Tijd voor een rustweek?

Fit & Training door nathalie

Twee keer per week hardlopen, vier keer per week krachttraining, een lesje bootcamp… Herkenbaar? Misschien is het tijd voor een rustweek. Nee, nu niet gelijk wegklikken. Lees eerst even verder.

Mijn StrongFit coach Narinder liet mij kennismaken met de rustweek. Mijn eerste reactie? Echt niet! Waarom? Ik ga net zo lekker. Toch wist hij me te overtuigen van de voordelen van een rustweek. (Mijn ervaringen met Strongfit en die rustweek lees je hier.) Vandaag ga ik jou overtuigen!

Wanneer een rustweek?

Na 8 à 10 weken fanatiek trainen is je lichaam echt wel eens toe aan een weekje rust! Een week lang geen krachttraining, niet hardlopen, niet fietsen en geen macro’s tellen. Alleen hele lichte activiteiten als wandelen en wat stretchen. Voor velen een echt uitdaging, maar het kan echt wonderen doen!

Heb je weinig energie? Ben je snel chagrijnig? Heb je regelmatig pijn aan je spieren, botten en gewrichten? Ben je snel ziek? Merk je ondanks het harde trainen weinig vooruitgang meer? Dit zijn allemaal tekenen die kunnen duiden op overtraining.

Als je fanatiek vier - of misschien zelfs wel vijf of zes - keer per week in de sportschool te vinden bent (respect) dan heeft je lichaam nooit echt de tijd om helemaal uit te rusten en te herstellen. Een rustdag is goed, maar niet voldoende op de lange termijn. Het is tijd voor een rustweek!

Waarom een rustweek?

Natuurlijk wil je niet overtraind raken of te maken krijgen met een blessure. Geef je spieren, pezen en gewrichten daarom met regelmaat eens echt de tijd om goed te herstellen. Je hoeft echt niet bang te zijn voor spierafbraak als je een week lang niets doet. Juist als je ook voldoende rust, geef je jouw spieren de tijd om te herstellen en sterker terug te komen. Klinkt eigenlijk perfect toch? Een week lang niets doen en sterker terugkomen!

Je zal merken dat na een week niets doen je lichaam weer helemaal is uitgerust! Je hebt veel meer zin om het sporten weer op te pakken en bent helemaal klaar voor nieuwe zware trainingen!

Zelf merkte ik ook geestelijk een enorm verschil. Na een week kom je sterker terug. Dit geeft vertrouwen in je lichaam. Daarnaast heb je eindelijk tijd om je sportkleding eens uit te zoeken of je voorraadkast een grote schoonmaakbeurt te geven. Een keertje extra lang op bed blijven liggen mag natuurlijk ook! ;)

Neem jij wel eens een hele week rust? Ik weet het... Voor velen klinkt het als een nachtmerrie! Toch raad ik je uit ervaring aan het eens te proberen! Echt, het zal je goed doen. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!