Vegan bananenbrood met walnotencrust
Bananenbrood is awesome! Als je er aan het begin van de week een maakt heb je de hele week een heerlijke snack. Meestal gaan er een heleboel eieren in, en dat is jammer voor de vegans onder ons. Gelukkig heeft Elze-Mieke een vegan variant bedacht, die zeker niet onder doet aan een 'normaal' bananenbrood. Walnotencrust: HALLO! Ben je klaar om de keuken in te duiken?
Ingrediënten
- 4 rijpe bananen
- 120 gr Iraanse dadels (zonder pit)
- 100 gr havermout (glutenallergie? gebruik dan boekweitvlokken)
- 50 gr rauwe walnoten
- 2 el lijnzaad (Elze-Mieke gebruikte blond lijnzaad, heel) bruin of gebroken lijnzaad is ook prima
- 1 el kokosrasp
- 2 tl bakpoeder (glutenallergie? gebruik dan baking soda)
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille extract (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Pureer de bananen met de dadels glad in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, prak de bananen dan en snijd de dadels in hele kleine stukjes. Voeg erna samen.
- Voeg aan de bananenpuree de havermout, lijnzaad, kokosrasp, zout, kaneel en vanille extract toe.Voeg als laatste de baking soda/bakpoeder toe.
- Vet een cakevorm in met wat kokosolie of veganistische margarine. Giet het mengsel in de vorm, hak de walnoten grof en bedek hiermee de bovenkant van je mengsel. Druk de walnoten zachtjes wat in je mengsel, zet de vorm in het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 45-50 minuten gaar.
- Wordt de bovenkant tussentijds te donker of dreigen de walnoten te donker te worden? Dek deze dan af met een stukje bakpapier. Het bananenbrood is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat je baksel afkoelen op het rooster.
Het is lekker om het bananenbrood te eten met bijvoorbeeld wat appelstroop en geraspte kokos, pindakaas of notenpasta.
Neem een kijkje op de blog van www.elze-mieke.com voor nog meer heerlijke recepten of volg haar op Instagram @elzemieke.tijl