Wat is oil pulling en hoe werkt het?

Lifestyle & Tips door chrismuru

Oil pulling is een van de grote health & wellness trends van de laatste jaren. Maar wat is het precies? Wat zijn de voordelen? En voor degenen die het willen proberen: hoe pak je het aan?

Wat is oil pulling?

Oil pulling staat ook wel bekend als "kavala" of "gundusha". Het is een eeuwenoude Ayurvedische techniek waarbij je ’s ochtends (op een lege maag) je mond spoelt met een eetlepel koudgeperste olie. Na 10 tot 20 minuten spuug je de olie uit en poets je je tanden. Het idee is dat de olie gifstoffen via je mondslijmvlies uit je lichaam trekt (vandaar dat je de olie niet mag doorslikken).

Wat zijn de voordelen?

Dagelijks spoelen met olie zou niet alleen de gezondheid van je mond verbeteren, maar van je hele lichaam. Het mondslijmvlies neemt stoffen heel snel op, en het idee is dat dat proces ook andersom werkt. Door met olie te spoelen zou je alle slechte stoffen snel uit je lichaam kunnen trekken. Op die manier zou dagelijks spoelen met olie kunnen helpen bij een breed scala aan klachten en aandoeningen, waaronder hoofdpijn, migraine, allergieën, eczeem, spijsverteringskrachten, PMS en meer. Daarbij zou ’s ochtends spoelen met olie de stofwisseling activeren. Dit draagt ook weer bij aan het efficiënter elimineren van gifstoffen uit je lichaam. Of dat allemaal klopt durf ik niet te beweren, maar ik weet uit eigen ervaring dat oil pulling wel heel goed helpt bij tandvleesproblemen!

Ik wil het proberen, hoe pak ik het aan?

Ik zou adviseren om te beginnen met een theelepeltje kokosolie. Kokosolie is ideaal vanwege de antibacteriële eigenschappen, en het smaakt naar mijn mening een stuk beter dan een lepel zonnebloemolie of sesamolie. Die twee zijn ook prima, zolang het maar koudgeperste olie is. Onder de 24 graden heeft kokosolie een vaste consistentie, maar zodra je het in je mond hebt zal het binnen enkele seconden vloeibaar worden. Vandaar een theelepeltje – het spul wordt snel dunner! Beweeg het rond in je mond en probeer het niet door te slikken. Ondertussen kun je gewoon je dagelijkse dingen doen; ik doe bijvoorbeeld vaak de afwas of vouw de was op terwijl ik bezig ben met spoelen. Begin met 5 minuten per dag en bouw dit geleidelijk aan op naar 15 tot 20 minuten. Is de tijd verstreken, dan spuug je de olie (die dan dunner geworden is) uit. Spoel je mond met water en poets je tanden zoals gebruikelijk.