Dit is de link tussen slaap en dieet bij vrouwen

Fit & Training door chrismuru

Je weet ongetwijfeld dat slaap van essentieel belang is voor je gezondheid. Waarschijnlijk ben je je in meer of mindere mate wel bewust van wat er gebeurt met je lichaam als je te weinig slaapt. Maar een nieuwe studie heeft uitgewezen dat er met name bij vrouwen sprake is van een cruciale link tussen slaap en dieet. Op basis van recente enquête onder vrouwen tussen de 20 en 75 jaar, ontdekten onderzoekers van het Columbia University Irving Medical Center dat slecht slapen bij vrouwen kan leiden tot een gecompromitteerd dieet.

Onderzoek

De resultaten zijn in lijn met die van eerdere studies, hoewel die alleen de hoeveelheid slaap in acht namen terwijl het nieuwe onderzoek ook keek naar de impact van slaapkwaliteit op eetgewoonten.

De onderzoekers bekeken de hoeveelheid slaap alsmede hoe lang het de vrouwen kostte om in slaap te vallen, en of zij last hadden van insomnia. De vrouwen moesten ook hun eetgewoontes rapporteren.

Het bleek dat vrouwen die last hadden van ernstigere vormen van insomnia meer aten dan andere vrouwen en tevens minder onverzadigde vetten binnenkregen. Degenen die worstelden met in slaap vallen hadden over het geheel een hogere calorie-inname.

Link tussen slaap en dieet

“Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot een overmatige inname van voedsel en calorieën door het stimuleren van hongersignalen of het onderdrukken van signalen van vol zitten,” zei Faris Zuraikat van Columbia University. Het was al bekend dat slechte eetgewoonten kunnen leiden tot chronische ziekten zoals obesitas, type 2 diabetes en hartaandoeningen. Ook een gebrek aan slaap is in verband gebracht met chronische ziekten, maar nu de link tussen slaap en dieet is gelegd blijkt dat de oorzaak, zelfs wanneer er sprake is van slaapgebrek, bij de eetgewoontes ligt.

Waarom specifiek vrouwen?

Nu vraag je je wellicht af waarom juist vrouwen zich meer bewust moeten worden van de impact die hun slaapgewoonten op hun dieet heeft. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de slaappatronen die kenmerkend zijn voor vrouwen.

“Vrouwen zijn gedurende hun leven bijzonder vatbaar voor slaapstoornissen,” meent Brooke Aggarwal, de leidende auteur van het onderzoek, “omdat ze vaak de verantwoordelijkheid dragen om voor kinderen en gezin te zorgen, en later vanwege menopauzale hormonen.”

Doorbreken van de cyclus

Het gevaar is dat dit proces een vicieuze cirkel kan worden. Volgens Zuraikat is het ook mogelijk dat een slecht dieet een negatieve impact heeft op de slaapkwaliteit van vrouwen. Meer eten kan bijvoorbeeld ook maag- en darmklachten veroorzaken, welke het moeilijker maken om in slaap te komen of door te slapen.

Kortom, in plaats van die cyclus voort te zetten, zouden we er goed aan doen om te beginnen met het verbeteren van onze slaapgewoonten. Het zou goed kunnen dat ons dieet dan vanzelf volgt.