Zo deal je met faalangst
Veel mensen zijn gevoelig voor de mening van anderen. Ik zelf ook. Het gebeurt me maar al te vaak dat ik bang ben dat mensen me niet leuk genoeg vinden terwijl dat helemaal niet het geval is. De angst om niet genoeg te zijn en om te falen kan enorm veel energie vreten. En dat is zonde!
Eerder schreef ik hoe je perfectionisme de baas kunt worden, en dit heeft best wat raakvlakken met faalangst. Het zijn beide lastige eigenschappen maar er is zeker mee om te gaan. Het heeft tijd nodig maar het is absoluut mogelijk.
Soms kan de angst om te falen zó groot zijn dat je dingen liever helemaal niet doet. Wanneer je enorm je best doet om goed te presteren bereik je soms zelfs het tegenovergestelde. Faalangst kan zich in allerlei vormen uiten. Het komt vaak naar voren op school, bijvoorbeeld bij het maken van tentamens, het geven van presentaties of het maken van vrienden. Een aantal kenmerken van faalangst zijn: piekeren, heel vaak naar goedkeuring vragen, onzeker zijn over wat anderen van je vinden en zelf geen beslissing durven nemen. Met deze vervelende angsten deal je iedere dag als je faalangst hebt. Gelukkig zijn er verschillende methodes waardoor je hier op een positieve manier mee om kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan op welke manier jouw faalangst je dagelijkse leven beïnvloedt. Op basis hiervan kun je een plan maken zodat je uiteindelijk beter in je vel zit.
Iedereen zal talloze keren falen in het leven. Dat is niet erg, van fouten leer je. Toch moet je de fouten ook dúrven maken om er daarna van te kunnen leren. Het is belangrijk om in te zien dat het niet erg is om soms eens heel hard op je bek te gaan. That's life.
Wat kun je er aan doen?
Daar is niet één simpel antwoord op. Iedereen is uniek en reageert dus anders op bepaalde technieken. Wanneer je dit probleem zelf aan wilt pakken is het een goed idee om de volgende stappen te volgen:
Sta stil bij je gedachten
Misschien krijg jij wel enorme buikpijn als je een tentamen moet maken, of tijdens het ontmoeten van nieuwe mensen. Probeer alle zaken waarbij jouw faalangst naar boven komt op een rijtje te zetten. Zo weet je waar je moeite mee hebt en waar je aan kunt gaan werken. Hierbij kun je gebruik maken van een G-schema. Dit schema wordt gebruik om erachter te komen welke gedachten ertoe leiden dat een bepaalde gebeurtenis bepaalde gevoelens bij je oproept. Dit schema bestaat uit vier woorden: gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag.
Stel je voor: Je hebt de volgende dag een tentamen en kunt niet slapen. Hierdoor blijf je wakker om urenlang je samenvattingen door te lezen terwijl je de stof eigenlijk al kent.
Gebeurtenis: Je vreet jezelf op van de zenuwen voor een tentamen
Gedachte: "Ik ga het tentamen nóóit halen..."
Gevoel: Nerveus
Gedrag: De hele nacht opblijven en samenvattingen doorlezen
Vervang deze gedachten, als je ontdekt hebt dat ze veelal irreëel of disfunctioneel zijn, door gedachten die wel reëel of functioneel zijn. Met behulp van een schema als dit kun je doorvragen op je gedachten om erachter te komen of ze wel realistisch zijn. Misschien denk je dat je het tentamen niet haalt, maar is dit wel reëel? Je kunt alternatieven bedenken in een volgend schema met andere uitkomsten. Meestal komen deze negatieve gedachten voor uit andere gedachten. Met cognitieve gedragstherapie kun je een heel eind komen wanneer je last hebt van faalangst. Op internet kun veel informatie vinden over dit G-schema. Op deze manier probeer ik zelf vaak achter mijn angsten te komen. Er gaat redelijk veel tijd in zitten maar je zult er de rest van je leven profijt van hebben. Daarnaast kun je uiteraard ook samen met een therapeut werken aan je faalangst wanneer je dit niet alleen wilt of kunt doen.
Ademhalingsoefeningen
Leer jezelf om te ontspannen. Dit kan op heel veel verschillende manieren, maar meditatie is er uitermate geschikt voor. Neem uitgebreid de tijd voor jezelf en focus op je ademhaling. Zeker tijdens stressvolle periodes kan dit heel fijn zijn. Wanneer je dit jezelf aanleert, wordt het op een gegeven moment makkelijker om de rust op te roepen.
Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Je kunt het in complete stilte doen of met een zacht geluid van bijvoorbeeld de zee op de achtergrond. Ik vind de app 'Breathe' heel fijn om te gebruiken wanneer ik wil mediteren. Je vindt er een hoop verschillende sessies die je perfect begeleiden tijdens je meditatie.
Stel doelen
Mensen met faalangst hebben vaak moeite met doelen stellen. Toch kan dit op korte termijn wel helpen. Zonder doel weet je ook niet exact waar je heengaat. De doelen moeten je wel uitdagen, maar ze moeten niet té lastig zijn. Focus je op iedere volgende, kleine, stap. Uiteindelijk bereik je dan je ultieme doel zonder dat het onmogelijk lijkt.
Mocht je op zoek zijn naar meer tips om je faalangst tegen te gaan, dan raad ik je aan om deze post te lezen. Hier staan ook veel tips in die je kunnen helpen naar een leven met minder onnodige stress. Wanneer je zelf nog een gouden tip hebt wat betreft het omgaan met faalangst, deel ze dan vooral in de comments!