Verantwoord snacken: ontbijtkoek zonder suiker!

Food & Recipes door fitgirlcode

Gezonde tussendoortjes.. Het blijft vaak lastig te vinden. Natuurlijk is fruit meestal wel een goede optie, maar dat is niet altijd even handig om mee te nemen of te bereiden. Een paar jaar geleden had ik meestal wel een ontbijtkoek reep bij mij als tussendoortje of als pre-workout snack zodat ik altijd wel iets ‘gezonds’ bij mij had. Maar zodra ik mij meer in voeding ging verdiepen kwam ik er achter dat ontbijtkoek niet zo gezond is als ik dacht..

Natuurlijk heeft iedereen andere ideeën over wat wel en niet gezond is, maar toen ik zag hoeveel suiker er in zo’n reep zit dacht ik:  'mwoah, volgende keer toch maar een banaan'. Toch miste ik mijn vertrouwde ontbijtkoek reep wel, want ik vind het gewoon heel lekker en het is een makkelijk tussendoortje. Daarnaast is ontbijtkoek ook wel een beetje jeugdsentiment voor mij: vroeger hadden wij af en toe zo’n parelkandij ontbijtkoek thuis. Omdat dit maar heel af en toe was, was het altijd een beetje speciaal als we het hadden en kon ik er ook echt mega van genieten. En ook nu vind ik af en toe een plakje ontbijtkoek heel lekker, maar ik grijp er toch minder snel naar vanwege de hoeveelheid suikers. En dat is jammer, want ook vlak voor of na je workout kan het je net de nodige energie geven doordat ontbijtkoek rijk aan koolhydraten is.

peijnenburg zero

 

Ontbijtkoek zonder suiker

In de afgelopen jaren zijn er heel wat ontbijtkoek varianten bij gekomen, zoals met honing & karamel en of met gember (yum!). Maar nog steeds niet helemaal waar ik naar op zoek was... Natuurlijk bestaan er nu ook wel 'light' versies onder de ontbijtkoeken, zoals volkoren of met minder suiker. Maar goed, suiker blijft suiker en ik zie er het liefst zo min mogelijk van. Gelukkig hebben ze dit bij Peijnenburg ook opgemerkt en hebben ze nu de Peijnenburg Zero ontbijtkoek ontwikkeld: de vertrouwde ontbijtkoek, maar dan zonder toegevoegde suiker! Natuurlijk zit er altijd wel wat suiker in, maar het kleine beetje dat er in zit komt van nature voort uit rogge. Om even met wat cijfertjes te komen: gewone ontbijtkoek bevat zo'n 39,5 gram suiker per 100 gram en Peijnenburg Zero bevat maar 5,9 gram suiker per 100 gram. Dat is nogal een verschil hè! Daarnaast zit er in de Zero versie ook meer voedingsvezels dan de normale ontbijtkoek, dus dat is een win-win. Kan ik ontbijtkoek toch weer in mijn sporttas stoppen als snelle pre-workout snack!

Peijnenburg Zero

Ik heb de nieuwe Peijnenburg Zero natuurlijk al geprobeerd en hij smaakt heerlijk, trust me! Dus wat dat betreft hoef ik geen concessies te doen als het gaat om mijn ontbijtkoek-liefde. Deze zit sowieso weer in mijn sporttas! Heb jij de nieuwe Peijnenburg Zero al geproefd?