Hoe deal je met haters?

Fit & Training door michelle-den-elzen

Bijna iedereen die bezig is met een fit journey, kent het probleem wel. Je moeder die zich afvraagt of je wel genoeg eet, je vriendinnen die hardop zuchten als je zegt dat je één drankje wel genoeg vindt of die oom die zegt dat nóg dunner je niet meer staat. Terwijl jij nog niet op het punt bent waar je wilt zijn. Hoe ga je om met mensen die je nieuwe lifestyle zo uitgesproken afkeuren?

Zucht, waarom kan niemand nou gewoon blij voor je zijn? Je bent hartstikke hard op weg om de fitste versie van jezelf te worden, maar vanuit je omgeving krijg je maar weinig steun. Tuurlijk, je ging er vanuit dat niet iedereen zou staan te springen als je met eigen Tupperware-bakjes aan komt zetten of weer een stuk taart op een verjaardag afslaat. Maar dat ze je keer op keer (onbewust) naar beneden halen, is toch wel moeilijker dan verwacht.

Under control

Ik heb het zelf ook vaak genoeg meegemaakt. Mijn ouders waren bezorgd of ik niet te dun was geworden (en wilden zelfs even mijn BMI uitrekenen) en mijn opa vond dat ik ‘echt wel genoeg was afgevallen’. Terwijl ik zelf het liefst nog een kilo vet kwijt zou raken om mijn eigen doel te bereiken. Het is lief dat ze bezorgd zijn, maar het voelt ook een beetje alsof ze niet vertrouwen dat jij je fit journey wel onder controle hebt.

Hoe ga je dus om met zulke ‘haters’ in je omgeving? Blijf vooral rustig en leg uit dat je niet doorslaat, maar dat deze fit journey jouw keuze is en je duidelijke doelen voor ogen hebt. Probeer om begrip te vragen. Maar heb tegelijkertijd ook begrip voor hun situatie. Het kan zijn dat ze gewoon bezorgd om je zijn, maar het kan ook zijn dat ze de verandering raar en eng vinden. Of ze zijn stiekem jaloers omdat ze zelf de discipline missen om zoiets te doen. (In het laatste geval moet jij je eigenlijk ook afvragen of je zulke mensen wel in je leven wilt, just sayin’.)

Blijf sterk

Hoe dan ook, probeer altijd achter je eigen keuze te blijven staan en laat deze mensen niet te veel in je hoofd toe. Deze haters zullen er altijd zijn en je zult daar mee om moeten (leren) gaan.

Heb jij ook wel eens negatieve reacties vanuit je omgeving gekregen? En hoe ging je daar mee om? Deel je tips via de comments!

Een BFFF gevonden die je juist kan motiveren om te gaan sporten? Zo check je of jullie bij elkaar passen >