intimiteit in je relatie

De sleur was weer eens toegeslagen in onze relatie. Mijn man en ik waren allebei druk met ons werk en de kinderen. Samen weten we heus wel hoe we dingen voor elkaar moeten krijgen: het huishouden en de tandartsafspraken lopen prima. Het eten staat ook altijd op tijd klaar. Maar emotioneel gezien voelde ik me niet meer zo verbonden. Mijn man leek afwezig en ik stortte me op mijn werk. Ergens diep van binnen voelde ik me best alleen. Ik miste het samen lachen, de seks, de leuke gesprekken, oftewel de intimiteit in onze relatie.

Soms gaat de relatie ons prima af, en soms raken we elkaar een beetje kwijt. Herken je dat?

Vroeger gingen we in zo’n dipje ruzie maken. Eigenlijk is dat een manier om weer te connecten met elkaar. Ik ging mopperen, zocht contact en wilde eigenlijk gewoon horen en voelen dat ik het helemaal was voor hem. Hij trok zich terug, omdat hij zich in zijn vrijheid bedreigd voelde.

Hoe meer hij zich terugtrok, hoe eenzamer ik mij natuurlijk voelde. En dan ging ik nog meer contact zoeken, eisen zelfs. Waardoor hij zich verder afsloot. En zo versterkten we elkaars gedrag.

Oké dus ruzie maken helpt niet. En je terugtrekken ook niet. Maar hoe kun je dan toch weer die connectie maken waar je zo naar verlangt?

John Gottman kwam met een geweldig idee voor meer intimiteit: de 6-seconden-kus.

6 seconden kussen

Elke keer wanneer je thuis komt of het huis verlaat (of nog beter: ook wanneer je elkaar in huis tegenkomt) kus je je partner 6 seconden. Geen tongzoen, gewoon een lange kus op de mond. Dat is lang genoeg om een vleugje romantiek en connectie te voelen en kort genoeg toch op tijd op je werk te komen. Het zorgt ervoor dat je meer verbinding en intimiteit voelt. Je voelt je positiever over je relatie en ervaart meer vertrouwen. Dat geeft je relatie wel een boost dus!

Ik stelde mijn man via de app voor om dit weer eens te gaan doen. We waren het er gelukkig wel over eens dat de verbinding weer even kwijt was en we wat te doen hadden. Hij reageerde heel leuk: “Waarom geen 8 seconden?” Ik had er meteen vertrouwen in.

In het begin was die kus van 6 seconden (dat vond ik lang zat) toch wat onwennig. Want tsja, we voelden niet echt een connectie en om dan ‘intiem’ te gaan doen. Maar we wisten dat het zou werken, omdat we hadden het al eens eerder geprobeerd. Even de drempel over dus.

De eerste paar seconden zijn ongemakkelijk en voelen onpersoonlijk. Daarna ontspan je en voelt het ook wel fijn. Die laatste twee seconden zijn goud waard. Dus stop niet te vroeg! Hoe vaker je elkaar zes seconden kust, hoe makkelijker het wordt.

Thuiskomen bij je partner

Steeds wanneer we elkaar tegenkwamen, kusten we zes seconden. Op de trap, als we op wacht zaten omdat onze jongste zijn bed steeds uitkomt. In de keuken wanneer we elkaar tegen het lijf liepen. In de auto voordat we uitstapten om ergens naar binnen te gaan.

Het werd steeds makkelijker om te doen, en fijner natuurlijk. De relatiestress neemt door zo’n kus namelijk af, omdat het hormoon cortisol vermindert en de gelukshormonen oxytocine en serotonine vrijkomen. Het geeft een genotsgevoel dat ons doet denken aan liefde en vertrouwen.

Na een lange middag met een vriendin, waarbij ik genoten had van een high tea, kwamen we samen thuis aan. Mijn man stond in de tuin. “Loop maar vast door,” zei ik tegen mijn vriendin, “ik heb nog wat te doen.”

Zes seconden later voelde ik het weer: ik ben thuis!

Wil je meer verbinding en intimiteit in je relatie? Volg dan samen De Grote Relatiecursus.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.