Dit kun je allemaal met citroenen!

Food & Recipes door chrismuru

When life gives you lemons, you make lemonade. Maar je kunt nog zoveel meer met deze veelzijdige citrusvruchten. Dit kun je allemaal met citroenen!  

Dit kun je allemaal met citroenen:

#1. Avocado’s redden

Als je eenmaal een avocado geschild hebt, dan wordt hij heel snel bruin. Dat geldt ook voor verse guacamole. Maar door er wat citroensap overheen te sprenkelen vertraag je het oxidatieproces dat die bruine kleur veroorzaakt.

#2. Nagels witter maken

Heb je last van verkleurde nagels? Wrijf dan een schijfje citroen over je nagels heen. Op die manier worden ze witter en zien ze er een stuk mooier en gezonder uit!

#3. Een citrus scrub maken

Meng het sap van een citroen met een kopje zeezout of Himalaya zout en twee kopjes kokosolie of amandelolie. Zo maak je zelf een fantastische scrub die niet alleen dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt, maar ook nog een verfrissende werking heeft!

#4. De perfecte rijst bereiden

Hou je niet van plakkerige rijst? Door simpelweg een eetlepel citroensap toe te voegen terwijl je de rijst aan het koken bent zorg je voor de juiste consistentie en textuur!

#5. Insecten op afstand houden

Heel veel insecten, waaronder muggen en mieren, hebben een hekel aan de geur van citroen. Steek een citroenkaars aan om muggen op afstand te houden of sprenkel wat citroensap langs de drempel om te voorkomen dat de mieren uit je tuin naar binnen wandelen.

#6. Je dag beginnen met een detox

De beste manier om je dag te beginnen is met een groot glas water met citroensap. Dit heeft een ontgiftende werking op je lever en brengt ook meteen je spijsvertering op gang. Prima detox!

#7. Een stinkende afvalbak voorkomen

Met name tijdens de hete zomermaanden kan de afvalbak nogal snel gaan stinken. De oplossing? Gooi er af en toe een paar citroenschillen in. Dat scheelt echt een hoop!

#8. Aluminium weer laten glanzen

Zijn je potten en pannen dof geworden? Snij een citroen doormidden en wrijf ze daarmee in. Daarna even oppoetsen met een zacht doekje en je kookgerei glanst als nooit tevoren!

#9. Voorkomen dat je appels bruin worden

Geschilde en gesneden appels worden snel bruin. Als je ze meteen opeet heb je daar geen last van, maar als je bijvoorbeeld appeltaart maakt is dat vervelend. Door er wat citroensap overheen te sprenkelen blijven je appelstukjes langer fris.

#10. Wratjes verwijderen

Citroen is een uitstekend natuurlijk alternatief voor chemische wrattenmiddeltjes. Doe wat citroensap op een wattenstaafje en stip daarmee je wratje aan. Doe dat elke dag tot het wratje helemaal verdwenen is.

#11. Onkruid doden

Last van onkruid in de tuin? Vul een spuitfles met water en citroensap. Nadat je het onkruid daarmee hebt ingespoten, zouden ze na een paar dagen moeten verschrompelen.

#12. Hardnekkige geuren van je handen verwijderen

Etenswaren zoals knoflook en vis hebben een hardnekkige geur die je vaak niet meteen van je handen krijgt. Maar wel als je je handen wast met zeep én citroensap!

#13. Raspen en kaasschaven schoonmaken

Raspen en kaasschaven schoonmaken is lastig omdat je moet uitkijken dat je jezelf niet snijdt. Door simpelweg met een gesneden citroen over het oppervlak te gaan, zorg je dat het achtergebleven vet vanzelf loslaat.