Waarom je poes kiest voor biologische tampons

Lifestyle & Tips door anna FG

Ik kan me de eerste keer dat ik ongesteld werd nog heel goed herinneren. Ik was op zeilvakantie met mijn ouders en zusje. We gingen uiteten en toen ik naar de wc ging was het zo ver: een bloederige bedoeling. Ik vond het extreem ongemakkelijk om terug naar de tafel te lopen en te zeggen: "Hallo allemaal, mag ik even jullie aandacht. Ik ben ongesteld." Dus lokte ik mijn zusje met een slappe smoes naar de wc. Iets met dat er zo'n leuk schilderijtje hing ofzo, heel lame. Vervolgens moest zij mama halen en stonden we dus met z'n drieën bij de wc en zat mijn vader in zijn eentje aan tafel. Dit was natuurlijk veel minder ongemakkelijk. Terug aangekomen op de boot feliciteerde mijn vader me met mijn vrouw-zijn. Dat was de ongemakkelijke kers op de taart. En een maandverbandje in je onderbroek plakken in een piepklein wc-tje in een heen-en-weer klotsende boot. Dat ook wel. 

Dit was de eerste en de laatste keer dat ik maandverband gebruikte. Zo'n verfrommeld plakkerig luiertje in je onderbroek. Precies helemaal kut. Dus switchte ik over op tampons. Zonder daar verder over na te denken. Ik heb me niet verdiept in de eventuele risico's van tampongebruik. Dat kwam niet eens in me op. Ik wist alleen dat je ze regelmatig moest verwisselen en dat het beter was om er niet mee te slapen. Inmiddels gebruik ik al een aantal jaar geen tampons meer omdat ik een hormoonspiraaltje heb, maar ik heb wel altijd een doosje thuis liggen voor mijn vrouwelijke gasten - O.B. of een huismerk, gewoon wat op mijn pad komt.

biologische tampons

Model verloor haar been door een tampon

Op het gebied van tampons heb ik nooit een specifieke merkvoorkeur gehad. Totdat we laatst een doosje tampons opgestuurd kregen van Yoni. De tampons van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen. Ze bevatten geen synthetische stoffen, chloor of sporen van pesticiden. Mmm... oké, cool. Maar alles is tegenwoordig biologisch, dus waarom zou ik voor biologische tampons kiezen in plaats van een OB-tje? Ik ging op onderzoek uit en stuitte al vrij snel op het verhaal van een model Lauren dat haar been verloor door een tampon. Wow.

Lauren was op een feestje en voelde zich niet helemaal goed. Alsof ze een griepje te pakken had. Ze was ook ongesteld en gebruikte op dat moment Kotex tampons. Zoals ze dat altijd gewend was wisselde ze haar tampon netjes om de 4 uur. Halverwege het feestje ging Lauren naar huis en twee dagen later belandde ze in het ziekenhuis met het toxische shock syndroom (TSS). TSS komt voort uit een complexe bacteriële infectie, doorgaans afkomstig van het stafylokokkengeslacht. Het komt niet alleen bij vrouwen voor, maar de connectie met tampongebruik schijnt al decennialang duidelijk te zijn. Sinds een jaar of vijftig worden er veel synthetische materialen gebruikt voor tampons. Die synthetische vezels vormen in combinatie met de absorberende functie van de tampon een ideale omgeving voor de stafylokokken. Lauren's infectie ontwikkelde zich tot gangreen. Haar beide benen mummificeerde en ze heeft keihard moeten vechten om één van haar benen te behouden.

Slechts een waarschuwing op het label

Terwijl Lauren in het ziekenhuis lag begon haar moeder een rechtszaak tegen Kimberly Clark (producent van Kotex tampons). Kimberley Clark houdt zich vast aan het feit dat zij de verplichte waarschuwing op het label hebben staan dat er een risico is op een toxische shock. Op deze manier zitten ze officieel veilig voor de voedsel- en warenautoriteiten.

Het is niet zo dat je door het gebruik van Kotex tampons een grotere kans hebt op TSS. Op een doos huismerk tampons staat:

'LET OP! In bijgesloten gebruiksaanwijzing staat belangrijke informatie over menstruele TSS, een zeldzame maar ernstige ziekte. Voor je gezondheid en hygiëne adviseren wij je deze informatie goed te lezen en te bewaren. Gebruik de tampons alleen tijdens je menstruatie. Nooit preventief gebruiken.'

De advocaat van Lauren, Hunter J. Shkolnik, zegt: "Een deel van onze taak was om de jury te overtuigen dat het niet zozeer gaat om de waarschuwing op de doos, maar meer om het feit dat fabrikanten al twintig jaar de materialen hebben om tampons veiliger te maken, en dat ze heel bewust hebben gekozen die niet te gebruiken."

het-verhaal-van-een-model-dat-haar-been-verloor-door-een-tampon-748-body-image-1434731413

Chemicaliën zijn niet voor je poes

Ik denk dat ik met dit verhaal mijn eerdere vraag beantwoord heb: waarom zou ik kiezen voor biologische tampons? Omdat chemicaliën duidelijk niet voor de poes zijn. Ze zijn misschien iets duurder dan tampons MET chemicaliën, maar hey, het is wel je vayjeejeej. De founders van Yoni willen dat elke vrouw kan kiezen voor gezondere tampons, maandverband en inlegkruisjes zodat we samen de industrie kunnen veranderen. Nou, daar doe ik graag aan mee. Van nu af aan zet ik een doosje bio-tampons op de wc!

yoni1

Source: Vice.com