Dit zijn goede vervangers voor honing
Als veganist is het soms lastig om recepten te vinden die bij je dieet passen. Zelfs in de wereld van healthy lifestyles en aparte ingrediënten kan veganisme lastig blijven. In zoete gerechten, bijvoorbeeld, wordt vaak honing als zoetstof gebruikt. Alle ingrediënten sluiten bij je dieet aan, maar door de honing is het receptje net een no go. Gelukkig kan honing vervangen worden door andere siropen en kun jij die lekkere taarten en toetjes toch maken! Ik heb een paar honing vervangers voor je op een rijtje gezet, zodat jij weet welke er het beste bij jouw baksel of andere receptje past.
Agavesiroop
De eerste siroop waarmee je honing kunt vervangen is agavesiroop. Agavesiroop is net iets dunner en iets zoeter dan honing. Het voordeel daarvan is dat er dus ook minder in hoeft om het zoet te maken. Agavesiroop is door de smaak en structuur goed te gebruiken door yoghurt of bij baksels. Wel wordt gewaarschuwd agavesiroop niet elke dag te gebruiken, omdat het een erg hoog fructosegehalte heeft (wel 55-90%!). Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, vetzucht en eetlust. Als je het in de koelkast hebt staan, en af en toe een beetje gebruikt om iets lekkers te maken, kan dit natuurlijk geen kwaad.
Ahornsiroop
Misschien ken je ahornsiroop onder de naam maple syrup. Deze siroop is vooral in Amerika erg populair, maar ook in Nederland is hij veel verkrijgbaar. Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel goed alternatief om honing te vervangen! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing. Verder is het rijk aan calcium en zink. Ahornsiroop is niet alleen lekker als vervanger van honing in recepten, het is ook heerlijk om als stroop over pannenkoeken te gebruiken!
Dadelstroop
I love dadels! Zelf gebruik ik dadelstroop vaak door mijn yoghurt om het wat zoeter te krijgen. Hiervoor is ook maar een klein beetje nodig, want dadelstroop is mierzoet! Als je honing met dadelstroop gaat vervangen, heb je dus minder nodig dan aangegeven staat voor honing. Denk hier goed aan voordat je enthousiast de halve fles door je taartje heen gooit. Helaas heeft dadelstroop net als agavesiroop een hoog fructosegehalte, en moet je dus opletten dat je er niet te veel van eet. Maar zo af en toe snoepen moet kunnen!
Yakonsiroop
Als laatste hebben we yakonsiroop, waar ik eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord. Na een beetje onderzoeken ben ik er heel enthousiast over geworden! Yakonsiroop is niet alleen laag in calorieën, maar ook in suikers. Het beetje suiker dat het wel bevat, is fructo-oligosachariden, wat niet wordt opgenomen in je bloed. Hierdoor laat het je bloedsuikerspiegel met rust en hoef je je dus geen zorgen te maken om die pieken die normale suiker veroorzaakt. Door het lage suikergehalte, schijnt deze siroop wel iets anders te smaken dan je misschien gewend bent, maar de smaak wordt beschreven als karamel met een beetje vanille. Klinkt goed, toch? Je kunt het door toetjes en dranken doen, maar je kunt het ook over je pannenkoeken doen of er lekkere repen van maken. Zorg er wel voor dat het niet verhit wordt, want bij verhitting raakt de siroop veel van zijn voedingswaarde kwijt.
Met deze lekkere (en gezonde) alternatieven voor honing breng jij je yoghurt, baksels en pannenkoeken zeker next level! Vooral de yakonsiroop maakt mij erg nieuwsgierig, welke siroop ga jij als eerste gebruiken? Laat het me weten in de comments!