Wij bakten de allerlekkerste bramencake LIVE met Miljuschka!

Food & Recipes door merel-fgc

Binnenblijven kan leuk maar vooral ook lekker zijn! Onze baking-skills worden sinds we meer thuisblijven continue getriggerd om steeds weer wat nieuws uit te proberen in de keuken, en dat ook deze paasdagen. We werden door baking-queen Miljushka uitgenodigd om samen met de producten van Flora Plant deel te nemen aan een LIVE bake sessie om een  bramencake te bakken op tweede paasdag. Geloof ons, dit wil je uitproberen!

Het meest voorkomende ingrediënt wanneer je gaat bakken is de traditionele roomboter, wat bij velen een schuldgevoel kan veroorzaken. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je dit product kunt vervangen en zo probeerden wij dat nu met de producten van Flora Plant. Allen 100% plantaardig en daarbij bevatten ze geen transvetten en minder verzadigde vetten dan traditionele roomboter. Dat maakt het bakken, braden, smeren en grillen toch een stukje meer verantwoord. Daarnaast heeft één pakje Flora Plant de helft minder impact op het klimaat dan roomboter. WIN-WIN toch?

Benieuwd naar het recept voor deze lekkere bramencake?

  • 45 gr Flora ongezouten, gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • 180 ml water
  • 300 gr bloem
  • 300 gr suiker
  • 1,5 tl baking soda
  • 2 grote eieren
  • 100 gr bramen (vers en/of bevroren)
ingredienten voor bramencake

Voor de frosting

  • 300 gr Flora gezouten, op kamertemperatuur
  • 180 gr poedersuiker
  • 180 gr witte chocolade
  • Vers bietensap, ongeveer 3 eetlepels

Voor de topping

  • 150 gr bramen (vers en/of bevroren)
  • 1 doosje eetbare viooltjes (of andere eetbare bloemen of kokosflakes)

De cake

  • Vet een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm in met Flora en bekleed met bakpapier. Zorg dat de randen eroverheen hangen. Die heb je straks nodig om de cake uit de vorm te tillen. De cake in de vorm die in dit recept is gebruikt wordt niet heel hoog dus als je hem liever hoger hebt dan moet je de verhoudingen aanpassen.
  • In een mengkom klop je samen de bloem, suiker, baking soda en het zout. Voeg het water toe plus de eieren, de Flora en een snufje zout.
  • Pureer de bramen en zeef de pitjes eruit. Doe de gepureerde bramen door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad indien nodig. Zet in de oven voor ongeveer 25-30 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake eerst in de vorm nog een minuut of tien koelen, haal hem dan met het papier eruit en zet op een cake rek om volledig af te koelen.

Frosting

  • Voor de frosting doe je de Flora samen met de poedersuiker in een kom en dit klop je licht en romig.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie, laat heel even afkoelen en giet dan bij de frosting. Klop door tot je een mooi romig geheel hebt.
  • Verdeel de frosting nu over 4 kommen. In de eerste kom doe je 2,5 tl bietensap. In de volgende doe je 1 tl, in de volgende ½ tl en in de laatste een ¼ tl bietensap.
  • Klop het bietensap goed door de frosting zodat je een egaal geheel hebt in vier verschillende tinten.
  • In het midden van de – volledig afgekoelde – cake doe je de donkerste kleur diagonaal over de cake. Aan beide kanten daarvan doe je wat van de tweede kleur, dan de derde en je eindigt met de lichtste kleur aan de punten.
  • Neem nu een kleine spatel en ga met de spatel van punt tot punt terwijl je strepen trekt in het verlengde van de kleuren zodat ze een beetje in elkaar overlopen.
  • Bedek de cake aan een kant met de bramen en doe de viooltjes ertussen.

En klaar is de lekkerste bramencake ooit!