Stemmingswisselingen, constant buikpijn dat alleen door de pil? Ik stop met de pil!

Body & Health door laura-vonk

De anticonceptiepil, oftewel de pil. Ik denk dat we allemaal wel weten wat het is en dat veel vrouwen deze pil zelf ook gebruiken of hebben gebruikt. Ik ben één van die vrouwen en ik wil graag stoppen met de pil. Zeven jaar lang heb ik trouw de pil geslikt, maar toen begonnen ineens de twijfels. Is de pil wel goed voor mij? Komt mijn migraine niet door de pil? Horen menstruaties zo heftig te zijn? Voel ik me gelukkiger zonder de pil? Uiteindelijk heb ik toch echt besloten; ik stop ermee. In deze eerste blog wil ik jullie meenemen in de twijfels die ik heb gehad en vertellen waarom ik uiteindelijk ervoor heb gekozen om te gaan stoppen. In mijn volgende blogs zal ik jullie vertellen wat het stoppen met de pil met mij doet.

Laten we eerst even bij het begin beginnen. Als veertienjarig meisje werd ik voor het eerst ongesteld. Mijn cyclus was een ramp, ik was heel onregelmatig ongesteld en had veel last van mijn menstruatie. Toen ik vijftien jaar was ben ik naar de huisarts gegaan en hij adviseerde mij om de anticonceptiepil te gaan gebruiken. Door de pil te gebruiken had ik zelf onder controle wanneer ik ongesteld werd, wat was dat fijn!

Ongeveer zes en een half jaar lang vond ik de pil top, totdat ik steeds meer artikelen las over dat het gebruiken van de pil niet alleen maar voordelen had. Meerdere keren per week hoofdpijn en buikpijn was normaal voor mij geworden, maar toen bleek opeens dat dit door de pil kon komen. Stemmingswisselingen? Oh die heb ik dagelijks. Maar ook dat blijkt door de pil te kunnen komen. Verder kan de pil zorgen voor verminderd libido, gewichtstoename, gespannen borsten en zo kan ik nog wel even verder gaan. Na het lezen van al die artikelen dacht ik help, ik moet zo snel mogelijk van de pil af.

Maar naast nadelen, zitten er natuurlijk ook veel voordelen aan de pil: je kan zelf bepalen wanneer je stopweek is, je bent beschermd tegen zwangerschap, menstruaties kunnen minder heftig zijn, minder acne, en zo zijn er nog veel meer voordelen.

Nadelen & voordelen van stoppen met de pil

Een halfjaar lang heb ik getwijfeld. Er zijn zowel voordelen als nadelen die voor mij veel meewegen. De grootste nadelen van het stoppen met de pil zijn voor mij dat ik dan niet meer zelf mijn stopweek kan bepalen en dat ik niet meer beschermd ben tegen zwangerschap. Ik woon samen met mijn vriend en hoewel ik dolgraag kinderen wil later, wil ik dat voorlopig nog niet. Uiteindelijk hebben de voordelen voor het stoppen met de pil het toch gewonnen. De voordelen die ik hoop te merken zijn minder hoofdpijn, minder migraine aanvallen, minder buikpijn, minder stemmingswisselingen en stiekem hoop ik dat mijn menstruaties ook weer wat korter worden.

Ondanks dat ik mijn keuze heb gemaakt, moet ik jullie wel eerlijk iets bekennen. Deze zomer ga ik met mijn vriend op vakantie naar Lanzarote en ik heb dus echt geen zin dat ik precies dan ongesteld word. Dus ik ga pas stoppen als we terug zijn.

In mijn volgende blog ben ik, als het goed is, ongeveer twee weken gestopt met de pil. Zover ik heb gelezen duurt het ongeveer 6 maanden tot je echt ‘’ontpilt’’ ben, dus ik ben benieuwd wat ik ga merken.

Ik houd jullie op de hoogte, want vanaf nu schrijf ik elke maand 1 blog over wat het stoppen met de pil met mij doet. Ik zie jullie volgende maand!