Zo vaak zou je je handdoek eigenlijk moeten wassen

Lifestyle & Tips door Chloe

Dit is typisch zo’n vraag waar je eigenlijk al heel lang mee zit: hoe vaak moet je je handdoek wassen? Moet dit na iedere douchebeurt of kan het geen kwaad om hem een paar keer te gebruiken? Wij hebben het antwoord voor je.

Zo vaak kan je je handdoek gebruiken

Oké, het is echt niet nodig om je handdoek na iedere keer afdrogen meteen in de wasmachine te gooien. Je kan hem dus prima meerdere keren gebruiken. Maar hoe vaak dan? Daar heeft microbioloog Philip Tierno van de New York University School of Medicine wel antwoord op. Volgens hem kan je je handdoek maximaal drie keer gebruiken. Dat scheelt toch weer wat wasjes!

Bacteriën

Dat je je handdoek drie keer kunt gebruiken, geldt wel alleen als je hem volledig kunt laten drogen. Wanneer je handdoek vochtig is, is dit namelijk een broedplaats voor bacteriën. Tijdens het afdrogen blijven er celresten van je lichaam over op de handdoek. Dit zorgt samen met warmte en vocht voor de ideale omstandigheden voor bacteriën. Nou zijn deze over het algemeen niet direct schadelijk, maar echt fris is het niet. Daarbij kan het ook zorgen voor puistjes en infecties. Die willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Handdoek wassen

Ook is het belangrijk dat je je handdoek goed wast om alle bactieriën te doden. Het beste is om je handdoeken op 60 graden te wassen met een mild wasmiddel en wat wasverzachter. Hierna is het verstandig om de handdoeken direct uit de wasmachine te halen. Ook dit is door de vochtige omstandigheden de perfecte plek voor bacteriën om te groeien. Als je je natte handdoeken (of andere was) er te lang in laat liggen kan dit zorgen voor een muffe geur of zelfs schimmel. Iew!