met deze dag. Wij hebben een paar lekkere vega(n) recepten voor je op een rijtje gezet!

Veganistische mac & cheese:

Everybody loves mac and cheese! En laat dit nu het perfecte recept zijn voor een veganistische variant van dit goddelijke gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Bloemkool – 600 g
  • Milde olijfolie – 5 el
  • De Cecco Rigatoni napoletani – 300 g
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Sjalotjes – 150 g
  • Tarwebloem – 50 g
  • Amandeldrink ongezoet - 500 ml
  • AH plantaardige rasp naturel - 150 g
  • Dijonmosterd - 2 el
  • Gemalen nootmuskaat - 1 tl
  • Verse platte peterselie - 7,5 g

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Steelpan (met dikke bodem)
  • Garde
  • Ovenschaal (30x20 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C, en vet de ovenschaal in.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes van 2 cm. Snijd de stronk in stukjes van 1 cm. Verdeel de roosjes en stukjes stronk over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel ⅙ deel van de olie, versgemalen peper en zout erover en meng goed. Bak in de oven in ca. 15-20 min. goudbruin en gaar (laat de oven hierna aan).
  3. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de knoflook vast fijn en snipper de sjalot.
  4. Verhit de rest van de olie in een steelpan, met dikke bodem, op laag vuur. Fruit de sjalot en knoflook 4-5 minuten op laag vuur. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg al roerend met een garde de amandeldrink in scheutjes toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Laat al roerend 2-3 minuten zachtjes koken tot een egale saus ontstaat. Voeg ⅔ van de plantaardige rasp, de mosterd en nootmuskaat toe en roer door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Giet de pasta af. Meng de bloemkool en kaassaus er onderdoor en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de rest van de plantaardige rasp en laat in de over ca. 10-12 minuten goudbruin kleuren. Snijd ondertussen de peterselie fijn en bestrooi achteraf over de mac & cheese.

Vegetarische indiase butter bloemkool met naanbrood:

Dit gerecht is ook veganistisch te maken! En mocht je tijd over hebben… Is er ook de optie om het naanbrood zelf te maken. Deze vegetarische Indiase butterbloemkool met naambrood is echt een mega aanrader.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Bloemkool – 450 g
  • Volle biologische yoghurt – 50 gr (vegan: sojayoghurt)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Geraspte verse gember – 1 el
  • Garam masala – 2x 1 tl
  • Komijn – 2x 1 tl
  • Kurkuma – ½ tl
  • Gezouten roomboter – 2 el (vegan: plantaardige roomboter)
  • Ui – 1 stuk
  • Zout
  • Zonnebloem- of olijfolie
  • Tomatenpuree – 50 g
  • Kokosmelk – 400 ml
  • Verse koriander
  • Naanbroodjes

Optioneel: rode chilivlokken voor extra pit

Benodigdheden:

  • Kom
  • Grote koekenpan
  1. Was de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Meng in een kom de bloemkoolroosjes met de yoghurt, geperste knoflook, verse gember, 1 tl (!) garam masala, 1 tl (!) komijn, de kurkuma en een snufje zout. Laat 10 minuten marineren.
  2. Verhit een scheutje zonnebloem- of olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de gemarineerde bloemkoolroosjes toe en bak 5 minuten. Voeg 1 el gezouten roomboter toe samen met de overige 1 tl komijn en 1 tl garam masala. Roer door en voeg daarna de tomatenpuree toe.
  3. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe. Breng de saus aan de kook en laat pruttelen tot hij indikt. Als de saus te dik is kun je hem verdunnen met een scheutje water of kokosmelk. Roer zo nu en dan even door en haal de pan na 7-10 minuten van het vuur.
  4. Bak de naanbroodjes volgens de verpakking, of maak deze zelf! Serveer de butter bloemkool met de verse koriander en het naanbrood!

Hongerig naar meer? Of zit jouw gerecht er niet tussen? Probeer dan eens deze vegetarische pad thai! Je kunt natuurlijk ook een volledig veganistisch gerecht maken. Deze vegan shoarma met sriracha mayo is mega lekker!