Zo blijft je verse spinazie langer houdbaar!

Food & Recipes door chrismuru

De term superfood is voor sommige mensen wat intimiderend of ontoegankelijk. Dat gaat echter niet op voor spinazie. Deze veelzijdige groente is het hele jaar door verkrijgbaar en kan op talloze manieren gegeten worden (check deze 6 tips om meer spinazie te eten). Je kunt een handvol spinazie door je smoothie gooien (zoals bij deze smoothie met spinazie, appel, gember en limoen), door je salade mengen of door je pastagerecht, zonder dat het de smaak te veel beïnvloed. Het enige nadeel van spinazie? Dat het zo snel bederft! Hoe komt dat toch? En is er een manier om verse spinazie langer houdbaar te maken?

Hoe komt het dat spinazie zo snel bederft?

Verse spinazie blijft minder lang goed als andere groene bladgroenten (zoals boerenkool). Dat komt vooral doordat de bladeren zachter zijn en spinazie een zeer hoog vochtgehalte heeft (ongeveer 90%). Het kan dan ook lastig zijn om door een hele zak verse spinazie te komen voordat alles bedorven is. Zien de bladeren er slijmerig of klef uit, of beginnen ze te stinken? Dan kun je ze beter niet meer eten. Gelukkig zijn er wel manieren om je verse spinazie langer goed te houden – zowel in de koelkast als in de vriezer.

Hoe zorg je dat verse spinazie langer houdbaar blijft?

De gouden tip om verse spinazie langer houdbaar te maken, is zorgen dat het droog blijft. Dus in plaats van wat ik voorheen altijd deed (de zak spinazie bij thuiskomst van de supermarkt achteloos in de groentela smijten – en vervolgens compleet vergeten dat ‘ie daar ligt) kun je het beste:

  • Je verse spinazie direct na aankoop uit de verpakking halen;
  • De bladeren droog deppen;
  • De bladeren die er slecht uitzien meteen weggooien;
  • De bodem van een luchtdicht bewaarbakje met keukenpapier bedekken;
  • Daar de spinazie op leggen;
  • Het bewaarbakje sluiten en in de koelkast bewaren;
  • De bladeren pas wassen vlak voordat je ze gaat bereiden/eten.

Oké, het vergt dus wel wat meer moeite dan mijn oude methode. Maar het helpt om voedselverspilling tegen te gaan én je kunt eindelijk die hele zak opmaken voordat de spinazie bedorven is!