5 Manieren om te minderen met vlees eten

Food & Recipes door roos-aduagyei

Fun fact: Als alle Nederlanders 2 dagen per week geen vlees óf plantaardige vleesvervangers zouden eten, zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto's schelen. Maar naast dat minderen met vlees goed is voor het milieu, is het ook goed voor het dierenwelzijn en de natuur. Ben jij er klaar voor om jouw groene steentje bij te dragen?

De voordelen op een rijtje

  • Minder vlees eten is beter voor je gezondheid: Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en diabetes.
  • Het is beter voor het milieu. Er is minder uitstoot van broeikasgassen, er worden minder bossen gekapt, er is minder energie- en waterverbruik en er is een aanzienlijk kleiner mestoverschot.
  • Minder vlees eten is veel beter voor het dierenwelzijn. Er zijn zo minder dierenziektes en er zal een stuk minder dierenleed zijn.

Dus kort samengevat, wanneer jij minder vlees eet krijg je een gezond lichaam, een mooie groene aardbol en super blije dieren. Klinkt allemaal helemaal top, of niet? Een aantal keer per week je standaard vleesje laten staan heeft dus een hoop voordelen. Zowel voor jou fysiek als voor de rest van de wereld. Toch vinden sommige mensen het lastig om te beginnen met hun leven als 'flexitariër'. En dat is niet gek. Wanneer je vanaf jongs af aan dagelijks vlees hebt gegeten kan het lastig zijn om hier van af te wijken. Jezelf een nieuw voedingspatroon aanleren is altijd lastig. Juist voor die meiden deel ik vandaag een aantal tips waardoor ook jij kunt minderen met vlees eten.

1. Doe het stap voor stap

Jezelf meteen een vegetariër noemen en je achteraf realiseren dat het toch best pittig kan zijn, is geen goed idee. Waarom zou je ook? Begin met kleine stapjes zodat je deze nieuwe voedingsstijl langer vol kunt houden. Niet iedereen kan zijn leven van de één op de andere dag omgooien. Kies er bijvoorbeeld voor om één vleesvrije dag in de week in te lassen. Want zelfs dan draag jij al je steentje bij aan een groenere aardbol.

Wees niet te streng voor jezelf en maak het niet te lastig. Dat is het namelijk helemaal niet. Er zijn talloze vegetarische recepten te vinden op #FITGIRLCODE die jou op weg zullen helpen!

2. Probeer één nieuw recept per week

Wanneer je iedere week weer een overvolle agenda hebt en liever niet nadenkt over je diners, is het een idee om één nieuw recept per week te plannen. Dit kun je ook in het weekend doen zodat je er genoeg tijd voor hebt. Wanneer je dit een maand lang doet heb je zo al vier nieuwe vegetarische recepten. Ideaal, of niet? Door een nieuw recept te maken ontdek je iedere keer weer nieuwe ingrediënten. Deze kun je vervolgens ook weer gebruiken voor recepten die je helemaal zelf bedenkt. Experimenteer ook eens met lekkere sauzen en kruiden, dit voegt zo veel toe aan een maaltijd. En mocht je niet weten waar je die inspiratie vandaan kunt halen? Online én in de boekenwinkel zijn er talloze kookboeken te vinden met enkel vegetarische maaltijden. Het zal je nog verbazen hoe onwijs lekker die zijn!

3. Bind er een doel aan vast

'Vegetariër zijn' is een mooi doel maar is niet direct haalbaar voor iedereen. Minderen met vlees eten zorgt ervoor dat je een stuk gezonder bent. Dit is zowel te zien van binnen als van buiten. Wanneer je bijvoorbeeld een marathon wilt rennen, of gewoon een 5K, kun je dit combineren met het minderen met vlees. Misschien is jouw doel wel om meer energie te krijgen? Dit soort doelen kun je een stuk makkelijker realiseren wanneer je minder vlees eet.

4. Gebruik verschillende soorten groenten

"Voor mij is het geen echte maaltijd wanneer er geen vlees in zit". Deze beste mensen zou ik het liefst een punch in the face willen geven. Maar een vriendelijk advies is waarschijnlijk een stukkie behulpzamer. Voor die mensen zou ik als ik jou was eens een hele grote schotel met allemaal soorten groenten maken. Maak bijvoorbeeld iets met zachte zoete aardappels, malse broccoli en krokante union rings. Wedden dat niemand het vlees in deze maaltijd mist?

Wil jij ook minderen met vlees? Probeer dan eens de Vegetarische Fitgirlcode Guide! Boordevol heerlijke recepten waardoor je dat stukje vlees of vis echt niet mist. Shop hem met korting!
[maxbutton id="14"]

5. Zoek een buddy

Samen sta je sterk! Dit gaat zowel op voor sporten als voor een nieuw eetpatroon aanleren. Zo kun je al je vega ideeën uitwisselen met je familie/vrienden/vriendinnen of je partner. Wellicht dat zij deze stap al eerder wilden zetten maar nog niet goed wisten hoe. Woon je in een studentenhuis? Zet dan een wekelijks vegetarisch diner op de planning en laat iedereen een keertje koken. Zo kun jij weer wat inspiratie halen uit hun ideeën!

Tip: Probeer vlees niet enkel door zuivel te vervangen. De zuivelindustrie is ook niet altijd even diervriendelijk. Bovendien is zuivel lang niet zo gezond voor ons lichaam als we denken. De vleesvervangers met kaas zijn dan ook niet de meest gezonde opties. Ga eerder voor een tof burger, soja stukjes of een extra schepje groenten. Er zijn genoeg variaties te bedenken!