De beste yoga poses voor je rug

Workout door michelle-den-elzen

Lange dag op kantoor gehad, of op een andere manier strakke en stijve spieren gekregen? Claartje van @foodness heeft 3 yogaposes voor je op een rij gezet waarmee je jouw rug eens lekker kunt uitrekken en stretchen. Tip: doe ze niet voor het slapengaan, want het zijn actieve oefeningen waar je een flinke oppepper van krijgt! 

Yoga

Proud pigeon

Dit is een houding die je heupen opent, en in de variant die ik laat zien, is het ook een sterke back bend. Pas op: de versie die ik laat zien, is een hele diepe back bend, dat is niet voor iedereen weggelegd - en dat hoeft ook niet. De beginnersvariant van de pigeon heeft net zoveel voordelen voor je gezondheid. Luister altijd naar je eigen lichaam en ga niet dieper dan je lichaam toestaat!

Je begint met het naar voren zwaaien van je ene been, en buig je onderbeen zodat het ongeveer parallel ligt aan de bovenkant van je yogamatje. Laat het andere been gestrekt achter je liggen. Blijf rechtop zitten en duw je heupen in de vloer. Kijk indien mogelijk omhoog. Voor mijn gevorderde variant probeer je je achterste been te buigen en te pakken met je armen, waardoor je back bend nog dieper wordt.

Yoga

Stand Bow Pulling Pose

Een twist die je lichaam alle kanten op stretcht. Ook heel goed voor de balans!

Pak je rechtervoet van binnenuit vast en strek je linkerarm omhoog. Duw voor je gevoel je heupen naar voren zodat er een back bend ontstaat in je rug. Breng vervolgens langzaam je bovenlichaam naar beneden tot het horizontaal is met de vloer. Je linkerarm wijst nu recht naar voren. In deze pose voel je de stretch in je onderrug terwijl je hele lichaam twist. Een pittige pose maar je wordt er zowel sterk als lenig van!

Yoga

Camel Pose

Een van de diepste back bends! Zoals je ziet heb ik gewoon geen ruggengraat - dit is een extreme variant van deze houding. In een minder extreme versie van camel pose zit je gewoon op je knieën en buig je naar achteren zonder dat je hoofd de grond raakt.

Camel pose is een lastige houding om onder de knie te krijgen dus het belangrijkste is dat je niets forceert. Om te voorkomen dat je duizelig wordt - dat gebeurt namelijk vaak bij back bends - kan het helpen om je hoofd niet al te ver naar achteren te brengen. Je kunt ook een back bend doen terwijl je op je knieën zit en omhoog kijkt. Na verloop van tijd zal je je hoofd verder naar achteren kunnen brengen en je camel pose dieper maken.

Onthoud wederom dat je blijft ademen, en probeer niet te hangen in je onderrug. Probeer te denken dat je je borstbeen richting het plafond strekt!

Foto's en yoga-oefeningen: Claartje Schröder van @foodness

Fit de winter door!
Deze tip is onderdeel van het WINTERFIT-platform van Zespri. Dit is een initiatief om Nederland fit de winter door te helpen in samenwerking met zes bekende food & health experts en natuurlijk de groene kiwi die ideaal is voor je dagelijkse vitamine C en om je hongergevoel onder controle te houden. Het WINTERFIT-platform kan gratis en door iedereen bezocht worden van 1 november 2016 tot en met 28 februari 2017. Aanmelden kan via bitly.com/zespriwinterfit of via het WINTERFIT-event op de Zespri Kiwifruit Nederland-facebookpagina. Na aanmelding ontvang je iedere dag een winterfit-tip via Facebook om jou samen met het hele gezin fit de winter door te helpen. Doe ook mee!