Wat er met jouw lichaam gebeurt als je te weinig eet

Fit & Training door michelle-den-elzen

Met de zomer in zicht is het reuze verleidelijk: even snel een crashdieetje om die laatste kilo('s) kwijt te raken. Je weet eigenlijk wel dat het slecht is voor jouw lichaam, maar ja, het zorgt er ook voor dat jij je straks zelfverzekerder in jouw bikini voelt. Dat is ook wat waard, toch? Nou, dat valt nog maar te bezien. Niet alleen zorgt een crashdieet ervoor dat je gaat jojoën met je gewicht, het is ook nog eens reuze slecht voor jouw lichaam. Op een rijtje: de belangrijkste gevolgen van te weinig eten. 

Je verliest spieren

Doordat je tijdens een crashdieet vele malen minder calorieën binnenkrijgt dan dat je eigenlijk nodig hebt, gaat jouw lichaam op zoek naar andere bronnen van energie. Hij moet immers kunnen blijven functioneren. Die energie vindt hij niet alleen in vet, maar ook in spieren. Tijdens een periode van crashdiëten en te weinig eten zul je dus inderdaad afvallen, maar helaas verlies je hierbij ook spiermassa. (En dat zijn niet alleen jouw beenspieren, maar ook skeletspieren en zelfs organen!) Studies tonen zelfs aan dat zo'n 40 tot 50% van het gewichtsverlies bij een crashdieet spier is! Veel sporten en veel eiwitten eten maakt hierbij weinig uit, hiermee kun je de spierafbraak niet geheel voorkomen. Niet het gewenste gevolg lijkt me..

Jouw metabolisme wordt langzamer

Hoe meer jij eet, hoe meer jouw lichaam verbrandt. Logischerwijs gebeurt hetzelfde met minder eten: jouw lichaam gaat minder verbranden. Tijdens een crashdieet kan jouw metabolisme zelfs met 20 tot 30% verlagen! Ook jouw BMR (basale metabolic rate - hoeveel jouw lichaam verbrandt in rust) zal flink lager zijn. Dit effect kan daarnaast worden versterkt doordat jouw schildklier langzamer gaat werken, wat ook een directe invloed heeft op de snelheid van jouw metabolisme. Het nadeel van een lager metabolisme is dat afvallen steeds lastiger gaat worden. Doordat jouw BMR omlaag gaat, zul je in theorie jouw calorie-inname steeds verder moeten verlagen om gewicht te kunnen verliezen. Het gevolg is dat je op een punt kan komen waarbij je zo weinig 'moet' eten, dat je de hele dag met een hongergevoel rondloopt. Niet echt gezond.

Je slaat sneller vet op

Jouw lichaam produceert van zichzelf een enzym dat vet opslaat: LPL. Als jij minder gaat eten, ziet jouw lichaam dit als een noodsituatie. Er is minder voedsel voorradig en hij zal dus in de 'spaarstand' gaan. Het gevolg is dat het meer LPL en minder vet afbrekende stoffen aanmaakt, om zich voor te kunnen bereiden op de periodes dat er minder calorieën binnenkomen. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met jouw dieet, dus.

Er kunnen medische gevolgen aan zitten

Bij elk gezond eetschema is het belangrijk dat jij let op de verdeling macro's en micro's. Jouw lichaam heeft nou eenmaal bepaalde voedingsstoffen nodig. Zodra jij begint met een crashdieet is er een grote kans dat je geen gebalanceerd dieet aanhoudt. Sommige stoffen, zoals koolhydraten, zijn hartstikke belangrijk voor je, maar bevatten ook relatief veel calorieën. In een crashdieet is het dus gemakkelijk om deze te schrappen. Te weinig eten zorgt er echter wel voor dat jouw lichaam essentiële voedingsstoffen mist. Gebeurt dit voor een langere periode? Dan kunnen er zelfs medische gevolgen aan zitten. Denk bijvoorbeeld aan een vitaminetekort met alle gevolgen van dien, uitdroging door het gemis aan voeding die rijk aan vocht is of bloedarmoede omdat jij te weinig ijzerrijke voeding eet.

Wat moet je dan wel doen?

Wat kun je wel doen om op een veilige manier af te vallen? Allereerst is het belangrijk om jouw caloriebehoefte en macro's uit te rekenen. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel: hierin hebben we een handig overzicht waarbij je precies weet hoe veel calorieën jij mag eten als jij wilt afvallen/op gewicht wilt blijven/wilt aankomen. Ook staat er een duidelijke verdeling van macro's, zodat jij zeker weet dat je gebalanceerd eet. Daarnaast is het belangrijk om niet zo te focussen op de weegschaal. Het zou zomaar kunnen dat je na een periode van afvallen vet bent verloren, maar door het vele sporten ook in spiermassa bent aangekomen. Hierdoor zie je geen vooruitgang als je jezelf weegt, maar heb je zeker wel progressie geboekt! Lees bijvoorbeeld eens deze tips hoe jij jouw vooruitgang bijhoudt zonder weegschaal.

Kun jij nou wel wat hulp gebruiken bij jouw fit journey omdat je niet weet hoe je gezond kunt afvallen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. We hebben een hele hoop verschillende guides - van gezond afvallen tot op gewicht blijven en een te gekke nieuwe workout guide! 

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.