Honing vervangen? Dit zijn de 4 beste alternatieven

Als veganist is het soms lastig om recepten te vinden die bij je dieet passen. Zelfs in de wereld van healthy lifestyles en aparte ingrediënten kan veganisme lastig blijven. In zoete gerechten, bijvoorbeeld, wordt vaak honing als zoetstof gebruikt. Alle ingrediënten sluiten bij je vegan dieet aan, maar door de honing is het receptje net een no go. Gelukkig kan honing vervangen worden door andere alternatieven en kun jij die lekkere taarten en toetjes toch maken! Ik heb een paar honing vervangers voor je op een rijtje gezet, zodat jij weet welke er het beste bij jouw baksel of andere receptje past.
Honing vervangen door agavesiroop
Allereerst kun je honing vervangen door agavesiroop. Deze siroop is net iets dunner en iets zoeter dan honing. Het voordeel daarvan is dat er dus ook minder hoeft toe te voegen om een gerecht te maken. Agavesiroop is door de smaak en structuur goed te gebruiken door yoghurt of bij baksels. Wel wordt gewaarschuwd agavesiroop niet elke dag te gebruiken, omdat het een erg hoog fructosegehalte heeft (wel 55-90%!). Dit kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, vetzucht en eetlust. Als je het in de koelkast hebt staan, en af en toe een beetje gebruikt om iets lekkers te maken, kan het natuurlijk geen kwaad om honing te vervangen door agavesiroop.
Ahornsiroop: een klassieker
Misschien ken je ahornsiroop onder de naam maple syrup. Honing vervangen door ahronsiroop is vooral in Amerika en Canada erg populair, maar ook in Nederland is deze siroop veel verkrijgbaar. Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel gezond alternatief voor honing! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing en is rijk aan calcium en zink. Ahornsiroop is niet alleen lekker als vervanger van honing in recepten, het is ook heerlijk om als stroop over pannenkoeken te gebruiken!
Een zoet alternatief: dadelstroop
I love dadels! Zelf gebruik ik dadelstroop vaak door mijn yoghurt om het wat zoeter te krijgen om honing te vervangen. Hiervoor is ook maar een klein beetje nodig, want dadelstroop is mierzoet! Als je honing met dadelstroop gaat vervangen, heb je dus veel minder nodig dan aangegeven staat voor honing. Denk hier goed aan voordat je enthousiast de halve fles door je taartje heen gooit. Helaas heeft dadelstroop net als agavesiroop een hoog fructosegehalte, en moet je dus opletten dat je er niet te veel van eet. Maar zo af en toe snoepen moet kunnen!
Yakonsiroop: gezond alternatief voor honing
Als laatste hebben we yakonsiroop, waar ik eerlijk gezegd nog nooit van had gehoord. Na een beetje onderzoeken ben ik er heel enthousiast over geworden! Yakonsiroop is niet alleen laag in calorieën, maar ook in suikers en daarom ook goede vervanger voor honing. Het beetje suiker dat het wel bevat, is fructo-oligosachariden, wat niet wordt opgenomen in je bloed. Hierdoor laat het je bloedsuikerspiegel met rust en hoef je je dus geen zorgen te maken om die pieken die normale suiker veroorzaakt. Door het lage suikergehalte, schijnt deze siroop wel iets anders te smaken dan je misschien gewend bent, maar de smaak wordt beschreven als karamel met een beetje vanille. Klinkt goed, toch? Je kunt het door toetjes en dranken doen, maar je kunt het ook over je gezonde pannenkoeken doen of er lekkere repen van maken. Zorg er wel voor dat het niet verhit wordt, want bij verhitting raakt de siroop veel van zijn voedingswaarde kwijt.
Met deze lekkere (en gezonde) alternatieven voor een honing vervanger breng jij je yoghurt, baksels en pannenkoeken zeker next level! Vooral de yakonsiroop maakt mij erg nieuwsgierig, welke siroop ga jij als eerste gebruiken en honing mee vervangen? Laat het me weten in de comments!
Veelgestelde vragen
Is honing wel zo gezond?
Honing bevat natuurlijke suikers, vitamines en antioxidanten, maar het blijft een vorm van suiker. In gematigde hoeveelheden kan het voordelen bieden, zoals het versterken van het immuunsysteem, maar overmatig gebruik kan bijdragen aan gewichtstoename en verhoogde bloedsuikerspiegels.
Is elke dag een lepel honing gezond?
Een lepel honing per dag kan voordelen bieden, zoals het verzachten van keelpijn of als natuurlijke zoetstof. Het is echter belangrijk om het met mate te consumeren om de suikerinname onder controle te houden.
Waarom geen honing in thee?
Honing in kokendhete thee verliest veel van zijn gezondheidsvoordelen, zoals de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, doordat de hitte de enzymen in honing afbreekt.
Welke honing is ontstekingsremmend?
Manuka honing staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de unieke stoffen die het bevat, zoals methylglyoxal (MGO).