Zo zorg jij voor een optimale bloeddruk tijdens het sporten

Fit & Training door emily

Wij Fit Girls sporten regelmatig en we zijn natuurlijk bewust bezig met onze gezondheid. Heb jij weleens nagedacht over je bloeddruk tijdens het sporten? Eigenlijk is het wel fijn om te weten of je bloeddruk optimaal is en vooral als je regelmatig sport. In dit artikel vertel ik je alles over de bloeddruk tijdens het sporten. Door Coolblue werden we gevraagd om de Medisana BU 542 Connect uit te testen. Ben jij benieuwd hoe je eigen bloeddruk meten in zijn werk gaat en wat je aan die info hebt? Lees snel verder!

 

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit mijn bloeddruk gecheckt (m.u.v. de dokter), dus ik kon nu voor het eerst eens mijn eigen bloeddruk meten. Het is eigenlijk niet iets waar je snel aan denkt om soms na te gaan. Toch is je bloeddruk wel erg belangrijk! Als jij meer weet over je bloeddruk, dan kun je ook beter naar je lichaam luisteren. Ik was heel benieuwd naar mijn eigen bloeddruk en hoe je bloeddruk werkt tijdens het sporten. Daarom heb ik het een en ander voor je uitgezocht!

Waarom is het belangrijk om je bloeddruk te meten?

Jouw bloeddruk tijdens het sporten

Hoe werkt je bloeddruk? De bloeddruk bestaat uit een onderdruk en bovendruk. In rust zijn de onder- en bovendruk ongeveer tussen de 80 en 120 mm Hg. Als je regelmatig sport, verlaagt op termijn de bloeddruk in rust. Tijdens inspanning kan je bloeddruk toenemen. Als je sport, neemt je bloeddruk ook toe, maar is het afhankelijk van de soort training/sport en de intensiteit van de training. Wanneer jij rustig gaat wandelen, zal het minder toenemen dan wanneer je een intensieve krachttraining gaat doen. Je kunt hier rekening mee houden als je gaat sporten. Luister vooral goed naar je lichaam! Als jij een zware krachttraining gaat doen, worden je spieren zwaar belast en dan moet je lichaam harder werken. Voor kerngezonde mensen is dit geen enkel probleem, maar wel als je last hebt van hart- en vaatziekten. Dit betekent echter niet dat je geen krachttraining kunt doen, maar houd er in ieder geval rekening mee dat je bloeddruk sneller omhoog gaat. Doe vooral een training waar jij je goed bij voelt!

Zo weet jij of je een optimale bloeddruk hebt

Bloeddruk meten

Een easy manier om jouw bloeddruk te meten is natuurlijk met een bloeddrukmeter. Ik was erg benieuwd naar dit apparaat. De Medisana BU 542 Connect is voor iedereen makkelijk in gebruik. Op het apparaat staan er verschillende kleuren en deze geven precies aan wat voor een soort bloeddruk jij hebt. Wanneer het balkje bij het groene gedeelte staat, dan heb je een optimale/normale bloeddruk. Vanaf de kleur geel tot rood is het een verhoogde bloeddruk. Wat superfijn is dat je door middel van de VitaDock app alle meetgegevens kunt verzamelen op je smartphone. De VitaDock app kun je makkelijk downloaden en je kunt een persoonlijk profiel aanmaken. In het apparaat zijn er twee gebruikersprofielen en elk heeft 250 geheugenplaatsen, zo kun jij over langere perioden jouw meetwaarden bijhouden. Je krijgt meteen een melding als je een onregelmatige hartslag hebt. Hieronder zie jij mijn resultaten in de VitaDock app. Super overzichtelijk en je kunt alle meetgegevens in de grafiek zien.

Met welke app kun jij je bloeddruk meten?

Vind jij het interessant om regelmatig je bloeddruk te meten en te kijken wat voor effect het sporten erop heeft? De Medisana BU 542 Connect is verkrijgbaar bij Coolblue voor een mooie prijs. De VitaDock app kun je gratis op je telefoon installeren om al je meetgegevens bij te houden.

 

Dit artikel is samenwerking met Coolblue geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel.