Waarom je sneller hardloopt in de herfst

Workout door nathalie

De herfst kan best fijn zijn! Op de bank in een warme sweater met een kom pompoensoep en een geurkaars aan… Na een rondje hardlopen. Nu het weer langzaam aan het veranderen is, kan het best zijn dat het je net iets meer moeite kost om je hardloopschoenen aan te trekken en naar buiten te stappen. Toch moet je dit zeker doen, want hardlopen in de herfst heeft echt wel voordelen! Lees in dit artikel waarom je sneller hardloopt in de herfst.

Merk je dat je sneller bent geworden de afgelopen weken? Dat kan goed kloppen! De herfst maakt je een snellere hardloopster! Hoe dit kan? De temperatuur zakt. Heb je in de zomer doorgetraind dan heb je hier nu zeker profijt van. Met dezelfde inzet en een even hoge hartslag als van een paar weken terug, loop je toch harder. Allemaal dankzij de lagere temperatuur.

Hoe langer de afstand is die je rent hoe lager de temperatuur moet liggen voor een optimale prestatie. Als je hardloopt komt er namelijk warmte vrij in je lichaam. Je lichaam voert deze warmte af door te zweten. Hoe warmer het is, hoe meer moeite je lichaam heeft om de warmte kwijt te kunnen. Logisch toch?

Toch kan de kou ook nadelen hebben. Je spieren moeten namelijk harder werken om energie te produceren. Je wordt dus sneller moe als het koud is.

schermafbeelding-2016-10-23-om-17-16-34 schermafbeelding-2016-10-23-om-17-16-21

De perfecte hardloop temperatuur?

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de perfecte temperatuur om hard te lopen tussen de 10 en 23 graden ligt. Hoe langer de afstand, hoe lager de temperatuur moet zijn voor een optimale prestatie. Voor een marathon zou 10 graden ideaal moeten zijn en voor 100 meter 23 graden. Voor een halve marathon is 13,4 graden perfect en voor 5 kilometer 17 graden. Het is nu dus de tijd om wat extra kilometers aan jouw wekelijkse rondje hardlopen te plakken. Misschien toch eens na gaan denken over een winter marathon?

Ik kan echt genieten van een vroege run op een warme zomerdag, maar merk echt dat het hardlopen me makkelijker af gaat op een mooie herfstdag. En hoe fijn kan een regenbuitje zijn als je het warm hebt? In welk seizoen loop jij het liefste hard? Let me know!