Kweek super makkelijk je eigen kiemgroenten

Food & Recipes door michelle-den-elzen

Ze zijn lekker, reuze gezond en zien er ook nog eens hartstikke leuk uit op je broodje: kiemgroenten. Maar eigen kiemen kweken kan nog wel eens een lastig en tijdrovend klusje zijn: wat gebruik je als ondergrond, en check je elke dag wel even of je zaadjes nog vochtig genoeg zijn? Gelukkig zijn er nu hele handige kweeksetjes te koop!

Kiemen? Jep! Hier op de redactie zijn we hooked, elke week neemt er wel iemand een bakje vol kleine kiemgroenten mee voor tijdens de lunch. Hartstikke logisch, want de kleine plantjes zitten bomvol vitaminen en antioxidanten (zelfs meer dan in de volgroeide groenten!). De meeste hebben door de frisse stengels ook nog eens een lekkere bite, en zijn dus een perfecte toevoeging aan een sandwich of salade.

Maar het kweken van eigen kiemen was soms nogal een hels karwei. Een tripje naar de betere supermarkt of groenteboer was lange tijd de enige optie om aan goede kiemen te komen, als je tenminste niet dagelijks met een plantenspuit in de weer wilde. Not anymore! Dankzij Bijt kun je nu super makkelijk je eigen (mosterd-, broccoli- en basilicum)kiemgroenten thuis kweken.

KWEKEN MAAR!

De kweeksetjes van Bijt bevatten alles wat je nodig hebt: een houder (van biologisch afbreekbaar plastic, dus helemaal groen verantwoord!), een zaadpad met bodem van hennepvezels en biologische zaadjes. Het kweken gaat heel makkelijk. Je vult de houder met water, plaatst de zaadpad er bovenop en de rest gaat vanzelf! Na 1 à 2 weken kun je dan je kiemen oogsten. Ik heb ze zelf in het raamkozijn gezet en inderdaad anderhalve week niet naar omgekeken, totdat ik besloot te gaan kokkerellen met de kiemen.

Want wat kun je nu allemaal maken met die kleine groenten? Eigenlijk van alles! Ze gaan makkelijk door een groene smoothie voor een extra vitamineboost, maar je kunt ze natuurlijk ook op een sandwich of in een salade verwerken. Of sprenkel wat basilicumkiemen bovenop je pasta. Ik deel mijn favoriete recept met één van de drie soorten kiemgroenten hieronder met je!

NAANPIZZA MET BASILICUMKIEMEN

Ingrediënten voor 4 stuks:
4 naanbroden (liefst de knoflookversie!)
4 eetl tomatensaus
250 gr cherrytomaatjes
1 courgette
75 gr geraspte kaas (of meer als je erg van kaas houdt)
basilicumkiemen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Besmeer elk naanbrood met een eetlepel tomatensaus. Snijd de courgette in dunne plakjes en halveer de cherrytomaatjes. Verdeel de groenten bovenop de naanbroden. Bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas. Leg de naanpizza’s in de oven: na 8 minuten zijn ze klaar. Haal ze uit de oven, sprenkel de basilicumkiemen eroverheen en je bent helemaal klaar voor deze healthy pleasure. Eet smakelijk!

P.S. Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken bovenop de naanpizza! Ook lekker is het met gegrilde aubergine, zwarte olijven en feta, en dan natuurlijk de basilicumkiemen als topping. Of probeer eens gegrilde paprika, geitenkaas en broccolikiemen.

Zin gekregen om je eigen kiemgroenten te kweken? Bestellen doe je via Bijt.eu! Wat is jouw favoriete recept met kiemgroenten? Laat het weten via de comments!