Hoe we op Fitgirlcode HQ meer plantaardig eten

Fit & Training door robin-den-besten

Als je dagelijks een kantoor deelt met een tiental Fit Girls, ben je natuurlijk genoodzaakt om elkaar zo veel mogelijk te inspireren en motiveren. Dit jaar besloten we het eens een keer anders te doen en maakten we 1 gezamenlijk voornemen: we wilden met z’n allen meer plantaardig eten.

Je doet veel inspiratie op door elke dag samen te lunchen. Zo leren we dagelijks weer nieuwe recepten, of neemt een van ons soms ineens hetzelfde mee als wat de ander die week daarvoor at. Vaak neemt ieder zijn eigen gezonde bakje mee, maar we vinden het ook heel gezellig om met z’n allen de tafel te dekken en een gezamenlijke lunch in elkaar te flansen. Omdat we jou vast nog wel kunnen inspireren, leek het ons leuk om te delen hoe wij meer plantaardig eten!

Een goede basis

Om meer plantaardig te eten is het handig om alvast een goede basis in huis te hebben. En dat is ook precies hoe wij het op kantoor aanpakken! We zorgen dat er voldoende plantaardige opties zijn die je kunt snacken als je hongerig bent. Zo hebben we standaard gemixte noten, rijstwafels, fruit en wat lekkere (plantaardige) smeersels staan.

Ook vervingen we boter door 100 % plantaardige varianten van Becel en sindsdien zijn we fan. Becel Original en Biologisch, maar ook de drie verschillende smaken Avocado-limoen, Walnoot en Kokos-Amandel zijn allen 100 % plantaardig. Met de smaakvarianten kun je eindeloos blijven variëren. Tip van Fitgirlcode’s Shelley: Combineer de Kokos-Amandel margarine met (pure) hagelslag voor de ultieme zoete snack! Zo maakten we op een super simpele manier al een switch van dierlijk naar plantaardig en blijkt ons goede voornemen makkelijker dan we dachten.

plantaardige lunch

Waarom we plantaardig eten

Hoewel er genoeg redenen zijn om (meer) plantaardig te eten, zien veel mensen het vaak als een hele grote stap. Bovendien denken ze vaak dat plantaardig eten alleen helpt voor het welzijn voor de dieren, maar niets is minder waar. Natuurlijk ben je lief voor de dieren als je meer plantaardig eet, maar wist je dat je ook enorm veel verbetert aan het milieu? Je kunt de aarde een handje helpen door dat stukje vlees te laten staan, maar ook zuivel vervangen voor een plantaardig alternatief helpt veel. Zo heeft de productie van roomboter een drie keer zo grote uitstoot van broeikasgassen dan de productie van margarine. Door simpele keuzes kun jij er super makkelijk voor zorgen dat de impact op het milieu wordt beperkt en onze wereld een beetje groener blijft. Hierdoor was er voor ons geen enkele reden om te twijfelen en motiveren we elkaar steeds weer om een beetje beter voor de wereld te zijn.

Ons favoriete recept

Natuurlijk hebben we een aantal go-to plantaardige recepten die we blijven maken. Ze zijn super makkelijk te maken en ideaal voor een snelle lunch. Maar wij zouden Fitgirlcode niet zijn als we ons favoriete recept niet met je zouden delen. ;) Het recept komt uit onze Vegan Guide, hierin vind je nog veel meer van dit soort simpele en gezonde recepten, boodschappenlijstjes en voedingsschema’s.

plantaardige lunch

Wrap met spinazie en vega balletjes

Ingrediënten

  • volkoren wrap
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • 20 gram spinazie
  • 4 vegaballetjes
  • Becel plantaardige margarine (naturel of de avocado-limoen variant)
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Optioneel: Verwarm de wrap kort in een droge pan of tussen een grillplaat.
  2. Snijd de komkommer, tomaat en eventueel de spinazie en vegaballetjes in gewenste grootte.
  3. Besmeer de wrap met plantaardige margarine en verdeel de spinazie, komkommer, tomaat, vegaballetjes en peper en zout over de wrap.
  4. Pak je wrap in als je ‘m mee wilt nemen of eet ‘m meteen lekker op!

Een aantal laatste tips

Er zijn best wel veel manieren om op een kleine schaal aanpassingen in je leven te maken. Je hoeft echt niet meteen helemaal te stoppen met vlees eten of geen melk meer te kopen. Een kleine verandering helpt al enorm. Dit is wat wij de afgelopen tijd hebben gedaan en aangepast om (meer) plantaardig te eten:

  • Eet nog maar drie of vier keer per week vlees, dit maakt al een heel groot verschil en er zijn genoeg heerlijke vegetarische of plantaardige recepten te vinden.
  • Vervang (room)boter door plantaardige margarine. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zo krijg je ook goede vetten binnen. De basis van margarine zijn plantaardige olien, zoals koolzaad-, zonnebloem- en lijnzaadolie. De olien bevatten onverzadigde vetten, zoals Omega 3 en 6, welke het cholesterolgehalte in het bloed in stand houden. En dat is goed voor het hart!
  • Maak je havermout, cake of pannenkoeken eens met amandel-, haver- of sojamelk. Hier proef je bijna niets van, terwijl de aanpassing veel impact heeft.
  • Maak voor het begin van elke week alvast een planning met wat je de komende dagen wilt gaan eten. Dit maakt het maken van gezonde keuzes een stuk makkelijker en voorkomt dat je, met honger in de supermarkt, weer voor vlees kiest.

Wij gaan nog even lekker door met onze goede voornemens en blijven gewoon (meer) plantaardig eten. Zet jij jouw goede voornemens door op de werkvloer? We zijn benieuwd of jij nog leuke tips hebt die ons weer kunnen inspireren. Laat je ze achter in de comments?

Disclaimer: Dit artikel is in samenwerking met Becel geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel.