Waarom jij je workout moet afstemmen op je bioritme

Fit & Training door christel-gerritsen

Ons bioritme is een van de magische dingen van ons lichaam. Het bepaalt wanneer wij wakker worden en wanneer het tijd is om je bed in te duiken. Eigenlijk zouden wij ons meer moeten laten leiden door ons bioritme in plaats van naar onze sociale agenda’s. Als jij aandacht besteedt aan je biologische klok en de momenten waarop je het meest alert bent, kun je er voor zorgen dat je beter presteert. Niet alleen tijdens je werk, ook in de sportschool.

Vroeg sporten om af te vallen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een tijdstip bestaat waarop jij het beste je workout kunt doen. Is je doel om gewicht te verliezen? Kill dan in de ochtend een workout, dan dwing jij je lichaam om uit de laatste vetreserves te putten en niet je laatste eten te verbranden. Vind je dit te heftig? Eet dan eerst een stuk fruit. Het fijne is dat jij al een early workout er op hebt zitten, terwijl de rest nog aan zijn dag moet beginnen.

BioritmeBron: Instagram Lifewithlot

Dit kun je beter in de middag doen

Wat als jij je sportprestaties wilt verbeteren en niet per se wilt afvallen? Ga dan een potje zweten tussen drie uur ‘s middags en zes uur ‘s avonds. Je lichaam presteert dan het beste en de kans op blessures is aanzienlijk minder. Wil je toch liever krachttraining doen? Dan moet je tussen twee en vier uur ‘s middags de gym van binnen bewonderen, want dan heb je de meeste kracht. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur later op de dag steeds hoger wordt. Daarnaast functioneren je longen beter om vijf uur ‘s middags. Twee keer voordeel dus om eens een pittige arm, borst en core workout te doen. Heb je meer zin in een potje hockey, tennis of iets anders waarbij je reactievermogen belangrijk is? Pak dan later in de middag je hockeystick of je racket, want dat is je hand-coördinatie opperbest. Bovendien zijn op dit tijdstip ook je spieren en gewrichten flexibeler wat de kans op blessures weer vermindert.

Luister meer naar je biologische klok

Ons bioritme heeft dus meer invloed dan we denken. Toch laten wij ons leiden door onze sociale agenda waardoor het moeilijk is om te luisteren naar wat ons bioritme van ons verlangt. In wetenschappelijke studies worden steeds weer bewezen dat je op elk moment van de dag hoogte- en dieptepunten hebt. Misschien moeten wij toch meer luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt.

Wil jij het maximale uit je workout halen? Doe er je gezondheidsvoordeel mee en plan je workout efficiënt in. En zullen we dan vanaf nu afspreken dat wij onze sociale agenda even links laten liggen?