Review StrongFit: fysieke en mentale progressie

Hotspots & Reviews door fitgirlcode

Het is niet heel lastig om meegenomen te worden in de aanstekelijke #FITGIRLCODE mentaliteit. Een voor een zag ik Fit Girls om mij heen ontpoppen die niet alleen hun langgekoesterde doelen behaalden maar er ook mentaal op vooruit gingen. Ik kon mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst oprecht tevreden was met mijn lichaam en hoe ik er toen uit zag. Dat had niets te maken met een verdwaald snorhaartje hier en daar, of ’n lui oog dat na ruim 8 uur slaap nog steeds niet bijtrekt. Nee, het had te maken met het eeuwige gevecht tegen mijn gewicht en het gevoel dat ik opgesloten zat in een lichaam dat ik niet koesterde. En zo geschiedde het dat ook ik werd meegenomen in de spontaniteit van de Fit Girls en mijn eigen fit journey wilde starten. Om als health & fitness leek niet meteen te verdwalen werd ik twaalf weken lang begeleid door Narinder Doerga van StrongFit. Lees zeker even door tot het einde, want daar heb ik nog een hele leuke verrassing voor jullie!

Het resetten van vastgeroeste gewoontes

Gezond eten en regelmatig bewegen was vanuit huis niet meegegeven. Opgegroeid in een Indonesische familie zorgde nooit voor een saaie maaltijd en je kwam nooit langer dan twee uur zonder eten te zitten. Mij hoor je absoluut niet klagen over de Indonesische keuken, maar wanneer je aanleg hebt om sneller aan te komen dan een ander kan het wel degelijk in je nadeel werken. Zo kwam ik in mijn pubertijd binnen no time 20 kilo aan, voelde ik mij continu uitgeblust en had ik absoluut geen idee waar te beginnen om die overtollige kilo’s weer kwijt te raken. In de loop der jaren heb ik mijzelf al een eind op weg kunnen helpen met betrekking tot het gezonder eten en het binnen krijgen van de juiste en gezonde voedingsstoffen. Toch viel er op dat gebied meer dan genoeg aan te pakken en te verbeteren. Narinder van StrongFit heeft mij geleerd om niet alleen maar specifiek op calorieën te letten maar op de verhouding van macro-nutrienten als: eiwitten, koolhydraten en vetten. Ik leerde om op een hele andere manier naar voeding te kijken, waar ik vroeger puur en alleen lette op de calorie-inname werd ik nu steeds meer bewust van het innemen van de juiste hoeveelheden eiwitten (20%), koolhydraten (45%) en vetten (35%) op een dag. Daardoor voelde ik mij veel sneller en langer verzadigd, kreeg ik meer energie en had ik ook minder last van een pijnlijke en opgeblazen buik.

Een oogje in het zeil

De macro-nutrienten moest ik vastleggen in MyFitnessPall zodat Narinder precies wist wat ik dagelijks at en wat ik aan beweging deed. Op deze manier kon hij mij ook motiveren door halverwege de dag een bericht te sturen wanneer ik nog niet helemaal op de goede weg zat met het innemen van de juiste verhoudingen. Tegelijkertijd was het vastleggen een grote confrontatie met mijzelf. Hulp accepteren van anderen heb ik altijd extreem moeilijk gevonden en het gaf mij een opgelaten gevoel. Daarnaast - eerlijk is eerlijk - voelde ik mij soms weer dat kleine meisje dat stiekem koekjes stal uit oma’s snoeppot als ik weer eens op de ‘cheatmeal’  biechtstoel zat in MyFitnessPall. Juist die momenten waren zo belangrijk, waarbij Narinder mij niet afstrafte voor het zogenaamde ‘ongewenste’ gedrag maar het gesprek met mij aanging waarom ik die keuzes op dat moment maakte en hoe dat in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Na een week het netjes bijhouden van mijn macro-nutrienten in MyFitnessPall draaide Narinder een overzicht uit en gaf hij zijn visie op punten die nog te verbeteren waren.

01_strongfit_kim


Mijzelf heropvoeden met een nieuwe lifestyle

Het aanleren van nieuwe gewoontes gaat niet over een nacht ijs en zeker niet voor iemand zoals ik die zich graag onafhankelijk opstelt. De regenachtige en sombere dagen waarbij ik niet van de bank af te sleuren was waren het moeilijkst voor mij. Ik wist dondersgoed dat ik mij een stuk beter zou voelen na een uur knallen in de gym! Maar helaas wist ik dat gevoel niet van te voren op te roepen en mijzelf daarmee te motiveren. Langzamerhand leerde ik steeds meer dat je je fit journey niet volledig in je eentje hoeft te doen. Steun van buiten is cruciaal voor het gemotiveerd blijven bij het behalen van je doelen. Zo wist Narinder mij op afstand enorm te steunen wanneer ik weer eens met mijn handen in het haar zat en geen idee had wat ik kon gaan avondeten en dat ook nog eens voldeed aan de macro-nutrienten. Zo kwam ik er ook achter dat ik best een hulplijn van vrienden kon inschakelen wanneer ik het even niet zag zitten om te gaan sporten. Op dat moment waren zij die stok achter de deur.

