Exclusief interview met Amanda Bisk: health icoon en yoga fanaat

Fit & Training door aranka

Soms (lees: altijd) heb ik de leukste baan die je je maar kunt wensen! Ik mocht namelijk op bezoek bij Biotherm in Parijs. De nieuwe #livemore campagne boost ladies om het beste uit je leven te halen! Enjoy every day! Ik mocht onder andere een toffe yoga les volgen van Amanda Bisk, yoga fanaat, health icoon, en bovenal een ontzettend leuke chick! En dat vroeg natuurlijk om een inside interview...

Ik hoorde dat je professioneel poolstokhoogspringster bent geweest. Wat een verschil met yoga! Waarom heb je de switch gemaakt?

Ik was toentertijd op het hoogtepunt van mijn poolstokhoogspring carrière. Ik vertegenwoordigde Australië, met als ultiem doel om aan de spelen deel te nemen! In 2010 kwam ik terug van een grote competitie, gemotiveerder dan ooit om keihard te trainen voor Londen. Helaas werd ik in die periode gediagnostiseerd met een chronisch vermoeidheidssyndroom, waardoor ik wel móest stoppen. Nadat ik de lastige beslissing had gemaakt om de handdoek in de ring te gooien, volgde countless bezoekjes aan doktoren en specialisten, die stuk voor stuk geen flauw idee hadden hoe ze me konden helpen. Eén dokter besloot antidepressiva voor te schrijven. Ik weet nog dat ik naar de pil keek en dacht ‘dit kan ik niet, ik ben niet depressief’. Ik heb ze meteen weggegooid, en realiseerde me dat het een kwestie was van mezelf goed onderwijzen over gezondheid en mijn lichaam. I ontdekte yoga door voeding en beweging. Ik weet nog goed dat ik de allereerste keer een gratis les volgde, en stomverbaasd was over het verschil tussen hoe ik eerst trainde, en hoe het er daar aan toe ging haha. M’n hele leven lang was ik hopeloos verknocht aan high intensity training, alleen maar gaan, gaan en nog eens gaan. Met yoga kon ik opeens een stap achteruit nemen, en me veel bewuster worden van mijn lichaam en mind. Ik was meteen verkocht. Het was een nieuwe uitdaging die ik sindsdien dagelijks met beide handen aangrijp! Het werkt super anti-stressend, en je onderhoudt écht de connectie met jezelf.

Amanda Bisk

Na je poolstokhoogspring carrière besloot je de voedingsweg in te slaan. Kan je daar wat meer over vertellen?

Ook tijdens mijn sportcarrière was ik al gefocust op onderwijs, mijn vader heeft me altijd gepusht en gesupport (waar ik maar al te blij mee ben trouwens). Ik ben gekwalificeerd in sportwetenschap, heb een diploma in bewegingsrehabilitatie, verschillende personal training papieren, mijn yoga degrees, maar het was echt de wetenschappelijke opleiding waar ik veel heb geleerd over voeding. Toen werd ik pas echt enthousiast om te leren over voeding en het effect van voeding op je lichaam. Iedere dag leer ik wel iets nieuws! En er zal ook altijd iets te leren blijven, daar ligt de kracht!

 Zijn er bepaalde yogaposities die echt bij je gemoedstoestand aansluiten, als je moe bent bijvoorbeeld?

Jazeker! Wanneer ik me futloos voel en wel een portie energie kan gebruiken is de wiel pose ideaal! Net zoals de kameel pose, die vormt een behoorlijke uitdaging, maar bevordert ook zeker mijn energielevel! Als ik mezelf echt even wil testen doe ik de danser pose. Deze pose is niet alleen mooi, maar test ook je balans en coördinatie, en opent als het ware je hart en je heupen! Zeker geen alledaags positietje.

Ben je vegetarisch?

Ja, afgelopen jaar ben ik officieel bekeerd! Ik was een fanatieke vleeseter, maar zeker qua energie level is het een van de beste veranderingen die ik heb doorgevoerd in mijn diet. Mijn stoelgang is er flink op vooruit gegaan, en ik voel me over het algemeen energieker en kwieker. Ik heb zelfs nog een tijdje geprobeerd om het over de vegan boeg te gooien, maar dat was voor mij too much! I do love my eggs…

Je traint veel, dus je hebt vanzelfsprekend veel proteïnes nodig! Hoe zorg jij dat je die binnen krijgt?

Ik eet veel eieren en noten, en ben ook echt verslaafd aan bonen en linzen! Sowieso moeten mensen meer leren over bonen en linzen… Vezels zijn zo belangrijk!

Amanda Bisk

Wat is het beste health advise dat je hebt gekregen van iemand anders?

Ik moet toegeven dat ik dat advies van mijn moeder heb gehad haha… Ze is waanzinnig goed in simpel denken en leven, en is een absolute zero-worry queen. Ik ben altijd gestrest, en maak me zorgen over van alles en nog wat. Ik streef naar perfectie, mijn moeder daarentegen is care-free en is van mening dat stress niet alleen onnodig is, maar ook slecht voor je gezondheid is (true!). Ze weet precies wanneer ik me teveel zorgen maak, en zegt dan ook altijd dat ik moet relaxen en me moet focussen op iets leuks! En ook al zegt ze niets… Ze is zelf het perfecte voorbeeld van hoe je met stress moet omgaan.

Je hele leven speelt zich af op social media, en je krijgt waarschijnlijk heel veel reacties van mensen. Hoe blijf jij hier zen en relaxed onder? Is dat een uitdaging?

Yoga is een grote hulp. Stretchen en yoga doe ik dagelijks omdat m’n gedachten daardoor min of meer gereset worden! Ik heb ook geen ellelange yogasessie nodig om te relaxen, tien minuten stretchen voordat ik ga slapen helpt al ontzettend. Wat ook heel goed werkt voor mij is om af en toe gewoon afstand te nemen van social media, vooral van Instagram bijvoorbeeld. Na het eten probeer ik zo min mogelijk tijd achter beeldschermen door te brengen, ik loose m’n telefoon en computer en kijk zo min mogelijk televisie. Vervolgens zet ik m’n licht uit, steek ik wat kaarsjes aan, en doe ik een lekkere stretch sessie.

Wat is je favoriete gezonde recept?

Op het moment ben ik echt geobsedeerd door gezonde burritos. Ik hou sowieso enorm van Mexicaans eten! Meestal mix ik een vierbonenmix met veel groenten en Mexicaanse kruiden. Daarna voeg ik zelf gemaakte quacamole toe (met Griekse yoghurt in plaats van zure room), en rol ik alle ingrediënten in een groot slablad. Echt mega lekker, en vol proteïne!

Je organiseert ook retreats, heb je toevallig plannen voor een Europese versie?

Het lijkt me sowieso tof om meetings en catch-ups te organiseren! Ik ben Pools en fan van Europa, en ik heb echt een connectie met de Europese cultuur. Het voelt zowaar als een tweede thuis! Ik zou graag yoga en fitness lessen geven, en een retreat zou al helemaal geweldig zijn. Wie weet dit jaar...

Ben jij nieuwsgierig en eager naar meer wijze healthy levenslessen van Amanda? Volg haar Instagram pagina of blog