10 bizarre dingen die fitness atleten doen 'in de naam van eten'.

Fit & Training door fitgirlcode

Vandaag wil ik het met jullie hebben over eten. Geen ordinaire boterham met kaas, gevulde koek of een tweede portie bami met kip. Nee, ik bedoel het eten van iemand die zich voorbereid op een fitnesswedstrijd. Zo iemand noemen we een atleet. Fitness atleten houden zich aan een strikt voedings- en trainingsschema en doen vrijwel alles ‘In de naam van eten’.

Non fitness atletengedrag

In de tussentijd gaat de rest van de wereld gewoon door met wat ze aan het doen zijn. Een cappuccino en een plak cake, kibbeling op de markt, een broodje shoarma klaren na een wilde discodans en nog véél meer niet-atletengedrag. Het is aan jou als atleet om je gespierde drooggetrainde poot stijf te houden en te weigeren. Om vervolgens je bakje met ei-eiwitomelet gebakken in kokosolie netjes leeg te eten. Het liefst met opgeheven hoofd en zonder schroom zodat je de titel 'atleet' eer aan doet en met trots kunt dragen.

Opperfit het podium op

Zoals jullie misschien wel weten ben ik ook een fitness atleet. In 2006 heb ik een amateurwedstrijd gedaan en in 2014 de S.A.P. Cup (voorheen Flexcup) en Iron Man & Iron Maiden. Als alles goed gaat, zal ik tijdens de Iron Man & Iron Maiden 2016 weer opperfit op het podium verschijnen. Tijdens mijn wedstrijdvoorbereidingen heb ik bepaalde dingen gedaan die in andermans opinie te ver gaan. Ik heb het allemaal gedaan ‘In de naam van eten’. Dan gaat niets te ver. Lees hieronder mijn top 10 en oordeel zelf.

fitness atleten

Top 10 ‘In de naam van eten’

  1. Tijdens mijn vakantie in Bali verblijf ik in een prachtig resort met superlief personeel. Op mijn verzoek worden er elke dag tien eieren gekookt en netjes bezorgd op mijn kamer. Ik heb een heerlijke vakantie gehad met veel eiwitten en een voortreffelijke service.
  2. Op een regenachtige maandagochtend schuif ik om 10.00 uur 's ochtends met kokhalsneigingen gestoomde koolvis en broccoli naar binnen. Voor de achtste dag achtereen. Terwijl ik eet, doe ik hardop de ugly cry want ik vind mezelf heel erg zielig.
  3. Ik heb ongelofelijke trek en moet NU eten. Al fietsend van A naar B (stoppen is geen optie anders kom ik te laat) open ik mijn plastic etensbakje wat in mijn tas aan mijn stuur hangt. Vervolgens dien ik mezelf met één hand de blaadjes sla en kipfilet toe. Als ik in alle drukte moet wachten voor een rood stoplicht in de binnenstad van Rotterdam eet ik rustig door. Gelukkig zit er geen rijst bij deze maaltijd…
  4. Ik sta op de Kruiskade in mijn gouden legging en beleg mijn rijstwafels met gerookte zalm die ik straight outta de verpakking haal met mijn handen. Jammer dat ik geen zwarte peper bij me heb. Die gouden legging draag ik omdat ik natuurlijk net van de gym kom en niet van saaie sportkleding hou. Als ik klaar ben met eten, is het tijd voor een kauwgumpje en ga ik weer terug naar De Man (mijn vriend) die bij de IJssalon zit.
  5. Ik ben op Schiphol en reis alleen. Bij de incheckrij duurt het wachten erg lang. Ik open een nieuwe pot pindakaas en lepel er een (veel te grote) hoeveelheid uit. Terwijl ik  op mijn polkadotkoffer zit en triomfantelijk om me heen kijk, lik ik genietend de pindakaas van de lepel. Iedereen die mij ontzet aankijkt, krijgt een gelukzalige blik terug.
  6. Voor een opdracht moet ik een netwerkbijeenkomst met circa 10 wijkpartners bijwonen. Het is tijd om walnoten te eten dus pak ik mijn notenkraker uit mijn tas. Ik luister aandachtig naar agendapunt nummer zes terwijl ik mijn walnoten met veel gekraak van hun dop ontdoe.
  7. Tijdens diezelfde netwerkbijeenkomst schiet een deel van mijn walnoot weg uit de notenkraker. Aangezien ik 15 gram walnoten moet eten en hier onder geen enkel beding van af zal wijken, kruip ik onder de tafel om het weggeschoten stukje walnoot op te rapen, schoon te vegen en alsnog smakelijk op te eten. Boven de tafel dan.
  8. Op de terugweg van de sportschool zit ik tijdens het spitsuur in de metro. Oeps, helemaal vergeten mijn BCAA’s in te nemen! Ik pak mijn zelf gevouwen envelop van aluminiumfolie met BCAA poeder uit mijn tas en giet de inhoud in mijn flesje water. Minimaal 20 seconden schud ik de fles in een ritmische beweging alsof ik een Mojito mix. Daarna drink ik de fles leeg en volgt er een voldaan maar totaal onbewust 'aaaaaah' geluid. BCAA poeder is natuurlijk geen eten, maar een supplement. Ook al slikken atleten supplementen ‘In de naam van gains’ in plaats van ‘In de naam van eten’, toch tel ik ‘m mee!
  9. Tijdens een etentje met mijn collega’s in restaurant Bazaar drink ik alleen maar muntthee terwijl zij uitgebreid aan het tafelen zijn. Wanneer het mijn tijd is om te eten, hevel ik mijn rijst en aromatisch blok koolvis over van bakje in een plastic zakje (waarom weet ik niet meer). Vervolgens ga ik naar het toilet, doe de deur op slot en eet daar mijn rijst en vis uit het plastic zakje. Je eigen eten en plein public in een restaurant eten zou natuurlijk een beetje ver gaan.
  10. Mijn vriendin en ik zijn een avondje uit. We staan buiten voor de ingang van Bird. Terwijl zij een sigaretje rookt, pel ik mijn meegenomen gekookte eieren. Ik splits het eigeel en eiwit, eet het eiwit op en gooi de zes eigeelbollen en schillen netjes in de prullenbak. Daarna gaan we terug naar binnen om lekker verder te dansen.

Dat was mijn top 10, viel reuze mee toch? Wat vinden jullie ervan? Ik ben erg benieuwd!

Ten slotte

Nog twee dingen: 1. Als je besluit om een voedingsschema te volgens zorg er dan voor dat je dit onder professionele begeleiding doet en dat het schema is afgestemd op jouw lichaam en jouw doelen. 2. Met blijdschap kan ik meedelen dat ik inmiddels een bidon met apart supplementenbakje heb waarin ik mijn BCAA poeder vervoer.