Na drie weken wist ik het ‘nieuwe eten’ eigen te maken en wist ik zelfs hoe ik mijn eigen recepten kon samen stellen die voldeden aan de macro-nutrienten. Waar in het begin het uitzoeken van de juiste verhoudingen een onmogelijke klus leek te zijn, haalde ik uiteindelijk steeds meer voldoening uit het behalen van mijn dagelijkse doelen! En dankzij de positieve feedback van Narinder (die overigens niets, maar ook niets over het hoofd ziet;)) bleef ik gemotiveerd om deze lifestyle vol te houden. Daarnaast hielp het ook om andere mensen in MyFitnessPall toe te voegen die dagelijks dezelfde doelen wilde behalen. Zo kreeg ik inzicht in wat zij aten en kon ik dat weer in mijn eetpatroon toepassen.

Fysieke en mentale progressie

Naast het aanleren van een nieuwe lifestyle is het natuurlijk ook meer dan mooi meegenomen als ik dat nog eens terug kan zien wanneer ik mezelf weer eens zit te checken in de spiegel. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het regelmatig wegen. De weegschaal correspondeert namelijk bijna nooit met hoe ik mijzelf zie en voel en helaas bepaalt het achteraf grotendeels wel hoe ik mij die dag voel. Ik besloot de fysieke veranderingen vast te leggen op foto’s waarbij ik altijd de foto van vorige week naast de huidige foto plaatste. Zo zag ik direct hoe mijn lichaam reageerde op de keuzes die ik die week had gemaakt. De eerste foto was het moeilijkst om te delen, het was zo’n enorme confrontatie met mijzelf. Op die momenten wanneer ik het even niet meer zag zitten en het idee had geen progressie te boeken was daar Narinder die mij leerde te relativeren en progressie aanmoedigde op andere punten dan alleen maar gewicht verliezen. Ik besefte maar weer dat je je lichaam moet behandelen als een tempel en daar goede zorg voor moet dragen. Dan maakt het niet persé uit als de kilo’s eraf vliegen, zolang je maar goed in je vel zit en dit kunt uitdragen. Dit gevoel kreeg ik steeds meer naarmate de weken verstreken en dat merkte ook mijn omgeving op. Uiteindelijk ben ik ‘maar’ 4 kilo afgevallen maar draag ik nu bijna twee kledingmaten kleiner en ben ik fitter dan ooit tevoren!

rsz_dsc_3847-01

Narinder at your service

Twaalf weken lang elke zet neerpennen in MyFitnessPall was zwaar en het heeft veel dieptepunten gekend. Het grootste obstakel was niet die ene gym die te saai was of de zak Lays chips die ‘plots’ in mijn schoot was beland, nee het grootste obstakel was ik zelf. Ik geloofde niet in mijzelf en het was vast ook niet voor mij weggelegd om gewicht te verliezen en mijn doelen te behalen. Narinder heeft mij hier vaak genoeg op aangesproken en leerde mij te geloven in mijzelf en de innerlijke kracht op te roepen. Die persoonlijke ontwikkeling was zelfs nog belangrijker dan wat er aan de buitenkant veranderde. Naast het geloven in mijzelf en mijn eigen ontwikkeling heb ik dankzij Narinder ook een ‘solid’ basis opgedaan met betrekking tot voeding en beweging. Voor deze twaalf weken had ik nog nooit iets gehoord over macro-nutrienten en nu pas ik nog steeds de macro-nutrienten theorie toe in mijn dagelijkse voeding. Zonder Narinder had ik niet zo’n goede basis neer kunnen zetten waar ik nu zelf, individueel en op eigen kracht verder mee kan. De focus ligt niet meer op het verliezen van gewicht op de weegschaal maar op hoe ik mij lekker in mijn vel kan voelen en daar geluk en rust in kan vinden. Dan volgt de rest vanzelf en voelt het ook niet meer als een verplichting.

Naast zijn professionele kennis is Narinder ook een onmisbare coach op mentaal vlak. Zijn betrokkenheid en ‘motivational words’ maken hem uniek in de wijze waarop hij je begeleidt tijdens zo’n persoonlijk en soms ook confronterend proces. Het is leuk als je ineens een skinny jeans zonder ‘muffin top’ kan dragen, maar als je jezelf nog steeds niet volwaardig in de spiegel kunt aankijken, loop je voorbij aan jezelf en je eigen ontwikkeling. Narinder is er op die vlakken waar je hem het meest nodig hebt en geeft je, dankzij zijn professionele begeleiding, kennis die je je leven lang met je mee zal dragen om jouw eigen doelen te behalen! En there is more! ;) Hij geeft de komende week speciaal voor de #FITGIRLCODE community de eerste twee maanden 20% korting op het StrongFit programma. Je kunt de code 'fitgirlcode20' gebruiken t/m 12 oktober!