Recept: Caraïbische Pindasoep met gekarameliseerde Pisang

Diner door fitgirlcode

Soep alleen op koude dagen? Dacht het niet! Op die gezellige barbecue met vrienden in de tuin hoef je heus niet alleen gegrilde maiskolven en plaatbrood te serveren. Deze pindasoep met gekarameliseerde pisang bewijst dat hij ook best in de zomer zijn intrede mag maken. Overigens is hij ook perfect na een workout - hij zit namelijk boordevol (plantaardige) eiwitten en koolhydraten. 

Deze Happy Earth Kitchen versie doet je gelijk vergeten dat pindasoep eigenlijk ook kip en ei als basisingredienten heeft. Zelfs mijn Surinaamse schoonmoeder was fan! Knoop je hangmat op het balkon op, zet wat reggae, latin of calypso classics aan en wat mij betreft kan jouw ideale zomeravond dan beginnen. Enjoy! 

Recept

  • Porties: 4 x voorgerecht (of 2 x als hoofdgerecht)
  • Allergenen: lactosevrij, glutenvrij, suikervrij en geen toegevoegde olie. Bevat pinda’s.
  • Diet: Past binnen een vegan / plantbased dieet

pindasoep

Ingrediënten

Soep

  • 1 aardappel, in blokjes
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • ½ chili peper of pittige sambal
  • 4 eetlepels pindakaas (kies liever voor een pindakaas die geen palmolie bevat)
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 1 theelepel tamarinde saus
  • 400 ml groentebouillon

Gekarameliseerde Pisang

  • 2 bakbananen, bij voorkeur rijpe zwarte
  • 250 ml water
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maple siroop of palmsuiker

pindasoep

Bereiding

Stap 1

  1. Verwarm oven voor op 175C;
  2. Snijd de bakbanaan in 4 gelijke stukken en zet overeind in een ovenschaal;
  3. Mix 250 ml water, kaneel en maple siroop of de palmsuiker en giet over de bananen;
  4. Zet in de oven en bak in 90 minuten langzaam gaar;

Stap 2

  1. Stoof de aardappel blokjes, prei ringen en chili peper met een beetje water totdat de preiringen zachter zijn en het water is verdampt;
  2. Voeg de groente bouillon toe en breng aan de kook, zet het vuur daarna zacht en laat het met de deksel half op de pan nog een+s 15 min doorkoken;
  3. Mix ondertussen in een aparte kom de tamarinde pasta, ketjap en pindakaas, voeg daar wat vocht van de soep aan toe en mix goed.
  4. Voeg nadat de soep 15 min heefft doorgesudderd de pindakaas mix toe aan de pan en laat nog eens 10 minuten rustig doorkoken totdat de soep een romige textuur heeft.
  5. Verdeel over kleine kommetjes of glaasjes, garneer met wat je lekker vindt (koriander, tauge of stukjes pinda bijvoorbeeld)  en dien op met de gekarameliseerde banaan en eventueel met een kommetje (zilvervlies)rijst.

Meer Happy Earth Kitchen recepten vind je op www.happyearthkitchen.com!

Foto’s: Yonca Özbilge - Happy Earth Kitchen ©