Thuis yoga doen? Zo pak je dat aan!

Fit & Training door chrismuru

Thuis yoga doen is ideaal voor me. Ik werk de meeste dagen vanuit huis en woon best afgelegen, waardoor ik als ik ergens heen ga eigenlijk altijd met de auto moet. Elke dag even yoga doen thuis helpt me niet alleen om voldoende beweging te krijgen en mijn spieren sterk en soepel te houden, maar ook om mijn focus te behouden. En omdat ik niet de deur uithoef, is de drempel om die mat neer te leggen een stuk lager! Bovendien kost het me helemaal niets. Lijkt het jou ook wel iets, thuis yoga doen? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

#1. Maak je eigen yoga-playlist

Toegegeven, ik had eerder al eens een paar yoga-lessen gevolgd voordat ik thuis begon, dus ik was al redelijk bekend met de basisprincipes. Maar zelfs als je nog nooit yoga hebt gedaan, kun je thuis aan de slag. YouTube is je beste vriend! Er zijn tal van yogi die YouTube kanalen hebben met video’s voor beginners en gevorderden. Het vereist misschien wat zoekwerk voordat je een inspirerende yogi hebt gevonden wiens stijl en video’s jou aanspreken, dus geef niet meteen op als de eerste video’s die je tegenkomt niet bevallen. Je kunt zelf een yoga-playlist maken met de flows die je wilt oefenen. Mijn favoriete yogi’s op dit moment zijn Tara Stiles en Briohny Smyth.

#2. Zoek een rustig moment

Thuis yoga doen werkt voor mij het beste als ik alleen ben, en tenzij je samen met een vriendin zus of huisgenootje yoga doet, zal dat waarschijnlijk ook voor jou gelden. Heb je even voor jezelf? Doe je comfortabele kleren aan, leg je yogamat neer, zet een wierookje aan en zet je yoga-playlist op. Misschien helpt het jou om de lichten te dimmen of heb je een ander trucje om ‘in the zone’ te komen. Doe je ding, het is jouw moment.

#3. Bouw het rustig op

Probeer niet gelijk elke dag een uur. Begin met 10 minuten per dag. Zoek een video van een yoga flow die ongeveer 10 minuten duurt en herhaal deze een week lang. Gaat het goed, dan kun je er een tweede video aan vast plakken, bijvoorbeeld van 5 minuten. Zo kun je rustig aan opbouwen. Het heeft mij in het begin erg geholpen om gewoon een timer te zetten. Dat lijkt misschien in strijd met het hele ‘leef in het moment’ idee, maar het kan helpen om die routine in je systeem te krijgen (en niet vroegtijdig je mat weer op te rollen).

#4. Luister naar je lichaam

Als je een yogales volgt, dan zal je instructeur zeggen dat je moet gaan zover dat goed voelt. Dus niet proberen verder te rekken dan je lichaam toelaat. Als je thuis yoga doet, dan is er niemand die dat tegen je zegt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoever je gaat. Als je als beginner in één keer in de spagaat glijdt, is de kans groot dat je een blessure oploopt. Doe dat dan ook niet, maar zoek dan een video waarin wordt uitgelegd hoe je dit geleidelijk kunt leren.

Ik weet nog dat ik heel graag inversions wilde leren, maar het niet aandurfde om er in mijn eentje mee te beginnen. Ik ben toen eerst gaan focussen op het sterker maken van mijn armen. En toen een keer, op een mooie zomerdag, met een vriendin naar het strand gegaan om te yoga-en. Toen konden we elkaar helpen met de eerste handstanden. Dat had ik thuis in mijn eentje nooit gedurfd. Maar toen ik eenmaal eenmaal wist hoe ik het veilig kon doen, durfde ik het wel.

#5. Blijf gefocust

Ik heb ADD, dus ik weet heel goed dat het een uitdaging kan zijn om gefocust te blijven. Dat is ook één nadeel van thuis yoga doen: er is afleiding. Gedachten als: “Maar ik moet nog afwassen,” “Ik moet echt die spinnenwebben daar weghalen” en “De pakketbezorger komt zo nog langs” kunnen je concentratie verstoren. Merk je dat je moeite hebt om je te focussen? Dan kun je in het begin een notitieboekje en pen naast je mat neerleggen. Als je dan zo’n gedachte krijgt, schrijf je die even snel op. Ik noem het brain-dumps: je dumpt die gedachte op papier, zodat je verder kunt met je flows. En als je klaar bent, kun je met je gedachtes dealen.

#6. Creëer een routine…

Thuis yoga doen werkt het beste als het een gewoonte wordt. De eerste drie jaar deed ik het ’s ochtends voordat ik aan het werk ging; ik stond op, dronk een bak koffie, en deed mijn yoga routine. Na een week of twee zat het in m’n systeem. Ik deed het elke dag, ook in het weekend! Na een paar maanden had ik opgebouwd tot een uur yoga per dag. Het kostte me niet eens moeite om me ertoe te zetten, want daarna voelde ik me wakker en gefocust en klaar voor de dag!

#7. …en verander die wanneer dat nodig is

Toen ik samen ging wonen, werkte mijn oude routine niet meer. We liepen elkaar ’s ochtends in de weg. Ik heb nog een tijdje geprobeerd het door te zetten, maar soms is flexibiliteit niet alleen een kwestie van je benen in je nek leggen. Inmiddels heb ik een nieuwe routine gecreëerd. Andere plek, ander tijdstip, nog steeds mijn ding. Nu doe ik aan het eind van de middag een half uurtje yoga, voordat ik ga koken. Dit werkt nu voor mij, het is aan jou om uit te zoeken wat voor jou werkt.

Bonus tip: Leuke yoga outfits helpen om gemotiveerd te blijven!