Wie wat whey? De verschillende whey eiwitpoeders uitgelegd!

Sport & Eetschema's door fannetiek

Zie jij door de verschillende soorten whey eiwitpoeder het bo.. ehm, de shakebeker niet meer? Geen nood! Hieronder leg ik je graag uit welke verschillende eiwitpoeders er zijn en welk eiwit het beste bij jou en jouw doel passen. Ook voor de gevoelige buikjes en vega(n)'s!

Wat is whey?

Whey is een restproduct wat overblijft na de productie van kaas. Voorheen werd whey als afval gezien en weggegooid. Na verder onderzoek van de eiwitstructuur werd ontdekt dat whey een eiwitbron is met een mega hoge biologische waarde. De biologische waarde van een eiwit geeft aan hoe efficiënt jouw lichaam eiwit kan gebruiken om weefsel (hi spieren!) op te bouwen. De hoogst bekende vorm was het eiwit uit een kippenei met een biologische waarde van 100. Later werd whey ontdekt en whey eiwit heeft een biologische waarde van 104.

Whey zelf heeft overigens een vochtige, kauwgom achtige structuur en is niet lang houdbaar. Tijdens een speciaal productieproces wordt het vocht aan whey onttrokken waardoor een hoogwaardig whey poeder overblijft.

Waarom whey?

Tijdens een stevige work-out worden jouw spieren belast. Als die belasting groot genoeg is (overload) ontstaan er kleine scheurtjes in die spieren. Ons lijf reageert hierop en zorgt dat jouw spieren terwijl jij rust (denk slaap) worden hersteld. Tijdens dit herstelproces worden de scheurtjes in bestaande vezels hersteld en worden er zelfs extra spiervezels aangemaakt om nog meer scheurtjes sneller te verkopen (tadaa, zo bouw je dus spiermassa op heel simpel gezegd ;).

Eiwitten helpen bij dit proces en helpen bij de instandhouding, herstel en groei van jouw spieren. Eiwitpoeder is een mega geconcentreerde vorm die eenvoudig door het lichaam kan worden opgenomen. Jouw lichaam herkent namelijk (dierlijk) eiwitpoeder. Eiwitpoeder bevat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld avocado of pindakaas – weinig overbodige calorieën, vetten en koolhydraten.

Welke whey?

Er zijn drie verschillende soorten whey verkrijgbaar; whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Let wel, dit zijn de dierlijke whey eiwitpoeders. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook een hoop eiwitpoeders geschikt voor vegetariërs en veganisten. Denk aan rijsteiwit, erwteneiwit en andere plantaardige eiwitbronnen.

Whey eiwit concentraat

Whey concentraat is de whey vorm die de minste bewerkingen heeft ondergaan voordat het kan worden verkocht. Whey concentraat bevat ongeveer 80-89% eiwit.

Whey eiwit isolaat

De puurste vorm van whey is de whey isolaat. Deze bevat meer dan 90% eiwit en is zo goed als vrij van koolhydraten en vet. Hoewel whey isolaat een hartstikke prima product is, wordt dit toch minder vaak gebruikt. Vanwege de kostbare productiemethode is whey isolaat vaak net wat duurder dan whey concentraat.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat heeft net als whey isolaat een extra filterproces ondergaan waardoor het minder vetten en (melk)suikers bevat. Whey hydrolisaat bestaat voor ongeveer 90% uit eiwit. Wel is het over het algemeen duurder dan whey concentraat.

Whey not?

Whey eiwitten zijn lastiger (of helemaal niet) te gebruiken als je last hebt van lactose-intolerantie. Whey hydrolisaat zou overigens wel kunnen in geval van gevoelige buik en/of darmen. Whey hydrolisaat bevat namelijk heel weinig of zelfs geen melksuikers.

Vegan eiwit

Mocht je toch last houden van een opgeblazen gevoel, een slechte(re) huid of andere ongemakken bij gebruik van whey eiwitten? Kijk dan eens naar plantaardige eiwitpoeders, zoals vegan proteïne met soja-eiwit of erwteneiwit van FITSHE. Of lees ons artikel over hoe je het beste als vegan eiwitten kan eten.

Vegan proteïne is op basis van plantaardige eiwitten. Er wordt dus geen koemelk gebruikt om deze proteïne te maken.

Vegan proteïne heeft mega fijne voordelen:
• Snel opneembaar
• Vrij van allergenen (handig als je niet goed tegen koemelk kan)
• Bevat alle essentiële aminozuren (maar alleen als er een goede mix van plantaardige bronnen is gebruikt)
• Makkelijk verteerbaar
• Milieuverantwoord

Let wel: veel vegan eiwitshakes missen een romige smaak en zijn minder zacht van textuur dan een shake van whey proteïne.
Daarnaast zitten veel vegan shakes vol met vulstoffen, waardoor de textuur erg dik kan zijn. De natuurlijke eiwitshakes van FITSHE zijn vloeibaar en drinken lekker weg.

Zeker het proberen waard als je toch al van plan was over te stappen op plantaardige eiwitshakes. Whey not!